Απόψεις|08.12.2018 17:40

Ιστορικές σχέσεις

Έθνος Γνώμη

Η νύξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στα 190 χρόνια των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων και η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην «ιστορική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», που «παραμένει αναγκαία προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σταθερότητας στην περιοχή», απηχούν τις δύο σημαντικότερες πλευρές.

Αν και η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι σχέσεις της με τη Ρωσία είχαν και θα έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα.

Διαθέτουν, μάλιστα, νέα ποιότητα τις τελευταίες δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν οδήγησαν στην ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών τόσο από το οικονομικό όσο και από το θρησκευτικό στοιχείο.

Αυτό μαζί με την ιστορικότητα των διακρατικών σχέσεων θα είναι η βάση για το ξεπέρασμα των αναταράξεων που προκαλεί το -κάθε άλλο παρά σταθερό- διεθνές περιβάλλον. Ετσι ώστε η σχέση των δύο χωρών να παραμείνει προσηλωμένη στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου.

Οπως κατέστησαν σαφές οι δύο ηγέτες, η προοπτική αυτή είναι συμβατή όχι μόνο με την παραδοσιακή φιλία των δύο λαών, αλλά και με τα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών στον μεταβαλλόμενο κόσμο μας

ΜόσχαΑλέξης ΤσίπραςΒλαντίμιρ Πούτιν