Απόψεις|07.10.2019 10:29

Παίρνεις διαζύγιο; Χωρίζεις από τα αυτονόητα

Σπύρος Σεραφείμ

Προηγείται μια σχέση γεμάτη πάθος του οποίου οι οργασμοί καταλήγουν να κολυμπούν στο κοινό ποτήριο της ακολουθίας του γάμου, με λουλούδια, ρύζια, νυφικά, «να ζήσετε» (δις).

Όμως, υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ευχές δεν πιάνουν, ο έρωτας τελειώνει, η αγάπη χάνεται και το ζευγάρι, το οποίο υποσχέθηκε ενώπιον Θεού ή δημάρχου κι ανθρώπων πως θα είναι μαζί μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος, φτάνουν να συζητούν για το ύψος της διατροφής και το πρόγραμμα επισκέψεων για τα τέκνα. Μπορεί, βέβαια, να μη συμφωνούν, πια, σε τίποτα και τον λόγο έχουν, στο εξής, τα δικαστήρια – «θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου».     

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV στις δικαστικές αίθουσες παίζονται τρελά ματσάκια και οι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να δώσουν λύσεις για τα πιο απίθανα πράγματα. Για παράδειγμα, «πρέπει να εμβολιαστεί το παιδί;» ή «πρέπει να παρακολουθεί το μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείο;».

Την ίδια ώρα, τα διαζύγια στη χώρα μας αυξάνονται κατακόρυφα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Η τελευταία μέτρηση που έκανε η Ελληνική Στατιστική Aρχή έδειξε αύξηση της τάξης του 74,2%, καθώς το 2017 εκδόθηκαν 19.120 διαζύγια σε σχέση με τα 11.013 που εκδόθηκαν το 2016. Το ποσοστό των διαζυγίων, σε σχέση με τους γάμους, είναι επίσης απογοητευτικό. Ανά χίλιους κατοίκους στην Ελλάδα σημειώνονται -αναλογικά- περίπου 5 γάμοι προς 2 διαζύγια – μια παραλλαγή του σεναρίου τής ταινίας «4 γάμοι και μια κηδεία». Όσο για το πότε λήγουν οι περισσότεροι γάμοι; Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά τα 10 χρόνια, κυρίως σε ζευγάρια που έχουν ένα ή δύο παιδιά. Αντίστοιχα, δεν θα μάθουμε ποτέ πόσα εικονικά διαζύγια έχουν εκδοθεί -χωρισμός λόγω φοροελαφρύνσεων-, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης, αλλά και το «χωρίζουμε, αλλά μένουμε όλοι μαζί για να έχουμε εκπτώσεις σε λογαριασμούς και φόρους».

Το βέβαιο είναι πως, εάν βάλετε στο Google τη λέξη «διαζύγιο», θα έρθετε αντιμέτωποι με τις προτάσεις της μηχανής αναζήτησης που κάνουν γκελ στις αγωνίες των συμπολιτών μας, με θέματα για δύσκολους λύτες. «Διαζύγιο κόστος», «συναινετικό διαζύγιο 2019», «διαζύγιο με αντιδικία», «διαζύγιο διατροφή» είναι οι πρώτες επιλογές.

Εν προκειμένω, το «αισθάνομαι τυχερός» κάτω από την μπάρα αναζήτησης μοιάζει τόσο ειρωνικό απέναντι σε κάποιον που χωρίζει. Όπου, στην πραγματικότητα, μπορεί και να είναι, αλλά πρώτα πρέπει να περάσει μια μίνι «οδύσσεια» για να φτάσει στην «Ιθάκη» του.  

Αλήθεια, πόσα διαζύγια γνωρίζετε που να είναι πολιτισμένα, λουσμένα με τον σκανδιναβικό πολιτισμό του Μπέργκμαν; Ας μη γελιόμαστε, τη στιγμή των περισσότερων χωρισμών έχουν ξεχαστεί οι όρκοι αιώνιας αγάπης, αφού το «Κράμερ εναντίον Κράμερ» βγαλμένο από τη ζωή είναι -πρώτα χωρίζουμε, μετά πρωταγωνιστούμε- περιγράφοντας και μετουσιώνοντας όλα εκείνα τα βαρέα και ανθυγιεινά διαζύγια, με ψυχές κουρασμένες, παιδιά πληγωμένα. Και υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα…

Προτού πας στον δικηγόρο, περνάς από σύμβουλο γάμου, μπορεί και από ψυχολόγο, αρχίζοντας να μοιράζεις πενηντάρικα. Έτσι κι αλλιώς, εκτός από προσωπικό στραπάτσο, το διαζύγιο είναι και οικονομική τραγωδία. Άντε στήσε ένα σπίτι από την αρχή, αγόρασε τις ηλεκτρικές συσκευές εάν είσαι άντρας, άντε προσπάθησε να αναστηλώσεις το σπίτι με όσα σου έμειναν μετά τη φυγή του πρώην εάν είσαι γυναίκα. Άντε συνεννοηθείτε για τα έκτακτα έξοδα που έχουν τα παιδιά σας, άντε βρες, κολλητέ, να τα δώσεις μαζί με όλα τα υπόλοιπα που χρωστάς, άντε περίμενε, φίλη μου, τη «διατροφή» που ο βλαμμένος δεν πληρώνει. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να ξεπεράσεις τα ζητήματα γραφειοκρατικής φύσης και ας μιλήσουμε για το πιο «απλό», το να περάσουν οι λογαριασμοί από το ένα όνομα στο άλλο. Είναι εξαιρετικά εύκολο να χωρίσεις ενώπιον Θεού κι ανθρώπων, αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο με κάποια εταιρεία στην οποία μέχρι εχθές είχατε οικογενειακό πρόγραμμα.

Από ένα διάστημα και μετά -φυσικά και είναι διαφορετικό για κάθε ζευγάρι που χωρίζει- ο «Μεγάλος Θυμός» έχει ρίξει αυλαία, η οργή κι ο πόνος στερεύουν και μένει η τυπικότητα και η επαφή μόνο για τα παιδιά. Φυσικά και υπάρχουν υπέροχα διαζύγια, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει μια μόνιμη απορία «καλά, πώς τον/την ερωτεύτηκα, γιατί παντρευτήκαμε και κάναμε και παιδιά, δεν έβλεπα με τι έμπλεκα;». Αυτό είναι ό,τι πιο σαδιστικό μπορείς να επιβάλεις στο μυαλό σου και στην ύπαρξή σου, την ίδια στιγμή που και η/ο αντίδικος, η/ο πρώην σύζυγός σου, δηλαδή, σκέφτεται ακριβώς το ίδιο.

Όλα τα παραπάνω, δεν τα γράφω για να σε αποκαρδιώσω και να μην παντρευτείς -αν και έχω δει περισσότερα διαζύγια από επιτυχημένους γάμους- και, βασικά, δεν τα γράφω για να μη χωρίσεις. Δηλαδή, τι πρέπει να κάνεις στην περίπτωση κατά την οποία νιώθεις πως ο άνθρωπος που παντρεύτηκες δεν είναι εκείνος που θα ζήσεις το υπόλοιπο της ζωής σου;

Να χωρίσεις – και δεν υπάρχει καμία συζήτηση επ’ αυτού. Αλλά να γνωρίζεις πως όλα τα παραπάνω τα οποία διάβασες -άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο, ενώ αρκετά άλλα δεν έγραψα- θεωρούνται ως δεδομένα σε ένα διαζύγιο. Αλλά, ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα σε έναν χωρισμό είναι ακριβώς αυτό: το κατά πόσο είσαι έτοιμος να συμπορευτείς με τα δεδομένα, με τα αυτονόητα αφού -ουσιαστικά- με αυτά παίρνεις διαζύγιο.

διαζύγιαδιαζύγιο