Απόψεις|24.11.2019 16:35

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Το «πράσινο» διακύβευμα

Βούλα Κεχαγιά

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε απόγευμα Σαββάτου με βασικό αιτούμενο την ανανέωση της θητείας της προέδρου, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις από τους αντιπάλους της κυρίας Γεννηματά. Λογικά η προεδρική θητεία θα παραταθεί έως το 2021, με απλό περίπατο της ηγεσίας στους διαδρόμους του ΣΕΦ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε νύχτα Παρασκευής στην Αθήνα από την Αφρική δείχνοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση να δαμάσει πράσινα λιοντάρια ή να βάλει κανόνες στην πασοκική ή καλύτερη κιναλική ζούγκλα. Από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή, που δυνητικά θα μπορούσε να αποτελεί τη μεγαλύτερη «απειλή» για τη Φώφη, υπαινίσσονται πως η πρόεδρος ακόμη και μετά την ανανέωση δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ καιρό στην ηγεσία, υπό την πίεση της αδυναμίας του κόμματος να ανακάμψει. Αυτή είναι μία από τις αναγνώσεις. Γιατί υπάρχει και η άλλη, του -ανδρουλακικών καταβολών- πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ξεκαλάκη, ο οποίος σαφώς διαφοροποιημένος από τη στάση Ανδρουλάκη πιστεύει ότι το συνέδριο δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί και ενδεχομένως η σοφότερη επιλογή θα ήταν η αποχή από τις εργασίες του.

Από την άλλη υπάρχει πάντα και ο Παύλος Γερουλάνος. Ο οποίος φωνάζει, αντιστέκεται, μαζεύει υπογραφές. Ομως η αλήθεια είναι ότι δεν έχει τον μηχανισμό εντός του ΠΑΣΟΚ για να προωθήσει τις απόψεις του. Ο Γερουλάνος έχει κοινό, αυτό φάνηκε από τις χιλιάδες υπογραφές που κατάφερε να συγκεντρώσει ζητώντας συνέδριο με κανόνες το πρώτο εξάμηνο του 2020 και με εκλεγμένους συνέδρους. Ομως στους συσχετισμούς πάσχει. Θα ήταν απίθανο το κείμενο με τις υπογραφές μελών και στελεχών να αποκτήσει τέτοια δυναμική ώστε να προκαλέσει ανατροπές στο συνέδριο, όταν οι εκλέκτορες είναι οι ίδιοι με εκείνους που συμμετείχαν τον Μάρτιο στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ.

Τι είναι τέλος πάντων αυτό το συνέδριο και γιατί γίνεται; Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ μιλούν ήδη για παρωδία, καθώς τα σοβαρά κομματικά συνέδρια δεν εξαντλούνται μέσα σε μιάμιση μέρα. Η πρόεδρος του κόμματος έπιασε τους εσωκομματικούς αντιπάλους της εν υπνώσει και το δρομολόγησε μέσα σε λίγες εβδομάδες, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν τον χρόνο να οργανωθούν. Η θητεία της με βάση το Καταστατικό έληγε τον Ιούνιο. Τώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει την επανεκλογή από τη βάση, αλλά την παράταση της θητείας της έως το 2021 (χρονιά εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ), αφού, σύμφωνα με το σκεπτικό της, ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ είναι κάτι αδιαίρετο, ένα και το αυτό. Εντάξει, θα βγουν καμιά δεκαριά στο συνέδριο και θα καταγγείλουν τις πρακτικές. Και; Η πρόσφατη κιναλική ιστορία δείχνει πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...

ΠΑΣΟΚσυνέδριο