Απόψεις|21.11.2018 15:52

Καπιταλισµός χωρίς αποχωρητήρια

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Η Unite κατήγγειλε ότι χιλιάδες εργαζόµενοι στη Βρετανία δεν έχουν αξιοπρεπείς τουαλέτες στους τόπους της εργασίας τους, ότι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι αναγκασµένοι να ουρούν µέσα σε κουβάδες, ότι εργοτάξια στερούνται γυναικείων αποχωρητηρίων, ότι οι οδηγοί λεωφορείων οδηγούν επί πέντε ώρες συνεχώς χωρίς δυνατότητα ούρησης και αφόδευσης, ότι χιλιάδες άλλοι υπόκεινται σε χρονικούς και διοικητικούς περιορισµούς για να χρησιµοποιήσουν τουαλέτα.

Ειδικώς οι εργαζόµενες βρίσκονται σε τόσο δυσχερή θέση, ώστε η Unite πραγµατοποίησε προ διµήνου δηµόσια εκστρατεία για να πεισθούν οι εργοδότες περί την «αξιοπρέπεια της έµµηνης ρήσης». Ασφαλώς η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ παράδεισος υγιεινής. Αλλά οι τράπεζές µας είχαν πάντοτε αποχωρητήρια.

Ηδη από τον Μεσοπόλεµο η κλωστοϋφαντουργία «Υφανέτ» της Θεσσαλονίκης διέθετε ντους και έδινε κάθε χρόνο δώρο στις εργάτριες και στους εργάτες της από ένα καινούργιο πρόσοψι, ενώ στην Πάτρα ο Βασίλειος Μαραγκόπουλος είχε εγκαταστήσει µοντέρνα συστήµατα υγιεινής στο εργοστάσιο φανελοποιίας του.

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνηµα προσέβλεπε στα βρετανικά συνδικάτα για να πάρει τα φώτα τους. Ποιος να το έλεγε ότι οι Βρετανοί εργάτες θα έκαναν αγώνες στα 2018 για να αφοδεύουν µε αξιοπρέπεια και να µην ουρούν σε κουβάδες!

Ο θατσερισµός αναδείχθηκε σε εχθρό των ούρων, για να µην πούµε για τα κόπρανα, και σε συστηµατικό υπονοµευτή των καµπινέδων, στον βαθµό που η επίσκεψη του εργαζόµενου σε αυτούς µειώνει την υπεραξία. Η σύγχρονη επανάσταση θα αρχίσει, να µου το θυµάστε, από το χαρτί υγείας. Αυτό θα γίνει ο επαναστατικός χάρτης της εποχής µας. Για να µη σας πω ποια θα είναι τα πεδία των νέων µαχών του προλεταριάτου.

φτώχεια