Απόψεις|16.11.2018 15:40

Της Παναγιάς τα πάνελ

Χρήστος Ιερείδης

Δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη. Αλλωστε ο βράχος δεσπόζει στην περιοχή. Το δε κτίσµα κρέµεται στον βράχο. Εξίσου «βγάζουν µάτι» όµως οι εγκαταστάσεις των οινοποιείων, που είναι άφθονα. ∆ιότι µην ξεχνούµε ότι η Νεµέα είναι οινοπαραγωγός και φηµίζεται για το Αγιωργίτικο κρασί, µια εκλεκτή πολυδυναµική ποικιλία γνωστή και ως «Μαύρη της Νεµέας».

Η δε περιοχή έχει το παρωνύµιο «Κιάντι της Ελλάδας», από ορισµένους, ακριβώς διότι το κρασί της Νεµέας έχει αντίστοιχο βαθυκόκκινο χρώµα µε εκείνο της περιοχής της Τοσκάνης µε παρεµφερή χαρακτηριστικά.

Με µία διαφορά: τα οινοποιεία του Κιάντι είναι αρχιτεκτονικά κοµψοτεχνήµατα. Πολλά δε από εκείνα έχουν υποδοµές φιλοξενίας.

Στη Νεµέα όµως τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Οι επισκέπτες έρχονται αντιµέτωποι µε βιοµηχανικά κτίρια, των οινοποιείων, εχθρικά στο βλέµµα. Εγκαταστάσεις µε ψυχρά µεταλλικά πάνελ, σε δυσαρµονία µε την τοπιογραφία. Την «τραυµατίζουν» και επιδρούν αποτρεπτικά για εκείνον που θέλει να περιηγηθεί στην περιοχή, στα χωριά, στα οινοποιεία, στα σηµεία ιστορικού ενδιαφέροντος. «∆εν σου κάνει καρδιά να µείνεις» µου διηγούνταν προσφάτως φίλος περιηγητής και οινολάτρης που επισκέφθηκε την περιοχή. Μια φορά, οι οινοπαραγωγοί δεν υπολείπονται αντίληψης και αισθητικής.

Υπάρχει όµως εξήγηση. Η αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισµού στην οποία υπάγεται η ιερά µονή Κοιµήσεως Θεοτόκου στο Πολύφεγγο, όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι, µε σκοπό την προστασία και ανάδειξη του µνηµείου, δεν επιτρέπει άλλο δοµικό υλικό πλην του βιοµηχανικού πάνελ -µεγάλες δηλαδή µεταλλικές επιφάνειες- για τα οινοποιεία, µε το επιχείρηµα ότι είναι εργοστασιακές µονάδες.

Οποιους λόγους κι αν έχει η αρµόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, έχει ενδιαφέρον η εξήγηση του σκεπτικού της που λέει ότι αν τα κτίρια των οινοποιείων ήταν από άλλα υλικά κατασκευασµένα, θα αποσπούσαν -εξ ορισµού- την προσοχή του ταξιδευτή από το θρησκευτικό µνηµείο και δεν θα το επισκεπτόταν. Και είναι απορίας άξιον γιατί δεν σκέφτηκαν το ακριβώς αντίθετο.

Οτι δηλαδή αν τα οινοποιεία είχαν παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία στην κατασκευή τους, θα λειτουργούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» επισκεψιµότητας για την Παναγία του Βράχου. Αλλωστε οι κάτοικοι όχι µόνο της Νεµέας αλλά και των γύρω χωριών είναι διαφηµιστές του επιβλητικού µνηµείου και όχι µόνο εκείνου.