Απόψεις|20.07.2019 11:58

«Κόκκινη κάρτα» στην Τουρκία

Γιώργος Καπόπουλος

Ο σκληρός πυρήνας της αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον µε την Αγκυρα είναι το de facto κράτος του ΡΚΚ που έχει συγκροτηθεί στη Βορειοανατολική Συρία. Εκεί δεν βρίσκονται πλέον µόνο οι 2.000 στρατιώτες των ειδικών δυνάµεων των ΗΠΑ, την αποχώρηση των οποίων είχε αναγγείλει ο Τραµπ τον ∆εκέµβριο. Εχουν προστεθεί στρατιώτες της Γαλλίας και της Βρετανίας, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων.

Η «κόκκινη κάρτα» σε µια ενδεχόµενη απόφαση του Ερντογάν να διατάξει εισβολή στη Βορειοανατολική Συρία είναι ξεκάθαρη και πολυεθνική, όπως δηλώνει η επί του πεδίου παρουσία τεσσάρων συµµάχων των ΗΠΑ.

Ο «συνασπισµός των προθύµων» γύρω από τις ΗΠΑ στην κουρδική Βορειοανατολική Συρία καθιστά απαγορευτική µια τουρκική εισβολή ευρείας κλίµακας, ενώ επί της ουσίας υποβαθµίζει τη σηµασία της διαπραγµάτευσης για τη δηµιουργία ζώνης ασφαλείας στη συριακή πλευρά της µεθορίου µε την Τουρκία.

Στόχος της Άγκυρας δεν είναι άλλος από τη δηµιουργία µιας ζώνης ελεγχόµενης από τουρκικές δυνάµεις, η οποία θα µπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για µια ευρεία εκκαθαριστική επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής ΥΡG.

Επιπλέον, ο «συνασπισµός των προθύµων» λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς το ενδεχόµενο µιας προσέγγισης της κουρδικής οργάνωσης PYD µε το καθεστώς Ασαντ, το οποίο µε την προστασία εναέριων ρωσικών δυνάµεων θα µπορούσε να στείλει δυνάµεις του κατά µήκος της µεθορίου µε την Τουρκία. Πρόκειται για ένα σκληρό «µπρα ντε φερ» µεταξύ της Αγκυρας από τη µια µεριά και των ΗΠΑ και των συµµάχων τους από την άλλη...

Τα παραπάνω µας βοηθούν να αξιολογήσουµε στις πραγµατικές της διαστάσεις τη συζήτηση για το αν και κατά πόσο ο Ερντογάν απειλεί µε εισβολή στη Βορειοανατολική Συρία, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον κλιµακώσει τις κυρώσεις για την εν εξελίξει παράδοση του ρωσικού πυραυλικού συστήµατος S-400. 

S-400Τουρκία