Απόψεις|15.07.2019 14:40

Ανατριχίλες µοίρασε ο Ν. Μηταράκης

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

∆εν ξέρω αν ο Νότης Μηταράκης µιλώντας για «φωλιές από κατσαρίδες» στο υπουργείο Εργασίας ήθελε να κερδίσει κάτι περισσότερο από το... γούρλωµα των µατιών του Γιώργου Αυτιά, µια και το είπε στην εκποµπή του. Πάντως το θέµα «κατσαρίδες» πήρε και πολιτικές διαστάσεις. Σίγουρα επιτεύχθηκε η... ανατριχίλα µεγάλου µέρους του κοινού, αφού το εν λόγω έντοµο πρέπει να είναι µε διαφορά το πλέον απεχθές.

Ιδίως µάλιστα στον γυναικείο πληθυσµό, που η εµπειρία λέει πως έχει µαζί του ανοιχτό πόλεµο. Αν και ο Νότης Μηταράκης διευκρίνισε ότι αποδίδει το φαινόµενο στην παλαιότητα του κτιρίου, µάλλον άφησε να πλανάται µια υποψία για έλλειψη πρόνοιας από τους προκατόχους του του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκαθάρισε µάλιστα ότι θα γίνει και µία καλή απολύµανση. Είναι βέβαιο πάντως ότι το εύρηµα του Νότη Μηταράκη ταιριάζει συνολικά µε το πολιτικό αφήγηµα της Νέας ∆ηµοκρατίας: Αυτό που λέει ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν διέλυσε τη χώρα και δεν άφησε τίποτε όρθιο.

Τι πιο λογικό, λοιπόν, να επιβιώσουν και να εποικίσουν ένα υπουργικό γραφείο οι κατσαρίδες. Σύµφωνα άλλωστε µε τον αστικό µύθο, είναι τα έντοµα που µπορούν να επιβιώσουν ακόµη και από µια πυρηνική καταστροφή. Επίσης µπορούν να επιβιώσουν πάνω από 40 ηµέρες χωρίς νερό και τροφή, ενώ διαθέτουν και άλλες αξιοθαύµαστες δυνατότητες επιβίωσης σε αντίξοες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, όµως, δηλώσεις όπως αυτή του νέου υφυπουργού Εργασίας έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχουν ειπωθεί ή διαρρεύσει για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε κυβερνητικά κτίρια η Νέα ∆ηµοκρατία. Όλα αυτά συναινούν στο ότι µάλλον υπάρχει συνολικά η τάση να προβληθεί µια συγκεκριµένη αντίθεση: Οι κουστουµαρισµένοι «γαλάζιοι» υπουργοί, τακτοποιηµένοι και ατσαλάκωτοι, που διατηρούν τον χώρο τους καθαρό και ευπρεπή. Σε αντίθεση µε τους «χύµα» συριζαίους που έχουν αµφισβητούµενες ενδυµατολογικές επιλογές και σαφώς είναι πηγές ακαταστασίας και ρύπανσης. Ισως κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό θα κάνει το συλλογικό συνειδητό να συµπεράνει πως αντίστοιχες είναι και οι πολιτικές διαφορές των δύο χώρων;

Από τη µία η σηµερινή αντιπολίτευση που κινείται χωρίς σχέδιο και σκοπό, και από την άλλη η σηµερινή κυβέρνηση που ξέρει τι θέλει και πού πάει; Αν αυτό είναι το σχέδιο, αµφιβάλλω αν θα πετύχει. Αλλα θα είναι τελικά τα κριτήρια του κόσµου.

Νότης Μηταράκης