Απόψεις|29.07.2019 14:28

Η «άλλη» θάλασσα

Κατερίνα Τζαβάρα

Ωστόσο, ήδη για το 2019 τα επίσηµα στοιχεία δείχνουν ότι µέχρι τις 24 Ιουλίου ανέρχονταν σε 149 οι βεβαιωµένοι πνιγµοί. Παράλληλα, από το 2011 βρίσκεται σε εξέλιξη µεγάλης έκτασης πρόγραµµα ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών από την αρµόδια διεύθυνση της Λιµενικής Αστυνοµίας µε δράσεις σε δηµοτικά σχολεία της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας, ηµερίδες και σειρά πρωτοβουλιών. «∆εν φοβόµαστε τη θάλασσα, σεβόµαστε όµως απόλυτα τους κανόνες της, έτσι ώστε να κολυµπάµε µε ασφάλεια» είναι το κεντρικό µήνυµα της εκστρατείας, αλλά η πραγµατικότητα είναι αφοπλιστικά ανησυχητική. Η εκστρατεία βέβαια δεν µπορεί να µην είναι σε συνεργασία µε τους δήµους και µια σειρά άλλους αρµόδιους φορείς για την καλύτερη παραγωγή αποτελέσµατος.

Ολοι οι υπεύθυνοι στον τοµέα της προστασίας συµφωνούν στο ότι οι λουόµενοι δεν πρέπει να παρασύρονται και να προχωρούν σε υπερβολές, να ακολουθούν απλούς κανόνες οι οποίοι µπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι, όπως το να µην κολυµπάµε αµέσως µετά το φαγητό ή υπό την επήρεια αλκοόλ, να έχουµε τεταµένη την προσοχή µας στα µικρά παιδιά και να δείχνουµε ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωµένους και ιδιαίτερα σε όσους για τον οποιονδήποτε λόγο έχουν βεβαρηµένο ιατρικό ιστορικό. Κάτι που επίσης πρέπει να τονιστεί είναι ότι «οι θάνατοι λουοµένων δεν είναι απαραίτητα πνιγµοί, όρος που προσδιορίζει τον θάνατο από κατάποση νερού και όχι από παθολογικά αίτια».

Για να µη νοµίζουµε πάντως πως µιλάµε για φαινόµενο µε... εθνικά χαρακτηριστικά, ο πνιγµός αποτελεί σηµαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβληµα παγκοσµίως. Καταγεγραµµένα ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγµό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη, εικόνα που θα χειροτέρευε ακόµη περισσότερο αν προσθέταµε περιστατικά πνιγµού σε πισίνες και άλλα που δεν καταγράφονται. Από όποια αφετηρία κι αν ξεκινήσουµε τις εκτιµήσεις µας, από τη στιγµή που πρόκειται για τη δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα µετά τα τροχαία, η λήψη µέτρων και η δροµολόγηση πολιτικών είναι επιβεβληµένη, µε δεδοµένο ότι πρόκειται για φαινόµενο µε καθαρά προσδιορισµένα αίτια (πάνω από το 60% των Ελλήνων δεν γνωρίζει κολύµβηση, το φαινόµενο αφορά κυρίως νέους, οι περισσότεροι Ελληνες και τουρίστες δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες µε δεδοµένη και την πολύ µεγάλη ακτογραµµή.

λουόμενοιπνιγμός