Απόψεις|18.03.2020 08:25

Κορονοϊός: Μόνος στο σπίτι

Άντζελα Ζιούτη

Παρόλο που δεν νύσταζε έπεσε στο κρεβάτι του και άνοιξε ένα σύγγραμμα για την Ανάλυση του ανταγωνισμού, σε ελληνική μετάφραση, που για αυτόν ήταν μία μικρή βίβλος.

Και η δουλειά του, εδώ που τα λέμε, η θρησκεία του. Με ένα πολύ καλό συμβόλαιο στη θέση του υπεύθυνου μάρκετινγκ, που του εξασφάλιζε υψηλό εισόδημα, ευμάρεια, κύρος, εκτίμηση των άλλων και αυτοπεποίθηση, η εταιρεία απορρυπαντικών έγινε ο ναός του. Από τη φύση του φιλόδοξος, είχε τώρα να μοχθήσει για ένα σκαλοπάτι παραπάνω, αυτό του να αναλάβει τη διεύθυνση μάρκετινγκ. Τόσες σπουδές να πάνε χαμένες;

Αφού διάβαζε λοιπόν μερικές παραγράφους, έκλεινε τα μάτια και προσάρμοζε τη θεωρία στο δικό του προϊόν. Το έβλεπε κιόλας στα ράφια. Μπροστά μπροστά να το βλέπουν εύκολα οι νοικοκυρές και οι φουριόζες εργαζόμενες που βιάζονται να πάνε στο σπίτι να μαγειρέψουν και να βάλουν κανένα πλυντήριο. Η πρότασή του προς τη διοίκηση στο επόμενο συμβούλιο, θα ήταν να αλλάξουν το κουτί συσκευασίας με μια πιο πρακτική εκδοχή, όπου θα έχει ειδικό πώμα, τέλεια προσαρμοσμένο στις θήκες του πλυντηρίου, ώστε να μην πέφτει έξω η σκόνη.

«Kαθαριότητα και οικονομία. Αυτό θα είναι το καινούργιο σλόγκαν!» μουρμούρισε γεμάτος χαρά και άνοιξε πάνω στο κομοδίνο ένα μπλοκάκι να το σημειώσει. Σηκώθηκε και πήγε στο μπάνιο. Άνοιξε το ντουλαπάκι και έψαχνε τις ασπιρίνες. Πονούσε το κεφάλι του. Μετά έπλυνε τα χέρια του με αντισηπτικό. Προχθές, όταν έφτασε στο γραφείο, έβγαλε τη μάσκα για να πιει καφέ. Τώρα μόνο εκεί θα πίνει καφέ, έτσι κι αλλιώς.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού οδήγησε το υπουργείο Υγείας να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού. Μένουν ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και φούρνοι.

Η χώρα σε καραντίνα, μέσα από την επιβολή νέων απαγορεύσεων. Κλείνουν όλα τα εμπορικά κέντρα, όλα τα καφέ μπαρ και καφετερίες, η εστίαση, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κέντρα αισθητικής, ακόμη και πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών.

Άλλωστε, η εικόνα των γεμάτων από κόσμο καφέ, παρά τις ισχυρές συστάσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, ήταν και η αιτία η κυβέρνηση να επεκτείνει τα έκτακτα μέτρα σταματώντας τη λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο συνωστισμός ανθρώπων βοηθάει στην εξάπλωση του κορονοϊού και μόνο το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων δεν αρκούσε.  

Θα ήθελε να πάει για ποτό, αλλά το μπαρ που συχνάζει είναι κι αυτό κλειστό. Άνοιξε την τηλεόραση κι έκανε ζάπινγκ. Πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια ο  κορονοϊός. Αύριο θα συναντηθεί με έναν νέο εμπορικό αντιπρόσωπο της εταιρείας απορρυπαντικών. Δεν θα κάνει χειραψία μαζί του, αν και έχουν πολλά να πουν. Όμως, αυτός τώρα δεν έχει να πει τίποτε με κανέναν. Είναι μόνος στο σπίτι.  

Μένουμε ΣπίτιΚορονοϊός