Our Network|23.10.2018 01:17

Tα παιδιά αθλούνται εναλλακτικά

Άκης Φωτόπουλος

Τα σχολεία άνοιξαν, τα παιδιά επέστρεψαν στα μαθήματα τους και τώρα είναι μια περίοδος που ως γονείς αρχίζετε να αναζητείτε κάποιες λύσεις που θα βοηθήσουν τα βλαστάρια σας να σηκώσουν όσο πιο ανώδυνα γίνετε το βάρος των σχολικών υποχρεώσεων που πιθανόν να αισθάνονται.

Εφόσον αναγνωρίζετε τα αναρίθμητα οφέλη του αθλητισμού και έχετε πάρει την απόφαση να κρατήσετε τα παιδιά σας σε μια καλή φυσική κατάσταση προβληματίζεστε για το ποιο άθλημα θα πρέπει να επιλέξετε για το παιδί σας. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το πρώτο και τελευταίο λόγο στην επιλογή του όποιου αθλήματος θα πρέπει να τον έχει το παιδί σας. Και αν επιλέξει άθλημα που δεν το ικανοποιεί μη τρελαίνεστε. Μπορεί όποτε θέλει να αλλάξει αθλητική δραστηριότητα προκειμένου να βρει το άθλημα εκείνο που του ταιριάζει και του αρέσει περισσότερο.

Αν συγκαταλέγεστε στους γονείς εκείνους που δεν θέλουν να ακολουθήσουν τα παιδιά τους την πεπατημένη των κλασικών αθλημάτων, τότε μπορείτε να υποδείξετε κάποια εναλλακτικά είδη αθλημάτων που σας παρουσιάζουμε παρακάτω και όπως είπαμε να αφήσετε τα παιδιά σας να αποφασίσουν.

Χάντμπολ

Είναι ιδανικό για παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών γιατί προσφέρει την δυνατότητα εύκολης προσωπικής επιτυχίας (γκολ) με τη μικρή σε μέγεθος μπάλα. Είναι μια δραστηριότητα που ευνοεί την ανάπτυξη της αντοχής - δύναμης και παίζεται από αγόρια και κορίτσια. Μέσα από το χάντμπολ ή αλλιώς χειροσφαίριση τα παιδιά μαθαίνουν ότι η συνεισφορά τους έχει αποφασιστική σημασία για τη νίκη της ομάδας τους και καθοδηγούνται στο να αλληλοβοηθούνται και να συνεργάζονται. Μαθαίνουν ότι στον αθλητισμό «Όλοι είμαστε νικητές».

Ξιφασκία

Από τα αθλήματα που κρύβουν μια ιδιαίτερη γοητεία για παιδιά άνω των 7 ετών. Με την ξιφασκία επιτυγχάνεται η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της ταχύτητας αλλά και της δύναμης. Ο συνδυασμός τεχνικής και τακτικής, ασκεί το πνεύμα αυξάνοντας την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης. Ο στόχος κάθε αθλητή είναι ο ίδιος για όλα τα ασκούμενα μέσα, να χτυπήσει κάποιος τον αντίπαλο χωρίς να χτυπηθεί. 

Pilates 

Σύμφωνα με τους ειδικούς το pilates βοηθά ιδιαίτερα τα παιδιά στη σωστή ανάπτυξη των μυών καθώς επίσης και στην ευελιξία - ισορροπία. Ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών.

Capoeira 

Πρόκειται για ένα είδος πολεμικής τέχνης που έχει τις ρίζες του στη  Βραζιλία. Η τεχνική της capoeira περιλαμβάνει πολλή μουσική.
Θεωρείται ένα από τα πιο ευγενή αθλήματα αυτοάμυνας μιας και στόχος είναι ο ένας αθλητής να μην αγγίξει καθόλου τον άλλο. 
Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται από συνεχή ακροβατικά, προσποιήσεις και εκτεταμένη χρήση του εδάφους καθώς επίσης απαιτεί τεχνική και σωστή στρατηγική. Τα μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά από 5 ετών και άνω.

Καράτε 

Ένα άθλημα που πραγματικά γυμνάζει όλο το παιδικό κορμί ενώ παράλληλα διδάσκει την πειθαρχία, τον αλληλοσεβασμό, την ομαδικότητα και την αυτοεκτίμηση. Η ενδεδειγμένη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί είναι να έχει κλείσει τα έξι χρόνια, ούτως ώστε να αντιλαμβάνεται τη λογική του αθλήματος.

Κολύμβηση 

Από εκείνα τα αθλήματα που μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία. Με την κολύμβηση βελτιώνεται το καρδιο-αναπνευστικό σύστημα των παιδιών, δυναμώνει η σπονδυλική στήλη τους, αυξάνεται η μυϊκή δύναμή τους  ενώ παράλληλα εκτονώνουν το άγχος τους και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους. 

Τένις 

Συγκαταλέγεται μεταξύ των λεγόμενων ευγενών αθλημάτων. Μέσα από αυτό, τα παιδιά βελτιώνουν σημαντικά την ευκινησία, την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεών τους, ενώ γίνονται περισσότερο επικοινωνιακά, αναπτύσσεται η αντίληψή τους και μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά. Διασκεδάζουν, εκτονώνονται και διδάσκονται αξίες μέσα από το παιχνίδι. Η εκμάθηση μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 5 ετών.

Τοξοβολία

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που δουλεύει πολύ το μυαλό και έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Γυμνάζει την πλάτη, το θώρακα και βοηθά ακόμη στη φυσική ενδυνάμωση και στην  αυτοσυγκέντρωση. Το άθλημα της τοξοβολίας είναι κατάλληλο και για παιδιά από 8 ετών και άνω.  

Υπάρχουν δύο κατηγορίες τόξων, τα ολυμπιακά και τα σύνθετα τόξα. Τα ολυμπιακά τόξα είναι σχεδόν ίδια  με τα τόξα που χρησιμοποιούσαν τις παλιές εποχές. Τα σύνθετα τόξα όμως λειτουργούν με τη χρήση ενσωματωμένων τροχαλιών. Σημειωτέον ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν μόνο οι αθλητές που αγωνίζονται με ολυμπιακό τόξο. 

παιδί