Απόψεις|05.02.2020 19:14

Το «Αυγενάκης gate» πήγε να καλύψει το σκάνδαλο των σκανδάλων με τα στημένα

Θοδωρής Φελάνης

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας η περίφημη δίκη για τα στημένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο με κατηγορούμενο τον Βαγγέλη Μαρινάκη όπως και 27 ακόμη πρόσωπα που είχαν εμπλοκή σε υποθέσεις που σχετίζονται με μια από τις πιο «σκοτεινές» περιόδους του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Οι μέχρι τώρα καταθέσεις μαρτύρων κρίνονται αρκετά διδακτικές και διαφωτιστικές για τον τρόπο που κάποιοι διαχειρίζονταν καταστάσεις από θέσεις ευθύνης. «Υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια μπλοκ μέσα στην ΕΠΟ που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα μιας ομάδας , του Ολυμπιακού. Έλεγχαν διαιτησία και δικαιοδοτικά όργανα. Από τον Νοέμβριο έβγαινε ο πρωταθλητής», είπε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης.

«Κουμάντο έκαναν ο Κουρίδης με την ομάδα του κι ο Σαρρής, δέχθηκα απειλές πως θα βρεθώ σε χαντάκι», είπε από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ Χρήστος Σάββας. Ειπώθηκε πως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να ανέβει τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας και να γίνει διεθνής ένας διαιτητής ήταν να ευνοήσει τον Ολυμπιακό! Για υποψία πληθώρας σκανδάλων και διαπλοκής μίλησε και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος

Όποιος ρίξει μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας και των ηχογραφημένων συνομιλιών που είχαν διαρρεύσει τα προηγούμενα χρόνια και αφορούσαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα φρίξει από το μέγεθος της ανομίας και της «σαπίλας» που είχε καταδικάσει σε «σήψη» το δύσμοιρο αυτό πρωτάθλημα,  που χρόνο με τον χρόνο έχανε σε κύρος, και αξιοπιστία με αποτέλεσμα να αδειάζουν διαρκώς οι εξέδρες σε ματς της Super League.

«To σκεπτικό της γνωμοδότησης αγνοείται»

Κι όμως, μετά από όλα αυτά κάποιοι επιμένουν να κουνάν το χέρι με θράσος, να κάνουν υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διοικείται η ΕΠΟ και να συγκρίνουν την παρούσα κατάσταση με όσα το ελληνικό ποδόσφαιρο βίωσε την εποχή της «παντοκρατορίας» Μαρινάκη. Όσα ακούγονται στη δίκη για τα στημένα επιβεβαιώνουν την εικόνα που έτσι κι αλλιώς ο απλός ανώνυμος φίλαθλος είχε διαμορφώσει για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι αντιλαμβάνονταν την έννοια της ισονομίας και της δικαιοσύνης.  Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο ο Ολυμπιακός και ο μιντιακός περίγυρός του, διατηρούν ψηλά στην ατζέντα το θέμα της γνωμοδότησης της ΕΕΑ στα περί  πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

«Την ώρα που κάποιοι στρέφουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο δήθεν σκάνδαλο της πολυϊδιοκτησίας, ενώ ακόμη ο ΠΑΟΚ αναμένει το σκεπτικό της απόφασης, ξεκινάει μια σημαντική δίκη που εξετάζει παραβατικές συμπεριφορές ανθρώπων που μετείχαν σε ένα σύστημα διαπλοκής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ Θανάσης Κατσαρής στο περιθώριο της συνάντησης με βουλευτές της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναρωτιούνται: «Το σκεπτικό της γνωμοδότησης αγνοείται από τις 27.01.2020 και όπως φαίνεται όσο συνεχίζεται η δίκη των στημένων αγώνων, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να κατηγορείται για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, είναι δύσκολο να βρεθεί χρόνος από τη νομική του υπηρεσία να γραφτεί έστω μια υποτυπώδης "τεκμηρίωση" για την ΕΕΑ».

Το «Αυγενάκης gate» ως προς τα όσα συμβαίνουν εσχάτως με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, τα δύο νέα μέλη που τοποθετήθηκαν με διαδικασίες εξπρές παραμονές της εξέτασης της υπόθεσης, η επιλογή του χρόνου τόσο ως προς την καταγγελία του Ολυμπιακού όσο και ως προς την ανακοίνωση της εισήγησης λίγο πριν από τη σέντρα ενός αγώνα του ΠΑΟΚ παρουσία χιλιάδων εξοργισμένων θεατών, καταδεικνύουν πως η στόχευση δεν ήταν απλά ο ΠΑΟΚ αλλά και το να περάσει στα ψιλά η μεγάλη δίκη για τα στημένα που βρίσκεται σε εξέλιξη και υπό νορμάλ συνθήκες θα έπρεπε να συνταράζει το ελληνικό ποδόσφαιρο δεδομένου ότι κατηγορούμενοι είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και άλλα 27 πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια.

Τα αυτογκόλ της ΕΕΑ

Θυμίζουμε πως η Εισαγγελία διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έλαβε την απόφαση για το περίφημο πόρισμα αποφασίζοντας τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Επίσης, διερευνάται αν υπήρχε πρόθεση εκ μέρους της Επιτροπής να προκληθούν επεισόδια με δεδομένο ότι αυτή η απόφαση ελήφθη την ώρα ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε στην Τούμπα (παρουσία 20.000 οπαδών του) τον Βόλο.

Ενδεικτική των μεθοδεύσεων που οδήγησαν την ΕΕΑ να λάβει αυτή την εισήγηση-σκάνδαλο είναι η αποκάλυψη του μέλους της Επιτροπής Ειρήνης Μαρούπα πως άλλο μέλος της ΕΕΑ είχε καταφθάσει σε συνεδρίαση με έτοιμη και τυπωμένη εισήγηση που έγραφε: «Υποβιβασμός ΠΑΟΚ».  Την ίδια στιγμή, ο νομικός Γιώργος Παναγόπουλος αποκάλυψε πως συνάδελφος δικηγόρος του εξομολογήθηκε ότι στο πρόσφατο παρελθόν μέλος της ΕΕΑ, που ψήφισε για την υπόθεση του ΠΑΟΚ, είχε ζητήσει λεφτά για άλλη υπόθεση.

Βαγγέλης ΜαρινάκηςΛευτέρης ΑυγενάκηςποδόσφαιροΕπιτροπή Επαγγελματικού ΑθλητισμούΔίκη στημένα