Our Network|29.09.2019 16:36

Αναρρίχηση: Βάλτε στόχο κι ανεβείτε ψηλά!

Άκης Φωτόπουλος

Μέσα από το άθλημα της αναρρίχησης τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται το φόβο και να αποκτούν αυτοπεποίθηση. Όσο πιο μικρά ξεπερνούν τους φόβους τους τόσο το καλύτερο. Έτσι μαθαίνουν να μην είναι ο φόβος εμπόδιο στο να προχωρήσουν τη ζωή τους και να πετύχουν τους στόχους τους. 

Η εσωτερική αναρρίχηση επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν τις δυνατότητες τους και να κινηθούν έξω από τη ζώνη ασφαλείας τους, σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Μαθαίνουν ακόμη, να ενεργούν με αυτοπεποίθηση, παίρνοντας γρήγορες αποφάσεις σχετικά με την καλύτερη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν, στηριζόμενα στις δικές τους σωματικές και πνευματικές ικανότητες.

Η αναρρίχηση επιπλέον βοηθάει τα παιδιά να επιλύουν πιο εύκολα τα προβλήματα που έρχονται μπροστά τους. Για παράδειγμα όταν τα βλαστάρια σας πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές διαδρομές, για να φτάσουν στην κορυφή του βουνού. Κάθε διαδρομή αποτελεί ένα γρίφο που απαιτεί προγραμματισμό, σκέψη και υπομονή. Η αναρρίχηση σε έναν τοίχο είναι ακριβώς όπως η επίλυση ενός προβλήματος και για να λυθούν τα προβλήματα απαιτούνται ψυχικές και σωματικές δεξιότητες.

Ο στόχος

Όταν τα παιδιά σκαρφαλώνουν αυτό που περνά στο μυαλό τους είναι  ότι μπορούν να πετύχουν δύσκολους στόχους. Και επειδή κάθε ανάβαση δεν στέφεται πάντοτε με επιτυχία, παίρνουν ένα ακόμη μεγάλο μάθημα: την ευκαιρία να διδαχτούν από τα λάθη τους και να καταλάβουν, πώς να πετύχουν τον στόχο τους την επόμενη φορά. Γιατί πρέπει συνεχώς να προσπαθούν προκειμένου να φτάσουν στο στόχο τους. Αυτό το μάθημα θα περάσει εύκολα στα παιδιά κάθε φορά που θα πέφτουν από τον τοίχο από ένα μικρό ύψος επάνω στην ασφάλεια των ειδικών στρωμάτων! Θα πέσουν θα ξανασηκωθούν και θα επιμείνουν μέχρι να κατακτήσουν την κορυφή του στόχου τους.

Υγιεινές επιλογές

Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με την ορειβασία θα μυηθούν μεταξύ άλλων και στον υγιεινό τρόπο ζωής καθώς όσοι-ες ασχολούνται με την αναρρίχηση είναι συνήθως πολύ υγιείς άνθρωποι μιας και προσέχουν πάντα τη διατροφή τους

Στο φουλ η περιπέτεια

Η αναρρίχηση συγκαταλέγεται μεταξύ των extreme sport. Οι αρχάριοι ορειβάτες εκπαιδεύονται δεμένοι με ένα σχοινί (το σχοινί τρέχει μέσα από μια άγκυρα πάνω από τη διαδρομή της ανάβασης). Να τονίσουμε εδώ ότι δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα για τα παιδιά καθότι είναι δεμένα με ένα σχοινί μέσα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως ένας κλειστός χώρος με τεχνιτούς τοίχους και ειδικό στρώμα προστασίας.

Διδάσκει δεξιότητες

Η ορειβασία διδάσκει στα παιδιά μια σειρά από δεξιότητες όπως : δεσίματα κόμπων, εύρεση διαδρομής, καταρρίχηση, κ.λπ.

Τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν έναν κάθετο βράχο και να επιλέγουν τη βασική διαδρομή.

Επίσης, μέσω τη αναρρίχησης τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια της εμπιστοσύνης και το πώς να παράσχουν βοήθεια όταν την χρειάζεται η ομάδα.

Μαθήματα-Εξοπλισμός

Για να ασχοληθεί κάποιος με το άθλημα είναι απαραίτητο να παρακολουθήσει μια σχολή. Τα μαθήματα διαρκούν μία εβδομάδα και ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ο εξής: Ενα σκοινί 60 μέτρων, αναρριχητικά παπούτσια, ζώνη (Baudrier), κρίκοι, μαγνησία, κράνος και χαλαρά ρούχα.

Πού να απευθυνθώ

Όσοι γονείς ενδιαφέρονται να στείλουν τα παιδιά τους για ορειβασία δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης και να μιλήσουν με τους υπεύθυνους στα τηλέφωνα 210-3645904, 210-3636617 ή να πάρουν πληροφορίες από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.eooa.gr

αναρρίχηση