Απόψεις|06.12.2018 15:27

Ο γρίφος της πρότασης µοµφής

Χρήστος Μαχαίρας

Τα χαρτιά είναι πλέον πάνω στο τραπέζι: ό,τι ήταν να µάθουµε για τη συµφωνία των Πρεσπών το µάθαµε, ό,τι επιχείρηµα ήταν να ακούσουµε το ακούσαµε... Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ήδη «κλειδωµένη» την πλειοψηφία για να κυρώσει τη συµφωνία στη Βουλή, σε αντίθεση µε την αντιπολίτευση, που θεωρεί ανοιχτό το παιχνίδι και ανεβάζει το θερµόµετρο.

Εάν τα πράγµατα εξελιχθούν κατά τα αναµενόµενα, η συµφωνία θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα µέσα Μαρτίου και, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, η κύρωσή της θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη διενέργεια τριπλών εκλογών τον επόµενο Μάιο. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η Νέα ∆ηµοκρατία δεν θα ασκήσει το δικαίωµά της να καταθέσει πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης µετά τις 17 ∆εκεµβρίου, οπότε ανακτά το σχετικό δικαίωµα, ή να την καταθέσει και αυτή να καταψηφιστεί. Αντίθετα, αν η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί, η συµφωνία οδηγείται στις καλένδες και η χώρα σε πρόωρες εκλογές...

Το παζλ των εξελίξεων µοιάζει απλό, αλλά δεν είναι. Καταθέτοντας την πρόταση µοµφής, η αξιωµατική αντιπολίτευση αναλαµβάνει το ρίσκο να προσφέρει µια κοινοβουλευτική νίκη στην κυβέρνηση ή να την υποχρεώσει σε ήττα, µένοντας, όµως, µε τη βόµβα του «Μακεδονικού» στα χέρια.

Θα το επιχειρήσει; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το κόµµα του θα καταψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών σε όποια Βουλή και αν επιχειρηθεί η κύρωσή της, µια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα φέρει τη Νέα ∆ηµοκρατία αντιµέτωπη όχι µόνο µε την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, αλλά και µε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, που στηρίζει µε θέρµη την επίλυση του «Μακεδονικού».

Αν και η πολιτική δεν είναι συνώνυµη πάντα µε την κοινή λογική, η δεύτερη λέει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η πρόταση µοµφής θα παραµείνει στο συρτάρι και η συµφωνία θα οδηγηθεί προς κύρωση στον προδιαγεγραµµένο χρόνο. Οπως όλα δείχνουν, η Νέα Δηµοκρατία, δεσµευµένη στη συγκεκριµένη αντίληψη διαχείρισης του «Μακεδονικού», δεν θα έχει άλλο δρόµο από το να εντείνει την πίεσή της προς όσους βουλευτές θεωρεί αδύναµους κρίκους, µε στόχο την καταψήφιση της συµφωνίας.

Στις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί και µε δεδοµένη τη δέσµευση ενός µέρους βουλευτών των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν τη συµφωνία, το ενδιαφέρον στρέφεται σε δύο έως τρεις ανεξάρτητους που φλερτάρουν µε την υπερψήφιση, στο Ποτάµι που έχει διχαστει και στο Κίνηµα Αλλαγής, που αν και θεωρείται στεγανοποιηµένο, πιθανολογείται µια τουλάχιστον διαφοροποίηση. Παρά το γεγονός ότι τα δηµοσιογραφικά γραφεία βοούν για ζυµώσεις µε εκλογικό ορίζοντα και µετεκλογικές... οψιόν, η Νέα Δηµοκρατία βρίσκεται στην παράδοξη θέση να επιδιώκει την καταψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών έχοντας πλήρη αίσθηση των προβληµάτων που θα της προκαλέσει µια τέτοια εξέλιξη. Οπως λέει και βετεράνος κοινοβουλευτικός, «κανείς δεν απαγόρευσε ποτέ σε κανέναν να προσεύχεται για την επιτυχία του αντιπάλου του...»

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία