Απόψεις|02.12.2018 15:55

Το κλεµµένο λάπτοπ στη Θεσσαλονίκη

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Άγνωστοι διέρρηξαν το διαµέρισµα του προέδρου του ΟΑΣΘ και έκλεψαν µόνο τον φορητό υπολογιστή του. ∆εν πήραν ούτε την τηλεόραση, ούτε την καφετιέρα, ούτε κανένα άλλο τιµαλφές που µπορεί να περιέχει το σπίτι ενός προέδρου. Ο κλέφτης ενδιαφερόταν µόνο για το λάπτοπ, το οποίο περιείχε τη µηνυτήρια αναφορά του ΟΑΣΘ «κατά παντός υπευθύνου». Ετσι «κατά παντός υπευθύνου» στρέφονται και οι υποψίες.

Αυτό είναι το λογικό συµπέρασµα αν βρίσκεσαι στην Αθήνα. Εγώ όµως επισκέπτοµαι κάθε εβδοµάδα τη Θεσσαλονίκη και εξ ιδίας πείρας καταλήγω σε άλλη εκδοχή, την οποία καταθέτω για να µην ανακρίνει µαταίως η Αστυνοµία «πάντα υπεύθυνον».

Πήγα προχθές στη στάση του «14 Ανω Τούµπα - Νέος Σταθµός», το οποίο είναι κάτι σαν «Α3 Ακαδηµία - Γλυφάδα». ∆ιασχίζει το µισό πολεοδοµικό συγκρότηµα και κάνει πολλές στάσεις. Η διαφορά µε το «Αθήνα - Γλυφάδα» είναι ότι το «14» µοιάζει µε τον Ιµπραήµ στην Πελοπόννησο. Απ’ όπου περνάει δεν υπάρχει ούτε ραδίκι. Ούτε λεωφορείο, ούτε τρόλεϊ, ούτε τραµ, ούτε µετρό. Αρα, αν θέλεις να µετακινηθείς, µόνο «14». Αλλιώς, ή πεζός ή ταξί. Αλλά το πεζός προϋποθέτει φυσική ευεξία και το ταξί οικονοµική ευµάρεια. Αν έχεις µόλις πληρώσει τους φόρους του µήνα, λείπουν αµφότερα.

Σε αντίθεση µε τον τεχνητό παράδεισο του πίνακα δροµολογίων, το λεωφορείο ήρθε έπειτα από 18 λεπτά. Εως τότε είχαµε µαζευτεί 18 ταλαίπωροι, που απελπιστήκαµε όταν το λεωφορείο σταµάτησε συµβολικώς, για ένα δευτερόλεπτο, και διακρίναµε οπίσθια και µύτες κολληµένες στις πόρτες που φυσικά δεν άνοιξαν. Το όχηµα έφυγε και η διπλανή γριούλα είπε αναστενάζοντας: «Ποιος ξέρει πότε θα περάσει το επόµενο;».

Ιδού λοιπόν, η ύποπτος της κλοπής. ∆ιότι από πού αλλού θα µάθαινε η γριούλα το πραγµατικό πρόγραµµα διελεύσεων, παρά από το λάπτοπ του προέδρου; Αυτήν να αναζητήσετε, κύριοι αστυνόµοι. Κοντή, µε τσεµπέρι και γκρι παλτό. Ουδείς άλλος θα έπαιρνε µόνο το λάπτοπ και θα άφηνε την καφετιέρα. 

Θεσσαλονίκηπρόεδρος ΟΑΣΘΟΑΣΘ