Απόψεις|24.07.2019 14:29

Ευκλείδειος κοινοβουλευτισµός

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ισως γιατί µορφολογικά είναι το υβρίδιο µεταξύ της κλασικής καθηµερινότητας ενός πολιτικού και του αµφιθεάτρου. Νοµίζω ότι επιβεβαιώνεται η εκτίµηση. Ο πρώην υπουργός Οικονοµικών, στην τριήµερη συζήτηση για τις προγραµµατικές δηλώσεις, ανέλαβε µε ζέση τα νέα του καθήκοντα ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ενθουσιώδης θα έλεγα, παρακολουθούσε τις οµιλίες των υπουργών και παρενέβαινε τακτικά. Συνδυάζοντας την τοποθέτηση επί του συγκεκριµένου και την ταυτόχρονη αναγωγή στα κεντρικά πολιτικά διλήµµατα. Οι δυσκολίες του µάλιστα µε τα ελληνικά δεν αποτέλεσαν εµπόδιο.

Αντιθέτως, µάλιστα, το µικρόβιο της βρετανικού τύπου ατάκας που τον χαρακτηρίζει µάλλον εξαπλώνεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «τώρα, ξέρετε, κάνω πολλή παρέα µε τον κ. Τσακαλώτο και µου έχει µάθει και βρετανικές παροιµίες. Μία εξ αυτών λέει: You cannot teach an old dog new tricks». Επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ίσως το χαρακτηριστικό παράδειγµα µιας ελληνικής παροιµίας. Αυτής που λέει πως «έχει ο καιρός γυρίσµατα».

Ετσι λοιπόν αναµένεται «να φάει τη Βουλή µε το κουτάλι», παρά το γεγονός ότι στην προηγούµενη θητεία του Κοινοβουλίου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον θεωρούσαν «καταζητούµενο». Εγκαλώντας τον πως σπάνια επισκεπτόταν την αίθουσα για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Κατά την εκτίµησή µου, πάντως, αυτό δεν ήταν ευθύνη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά αναγκαίο κακό της θέσης του ως υπουργού Οικονοµικών που έπρεπε να κλείνει αξιολογήσεις. Θα το δείτε να συµβαίνει και µε τον διάδοχό του, Χρήστο Σταϊκούρα, όταν και αν αρχίσουν διαπραγµατεύσεις για τα υπερπλεονάσµατα.

Αλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το απέδειξε µετά το καλοκαίρι του 2018 όταν ολοκληρώθηκαν οι συµφωνίες µε τους δανειστές και η κοινοβουλευτική παρουσία του έγινε συχνότατη. Αφήστε που κάθε οµιλία του έφερνε τόσο πολιτικές όσο και παραπολιτικές (µε την καλή έννοια) ειδήσεις. Διαπίστωσα πως διατηρεί την αγαπηµένη του συνήθεια να συνδυάζει το να απευθύνεται στη Νέα ∆ηµοκρατία ως πρωταρχικό στόχο κριτικής, αλλά ταυτόχρονα στο ΚΙΝΑΛ αλλά και στο ΚΚΕ. Ιδίως µάλιστα από την εξ αριστερών Κοινοβουλευτική Οµάδα του, πάντα ζητά να αναγνωριστούν τα «αριστερά» στοιχεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δεν παίρνει ποτέ τέτοια επιβεβαίωση. Μάλιστα δεν προβλέπεται να την πάρει ούτε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο, ακόµη και µε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ευκλείδης Τσακαλώτος