Απόψεις|17.02.2020 17:07

Μάτι 2018: Τελικά, είχε δίκιο ο Τόσκας που είπε πως όλα έγιναν σωστά!

Νίκος Τζιανίδης

Αναζητώ τη λέξη που θα ταίριαζε περισσότερο για να σκιαγραφήσει κάποιες από τις πράξεις των πολιτικών. Και δεν την βρίσκω. Η «ντροπή» είναι λίγη για να αποδώσει την πραγματικότητα. Το «όνειδος» τι να πει σε αναίσχυντους καιροσκόπους που παρουσιάζονται χειμαρρώδεις ως υποψήφιοι βουλευτές και όταν εκλεγούν… συλλαβίζουν ασυναρτησίες πάνω από τις  ζωές μας; Να πω «κτηνωδία», « ηθική πώρωση», «αναλγησία»; Προσθέστε όλες τις λέξεις μαζί και φτιάξτε μια να ταιριάζει στο μπόι των αποφάσεων που προκαλούν αποστροφή κι αηδία, τουλάχιστον.

Εχουν περάσει 19 μήνες από την νύχτα εκείνη που την τρέμει ακόμη και η σκέψη κι οι νεκροί πολλαπλασιάζονται… Η «ευθιξία», το τελευταίο θύμα που αναγνωρίστηκε στους απανθρακωμένους σορούς των πολιτικών εξαγγελιών, που είχαν μείνει στα αζήτητα…

Να γίνουμε απόλυτα σαφείς: Αμέσως μετά τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018 στο Μάτι, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δηλώσει: «Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη»…

Δεν είχε βρει λάθη ο στρατηγός ε.α. των τεθωρακισμένων Νίκος Τόσκας, που ήταν ο πολιτικός υπεύθυνος για ό,τι έγινε ή ό,τι δεν έγινε εκείνο το βράδυ. Η δήλωση του ξεσήκωσε (και δικαιολογημένα) θύελλα αντιδράσεων από την (τότε) αντιπολίτευση. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής είχαν επίσης μετ’ επιτάσεως υποστηρίξει: «Είναι εύκολο κάποιοι να λένε ότι φταίει η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Δεν υπήρχε χρόνος και είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες στους υπηρεσιακούς».

Και αυτή η δήλωση προκάλεσε σεισμικές δονήσεις. Η (τότε) αξιωματική αντιπολίτευση απαιτούσε -τουλάχιστον-  τις παραιτήσεις των επικεφαλής, τους οποίους θεωρούσε υπεύθυνους για ό,τι τραγικό συνέβη. Λίγες ημέρες αργότερα αποπέμφθηκαν από τα καθήκοντά τους ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης.

Δεκαεννιά μήνες μετά, ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κατέχει τη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διορισμένος από την κυβέρνηση (τότε αντιπολίτευση), και αυτή η τότε αντιπολίτευση που κραύγαζε πάνω από τις σορούς 100 και πλέον νεκρών για δικαιοσύνη προήγαγε σε υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος τον αρχιπύραρχο, διοικητή Αν. Αττικής της Πυροσβεστικής, επιχειρησιακό επικεφαλής κατά την τραγωδία στο Μάτι!

Αρα ο Τόσκας είχε δίκιο; Όλα τότε είχαν γίνει σωστά; Ας πρόσεχαν αυτοί που κάηκαν; Ετσι να καταλάβουμε από τις κινήσεις της κυβέρνησης; Νεκρή και η «ευθιξία»! Όταν 102 νεκροί (και πόσοι στα αζήτητα ακόμη) περιμένουν δικαίωση, κάποιοι από τους υπηρεσιακά υπεύθυνους για τη νύχτα εκείνη απολαμβάνουν διορισμούς!

Και οι πολιτικοί σαν τις ράγες των τρένων… Παράλληλες πορείες που ποτέ δεν συναντώνται, αλλά βρίσκονται πλάι πλάι. Τότε «φώναζαν» εκείνοι, τώρα «φωνάζουν» οι άλλοι. Και μέσα σε τόση οχλαγωγία,πού να ακουστούν οι οιμωγές των «πάντα καμένων» ;

Μάτι πυρκαγιάδιορισμοί