Απόψεις|10.12.2018 15:15

Ραπίσµατα και πασουµάκια

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Το ίδιο λένε επίσηµες µελέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καταγράφουν ότι το 8% των γυναικών στις ευρωπαϊκές χώρες υφίσταται κάθε χρόνο σωµατική βία, εξ ων το 2% και σεξουαλική βία. Αναλογικώς, στην Ελλάδα, µε 5,5 εκατοµµύρια γυναίκες, το 8% µάς δίνει 440.000 κακοποιηµένες και 110.000 βιασµένες. Στην Αστυνοµία καταγγέλλονται περίπου 4.300 περιπτώσεις ετησίως, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 1% των συµβάντων.

Το 99% µένει κρυφό. Οταν αυτήν την αλήθεια τη λένε οι επίσηµες µελέτες, είναι φεµινιστική. Οταν την οµολογεί επί προσωπικού µια «Σταρ Ελλάς», είναι αντιφεµινιστική. Τις µελέτες τις χειροκροτούµε, διότι είναι πολυσέλιδες και δεν τις διαβάζει κανείς. Τη «Σταρ Ελλάς» την αποπέµπουµε, διότι είναι σαφής και την άκουσαν όλοι. 

Οι µελέτες που αναφέρονται στην ενδοοικογενειακή βία, η οποία είναι ειδική περίπτωση βίας, αναφέρουν, επίσης, ότι οι γυναίκες είναι το 70% των θυµάτων. Το υπόλοιπο 30% είναι άντρες. Αυτό το σηµείο συνήθως το παρακάµπτουµε. Δεν ξέρω αν εξακολουθούν να εκλέγονται «Μίστερ Ελλάς», όπως γινόταν παλαιότερα, καθώς όλο και κάτι ανάλογο θα υπάρχει. Να περιµένουµε, λοιπόν, να εµφανιστεί και κάποιος «Μίστερ Ελλάς» που στο ερώτηµα «έχετε φάει ποτέ ξύλο από τη γυναίκα σας;» θα απαντήσει µε ειλικρίνεια: «Και ποιος άντρας δεν έχει φάει παντόφλα στο κεφάλι;».

Και µη σπεύσει κανείς αναγνώστης να πει ότι η παντόφλα δεν είναι µορφή βίας. Είναι και παραείναι, οσάκις, µάλιστα, πρόκειται γι’ αυτές που λέγαµε παλαιά «πασουµάκια», που έχουν χοντρό τακούνι και πονάνε πολύ. Επίσης, τσούζουν οι λεγόµενες «σαγιονάρες», λόγω της ελαστικότητάς τους. Βεβαίως, για να µη χαρακτηριστώ «αντιµασκουλινιστής», εγώ αυτά τα γνωρίζω από µελέτες και µόνο. ∆οκίµασα, είναι αλήθεια, να πετάξω ένα πασουµάκι στον εαυτό µου, αλλά έσκυψα να το αποφύγω και έσπασε ο καθρέφτης. Η σαγιονάρα, όµως, µε πέτυχε στο δόξα πατρί.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΙωάννα Μπέλλα