Απόψεις|13.01.2020 18:29

Ο αγωγός Eastmed είναι µια µακρόχρονη πολιτική ειρήνης

Έθνος Γνώμη

Στη σημερινή εποχή, πολιτική κάνουν «τα λεφτά». Πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πριν... Τώρα είναι και µέσον αποτροπής πολεµικών συρράξεων. Κάποτε, την εποχή των αποικισµών, ο πλούτος, οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, ήταν ο κύριος λόγος των συρράξεων.

Ο αγωγός EastMed που θα µεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στη ∆ύση, µέσω Κύπρου, Κρήτης και ∆υτικής Ελλάδας, είναι µια µακρόχρονη πολιτική ειρήνης, η οποία υλοποιήθηκε µόλις προχθές έπειτα από πολύχρονη προετοιµασία και θα λειτουργήσει σε 4-5 χρόνια.

Είναι ένα παράδειγμα ότι «τα µεγάλα ενώνουν». Μπορεί οι πολιτικές δυνάµεις να διαφωνούν για το πόσο άµεσα και αποτελεσµατικά έδρασε ο µηχανισµός εκκαθάρισης του χιονιού στη Μαλακάσα και σε υπερχιονισµένα χωριά, αλλά τουλάχιστον έχουν την αίσθηση της εθνικής ευθύνης απέναντι στο µέλλον του τόπου.

Επειδή πέρα από τα άµεσα οικονοµικά οφέλη (κατασκευή των σωληνώσεων από ελληνικές εταιρείες, εργασία Ελλήνων τεχνικών, είσπραξη τελών διέλευσης, φυσικό αέριο σε Κρήτη, Πελοπόννησο, ∆υτική Ελλάδα), υπάρχει το γεωπολιτικό όφελος δηµιουργίας ενός τεράστιου έργου, που θα προσφέρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε δυτικές ενεργοβόρες κοινωνίες. Και άρα θα τυγχάνει της µονίµου προσοχής και του ενδιαφέροντός τους. Και της προστασίας τους, αν χρειασθεί, που δεν θα χρειασθεί. Πιθανότερο είναι στο προσεχές µέλλον να µπει η Τουρκία συνέταιρος µε κάποιον τρόπο στον αγωγό, παρά να προσπαθήσει να τον τινάξει στον αέρα. Αλλωστε η «οθωµανική διπλωµατία» δεν θεωρεί τις «κωλοτούµπες» ως ήττα...

Ο EastMed είναι ένα φωτεινό παράδειγµα (δυστυχώς, η εξαίρεση) του πώς θα µπορούσαν να επιτυγχάνονται σοβαροί στόχοι για τη χώρα, αν υπάρχει από τις κεντρικές πολιτικές δυνάµεις σύµπνοια και συνεργασία, που προέρχεται από την κοινή λογική και τη στοιχειώδη αντίληψη της ιστορικής ευθύνης.

κρίση στη ΜεσόγειοEastMed