Απόψεις|02.12.2018 17:26

Η νέα γενιά

Βασίλης Λυριτζής

Υπήρξαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν ανά τους αιώνες να υπάρχουν µεγάλα ή πλειοψηφικά πολιτικά -ακόµα και πολιτισµικά- ρεύµατα στους κόλπους της νέας γενιάς, που µπορεί να δίνουν τον τόνο της εποχής. Αλλά µία γενιά όχι.

Στην Ελλάδα πήγε να στηθεί κυρίως από την ακροδεξιά ο µύθος της γενιάς του Πολυτεχνείου, που ανέλαβε όταν ήρθε η ώρα της και κατέστρεψε τη χώρα. ∆εν έχει σηµασία αν η Αριστερά εκείνης της εποχής δεν είχε επαφή µε την εξουσία, ούτε έχει την παραµικρή σηµασία ότι όλα τα χρόνια µετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου κυβέρνησαν Νέα ∆ηµοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Το σηµαντικό είναι κάθε φορά να φτιάχνεται ο χρήσιµος µύθος…

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, βόλευε -ως φαίνεται- πολλούς η θεωρία της απολίτικης και αδιάφορης νέα γενιάς, που δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά (δηλαδή την κοµµατική πολιτική) και στη µεγάλη της πλειονότητα απέχει από τις εκλογές και προτιµά να ασχολείται κυρίως µε τις σπουδές ή την επαγγελµατική προοπτική.

Η εκλογική κυριαρχία, δε, της παράταξης της Νέας ∆ηµοκρατίας στα πανεπιστήµια επί σειρά ετών πιστοποιούσε (για την Αριστερά αυτήν τη φορά) του λόγου το αληθές.

Πάρτι, εκδροµές, ρουσφέτια και διευκολύνσεις µε σηµειώσεις µαθηµάτων, όλα γύρω από τον φοιτητικό µικρόκοσµο που κάποτε έδινε τον τόνο, όχι όµως πια!

Τα χρόνια της κρίσης η νεολαία βράζει. Κι αν µια µικρή «βολεµένη» µειοψηφία δείχνει αδιάφορη (πάντα υπήρχε και πάντα έτσι συνέβαινε), δεν ισχύει το ίδιο στο υπόλοιπο και µεγαλύτερο κοµµάτι της.

Τα αδιέξοδα, οικονοµικά και κοινωνικά, ζητούν απάντηση. Και όσο το πολιτικό µας σύστηµα αντιµετωπίζει τη νέα γενιά µε τον πατερναλισµό του παντογνώστη καθοδηγητή, τόσο πιο εύκολα οι νέοι θα αναζητούν και θα βρίσκουν τις… απαντήσεις στον εθνολαϊκισµό, που είναι και της µόδας στην Ευρώπη.

Ο αιφνιδιαστικός «σχολικός µακεδονισµός» των τελευταίων ηµερών, όσο µειοψηφικός είναι σήµερα, τόσο εύκολα µπορεί να µετατραπεί σε κύµα γενικευµένης αµφισβήτησης της ίδιας της ∆ηµοκρατίας.

Αλίµονο, είµαι βέβαιος ότι υπάρχουν ακόµα και σήµερα πολιτικοί που είναι ικανοί για λίγες ψήφους να παίξουν εκλογικά µε τον φασισµό… 

Μακεδονίακαταλήψεις