Απόψεις|03.11.2019 13:08

Κακώς χειροκροτούσαν οι επίσημοι τα κορίτσια με το ανόητο βάδισμα των Μόντι Πάιθον

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Κακώς χειροκροτούσαν (διότι χειροκροτούσαν) από την εξέδρα των επισήμων τις νεαρές ηθοποιούς που υποδύονταν τον Τζον Κλιζ των Μόντι Πάιθον (και όχι Πάιθονς) στο σκετς του «Υπουργείου Ανόητων Βαδισμάτων» («Ministry of Silly Walks»). Θα μου πείτε, δεν είχαν καταλάβει τι χειροκροτούσαν. Νόμιζαν ότι επρόκειτο για τμήμα της παρέλασης και υπό την έννοια αυτή κέρδισαν την παράσταση από τις παρελαύνουσες δεσποινίδες.

Γράφω «κακώς χειροκροτούσαν» διότι η παράσταση ήταν κακή. Πρώτον, η μίμηση του Κλιζ τυγχάνει πρακτικώς ανέφικτη, καθότι ο εν λόγω ηθοποιός αφενός είναι πανύψηλος, αφετέρου μπορούσε να σηκώσει την ποδάρα του σε γωνία 125 μοιρών, επίδοση από την οποία απείχαν πολύ οι νεαρές ηθοποιοί (είναι ρατσιστικό το σχόλιό μου, το γνωρίζω, αλλά καμία τους δεν ήταν αρκούντως υψηλή).

Δεύτερον, ο Τζον Κλιζ προκαλούσε γέλιο διότι ενάλλασσε τα ανόητα βαδίσματα, το ένα μετά το άλλο, δείχνοντας ότι η ανοησία δεν τελειώνει ποτέ. Αντιθέτως, οι υπό κρίση δεσποινίδες εκτέλεσαν τα ανόητα βαδίσματα συγχρόνως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ανοησία είναι πεπερασμένη. Τρίτον, το «Υπουργείο Ανόητων Βαδισμάτων» ήταν μια κριτική στη βρετανική γραφειοκρατία που βρίσκει ποικίλους άχρηστους λόγους να αναπαράγεται. Αδικείται ως παρωδία παρέλασης σε περιφερειακό δήμο. Μπορεί να παίζεται καθημερινά έξω από οποιοδήποτε υπουργείο.

Παρ’ ολα αυτά, επειδή εκτιμώ τις προθέσεις όσων επιχειρούν να φαιδρύνουν τη μονοτονία των μαθητικών παρελάσεων, τους παρέχω δωρεάν την εξής συμβουλή: Να δουν προσεκτικά το «Οι Μόντι Πάιθον και το Ιερό Δισκοπότηρο» («Monty Python and the Holy Grail»), που στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης», και να προσπαθήσουν να μιμηθούν τον μακαρίτη Γράχαμ Τσάπμαν, που υποδυόταν τον βασιλιά Αρθούρο. Σε όλη τη διάρκεια του έργου ο Τσάπμαν παρίστανε ότι ιππεύει, χοροπηδώντας και κρατώντας ένα φανταστικό χαλινάρι. Η πρότασή μου είναι στην επόμενη παρέλαση, αντί για πεζικό, οι κοπέλες να υποδυθούν τις βασίλισσες και να περάσουν δήθεν έφιππες (με τη μέθοδο Τσάπμαν) μπροστά από τους επισήμους. Είμαι εντελώς βέβαιος ότι πάλι όλοι θα τις χειροκροτήσουν και ότι ο κ. Βορίδης δεν θα μιλήσει για «εξευτελισμό της εθνικής μας παρελάσεως», αφού δεν θα πρόκειται πλέον για παρωδία πεζικού, αλλά για ιππικό που περνά καμαρωτό, χωρίς κίνδυνο να αφήσει πίσω του καβαλίνες.

Μόντι Πάιθονμαθητική παρέλαση