Απόψεις|18.07.2019 14:04

Εκτυπωµένος γενικός γραµµατέας

Ευάγγελος Χεκίμογλου

∆ιάβασα τα βιογραφικά σηµειώµατα των γενικών και ειδικών γραµµατέων των υπουργείων και τα βρήκα από καλά ως άριστα. Αξιος ο κοµµατικός µηχανισµός που τα συγκέντρωσε, αν και θα µπορούσε να βάλει ένα όριο εκατό λέξεων για να ανακόψει την αµετροέπεια ορισµένων.

Μου θύµισαν, έτσι που τα διάβαζα, την περίπτωση της 20χρονης Γερµανίδας που (όπως µετέδωσε η DW) πήγε σε ένα κατάστηµα, αγόρασε ένα αυτοκίνητο και πλήρωσε 15.000 ευρώ σε µετρητά. Τα παρέλαβε ο καταστηµατάρχης επιφυλακτικός (ποιος πληρώνει µε µετρητά τέτοια ποσά;), τα µέτρησε, δεν του άρεσε η υφή του χαρτιού, τα πασπάτεψε και φώναξε την Αστυνοµία. Η 20 χρονη συνελήφθη, έγινε έρευνα στο σπίτι της και εκεί βρέθηκαν ένας έγχρωµος εκτυπωτής και µερικά πακέτα χαρτονοµίσµατα. Η κοπέλα είχε ανακαλύψει το µυστικό της ζωής.

Είχε τα δικά της λεφτά, στην κυριολεξία, και όταν της τελείωναν, τύπωνε καινούργια. Αψογα στην εµφάνιση, αλλά ακατάλληλα για τον σκοπό που τα προόριζε. Ακριβώς αυτό φοβάµαι ότι θα συµβεί µε τους γενικούς και ειδικούς γραµµατείς. Σµιλεύτηκαν («τυπώθηκαν», θα έγραφα) στον ιδιωτικό τοµέα, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να τους εξαργυρώσει στον δηµόσιο. Θα µου πείτε ότι οι καινούργιοι θα µεταλαµπαδεύσουν νέο πνεύµα.

Ξεχνάτε πως η καύσιµη ύλη του ιδιωτικού τοµέα είναι ότι το αφεντικό απολύει, ενώ του δηµόσιου τοµέα ακριβώς το αντίθετο. Το αφεντικό κινδυνεύει να απολυθεί. Οι ικανότητες πολλών γενικών γραµµατέων -όχι όλων- έχουν αποκτηθεί σε καθεστώς «περάστε από το λογιστήριο» και γι’ αυτό δεν έχουν αντίκρισµα στο ∆ηµόσιο. ∆ιότι ο αποτελεσµατικός γενικός γραµµατέας είναι εκείνος που µπορεί να εµψυχώνει υπαλλήλους που ίσως στη διαδροµή να έχασαν το κουράγιο τους, ωστόσο διαθέτουν προσόντα, είναι φιλότιµοι και µπορούν να τιµήσουν το λειτούργηµά τους.

Ουδείς όµως µπορεί να κουνήσει εκείνους που οι µοναδικές τους µέριµνες είναι πότε θα σχολάσουν, πότε είναι η επόµενη αργία και πόσα χρόνια τους µείνανε µέχρι τη σύνταξη. Η 20χρονη µε τον εκτυπωτή καταγράφηκε ως µία από τις 54.000 περιπτώσεις πλαστών που εντοπίστηκαν µέσα σε έναν χρόνο στη Γερµανία.

Οι καταγεγραµµένοι γενικοί γραµµατείς του ελληνικού κράτους θα είναι καµιά πενηνταριά. Ξανασκεφτείτε το, παιδιά. Στον ιδιωτικό τοµέα µπορεί να είστε περιζήτητοι. Στον δηµόσιο, ενδέχεται να ψάχνουν ποιος εκτυπωτής σάς έχει τυπώσει.

γενικός γραμματέας