Απόψεις|04.08.2019 13:30

Η «πρόβα τζενεράλε» της Βουλής

Έθνος Γνώμη

Σε έναν τελευταίο γύρο αντιπαράθεσης, πριν από τη βραχεία φετινή κοινοβουλευτική ανάπαυλα, µπαίνει η πολιτική ζωή την εβδοµάδα που έρχεται. Το τρίτο πακέτο παρεµβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη περικλείει µία δέσµη αλλαγών υψηλών φορτίσεων και αντίστοιχου βάρους συµβολισµών, τόσο για την κυβερνητική πλειοψηφία όσο και για τις δυνάµεις της αντιπολίτευσης.

Η κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου και η «παράκαµψη» της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χάριν της κυβερνησιµότητας δήµων και περιφερειών, δεν αποτελούν απλώς προεκλογικές δεσµεύσεις στις οποίες η κυβέρνηση νιώθει υποχρεωµένη να ανταποκριθεί. Συνιστούν ένα πακέτο εµβληµατικού πολιτικού χαρακτήρα, η αποδοχή ή η απόρριψη του οποίου συνδέεται µε τα αξιακά, πολιτικά και ιδεολογικά φορτία που µεταφέρουν οι εταίροι του διπολισµού.

Το ενδιαφέρον είναι, µάλιστα, ότι η αντιπαράθεση αυτή δεν αφορά µόνο λογαριασµούς ιστορικού χαρακτήρα, αλλά συνδέεται µε προσαρµογές που θεωρούνται αναγκαίες τόσο για το κυβερνητικό µπλοκ όσο και για τον χώρο της αντιπολίτευσης – και ειδικά της αξιωµατικής. Το επίπεδο της αντιπαράθεσης, οι πλευρές που θα αναδειχθούν και οι ρητορικές που θα επιλεγούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα θα θέσουν το πλαίσιο για τις κοινοβουλευτικές και πολιτικές µάχες του φθινοπώρου.

Όπως και να το δούµε, η κοινοβουλευτική αναµέτρηση αυτής της εβδοµάδας αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για την ποιότητα των αντιπαραθέσεων που έρχονται. Η πολιτική ζωή, άλλωστε, ενώ έχει κάθε λόγο να αποφεύγει τη διαφωνία για τη διαφωνία, δεν έχει λόγους να φοβάται τον προγραµµατικό αντίλογο. Το αντίθετο. Να τον επιδιώκει οφείλει, γνωρίζοντας ότι αποτελεί οξυγόνο για τη δηµοκρατία.

Βουλή