Απόψεις|17.11.2018 15:08

Πολιτεία-Εκκλησία: Συµφωνία ώρα µηδέν

Έθνος Γνώμη

Η Πολιτεία ξεκαθαρίζει ότι το µισθολογικό καθεστώς του κλήρου είναι ζήτηµα της Πολιτείας – κάτι που αναµένεται να δηµιουργήσει ακόµα πιο σοβαρές εντάσεις µε την Εκκλησία, σε µια συγκυρία που η συµφωνία Τσίπρα - Ιερώνυµου θα µπορούσε να είναι το πρώτο βήµα για να διασφαλιστούν οι διακριτοί ρόλοι των δύο πλευρών.

Προφανώς οι ιερείς δεν έχουν ξεµείνει από επιχειρήµατα – διότι πράγµατι, ενδεχόµενη διαγραφή τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωµών θα έθετε σε αµφιβολία µακροπρόθεσµα το µισθολογικό τους καθεστώς. 

Ωστόσο, το µείζον στη συγκεκριµένη περίπτωση είναι οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας, όπως και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, πραγµατικής και αµφισβητούµενης. Από την άλλη πλευρά, έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι η Πολιτεία µόνο µέσα από συναινετικές διαδικασίες µπορεί να ρυθµίσει τις σχέσεις της µε την Εκκλησία – και όχι µέσω τελεσιγράφων και µονοµερών αποφάσεων.

Το µείζον, στη συγκεκριµένη περίπτωση, είναι η αξιοπιστία του Κράτους σε ό,τι αφορά τη δέσµευση για εσαεί κάλυψη των σηµερινών µισθολογικών καταστάσεων της Εκκλησίας. Εκεί πρέπει να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση: στη διασφάλιση της κρατικής αξιοπιστίας – πράγµα που σηµαίνει ότι απαιτούνται όροι και ρήτρες στη συµφωνία, ώστε να µην υπάρχει δυνατότητα µονοµερών τροποποιήσεων ή ακόµα και αθέτησής της. 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος