Απόψεις|17.03.2020 08:31

Το έκανε ο Μητσοτάκης και αυτό έχει τώρα σημασία

Φώφη Γιωτάκη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναστολή της λειτουργίας στις εκκλησίες ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αποδεικνύει καταρχάς το γεγονός ότι έλαβε την απόφαση με καθυστέρηση πολλών ημερών από την πρώτη στιγμή, που ακόμη και γαλάζια στελέχη, κατέθεταν προτάσεις για τολμηρές κινήσεις υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας. Καθυστέρησε αλλά το έκανε και αυτό έχει σημασία. Ναι, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο- για να διαμορφώσει στην πραγματικότητα τις συνθήκες για να μην βγει στο “αντάρτικο” το εκλογικό του κοινό, που στην συντριπτική πλειοψηφία του θα αντιδρούσε με ένα ενδεχόμενο “λουκέτο” στις εκκλησίες.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί ωστόσο, παρά να είναι προτεραιότητα για μια κυβέρνηση και συνολικά για το πολιτικό σύστημα. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να έχει ...παράπονο από τους πολιτικούς του αντιπάλους, από τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατάφεραν όλο αυτό το δύσβατο διάστημα με τον κορονοϊό, να κρατήσουν στάση ευθύνης υπέρ της κοινωνικής συνοχής. Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε η Φώφη Γεννηματά για παράδειγμα άρχισαν να πετούν πέτρες στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω της διαφωνίας τους για κυβερνητικούς χειρισμούς.

Αντιθέτως συνέβαλαν εξαρχής στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας και με μια δεύτερη ανάγνωση το έκαναν με την πεποίθηση ότι δεν χωρούν στην κρίσιμη συγκυρία μικροκομματικές σκοπιμότητες. Κι αν έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές δεν είναι η ώρα της αναζήτησης ευθυνών. Είναι ώρα για να ακουστεί παντού το “μένουμε σπίτι”, για να πειστούν οι ...άπιστοι ότι, ό,τι βάζει σε κίνδυνο τους συμπολίτες μας πρέπει να αναχαιτιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, με ξεκάθαρες αποφάσεις και προληπτικές δράσεις. Χρειάζεται ενημέρωση, σύνεση, ψυχραιμία και να αφήσουμε πίσω μας “λογικές” και σκηνικά με παραλίες που κόβουν πολλά εισιτήρια, λες και δεν τρέχει τίποτα. Λες και όλα θα αντιμετωπιστούν με ένα μαγικό ραβδί, όπως στα παραμύθια των παιδικών χρόνων.

Ένα είναι σίγουρο. Μετά την κίνηση να προσθέσει άλλο ένα σοβαρό μέτρο υπέρ της δημόσιας υγείας αναστέλλοντας τις λειτουργίες στις εκκλησίες, ο κ. Μητσοτάκης θα βρει μπροστά του και άλλα κορυφαία διλήμματα που φέρνει εξαρχής μαζί του ο κορονοϊός. Που σχετίζονται με την οικονομία και την προστασία εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Η εξειδίκευση των αποφάσεων μετά το Eurogroup θα δείξει...

ΚορονοϊόςΚυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνηση