Απόψεις|30.03.2020 23:10

Μια θεωρία συνωμοσίας, επειγόντως!

Ρόμπερτ Πεφάνης

Φανταστείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια και το χαμηλότατο επίπεδο γνώσεων των κοινών μακρινών προγόνων μας: πείνα, αγωνία, κακουχίες, επιδημίες, έντονα φυσικά φαινόμενα. Ένας κόσμος όπου τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει την ανθρώπινη εμπειρία. Μια καθημερινή μάχη με μύριους απρόβλεπτους παράγοντες.

Με την πάροδο των αιώνων και τη σταδιακή οργάνωση σε μικρές ομάδες, η καθημερινότητα έβαινε ελαφρώς καλύτερη, χωρίς απρόοπτα και με επαρκή τροφή. Οι πρόγονοί μας λοιπόν, ξεκίνησαν να ερμηνεύουν την ύπαρξη τους ως αποτέλεσμα παρέμβασης ισχυρών δυνάμεων, που ποικίλαν από φυσικά φαινόμενα, μέχρι και ανθρωπόμορφες θεότητες. Πόσο βολικό ήταν αυτό για τον πρώιμο homo Sapiens. Όλα είχαν εξήγηση και η καθημερινότητά του εξαρτιόταν από εξωγενείς παράγοντες.

Πάντως, υπήρχε –έστω και επίπλαστη, εξήγηση για τα πάντα. Τίποτα δεν συνέβαινε τυχαία. Ο συγκεκριμένος ειρμός ακολουθεί τον Άνθρωπο και στις ημέρες μας.

Ανεξαρτήτως επιστημονικής προόδου και ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι υπάρχει εξήγηση για ότι συμβαίνει στη ζωή. Η εξήγηση τεκμηριώνεται μέσα από οργανωμένες θρησκείες, ψευδο-επιστήμη, συνωμοσιολογία, αστρολογία, χαρτομαντεία και πλήθος άλλων κοσμοθεωριών.

Αυτό που δεν είναι αποδεκτό από τον Άνθρωπο, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων είναι η απουσία εξήγησης για όσα συμβαίνουν. Δεν δυνάμεθα να δεχτούμε ότι το Σύμπαν δεν συνωμότησε για τη δημιουργία του Ανθρώπου. Ότι δεν είμαστε παρά ένα τυχαίο γεγονός σε ένα περιβάλλον που δεν μας οφείλει τίποτα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρακτηριστικό γεγονός η δημιουργία και η εμμονή σε γραφικά σενάρια συνωμοσιολογίας, με στόχο την ανακούφιση, κατά βάθος, των μαζών, καθώς «όλα εξηγούνται». Όσο τραβηγμένα και ανυπόστατα τα εν λόγω σενάρια, τόσο πιο αποδεκτά. Με έναν μαγικό τρόπο, οι θεωρίες αυτές, προκαλούν αισιοδοξία. Προκαλούν μια επίπλαστη σιγουριά ελέγχου των πραγμάτων. Συμβαίνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά «ξέρουμε» για ποιόν λόγο.

Είναι λυπηρό να ακούς συνανθρώπους μας να υποστηρίζουν με θέρμη, ιλαροτραγικά σενάρια. Υπάρχει όμως εξήγηση. Είναι η ανάγκη να μην αποδεχθούν την ωμή πραγματικότητα. Την Εντροπία. Το Χάος.

θεωρίες συνωμοσίας