Παιδεία|03.06.2020 15:08

Ανοικτό πανεπιστήμιο: Νέο πρόγραμμα στη Διοίκηση του Αθλητισμού ξεκινά από τον Οκτώβριο

Νικολίτσα Τρίγκα

Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που προσφέρεται από την Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ περιλαμβάνει μία σειρά μαθημάτων όπως το μάνατζμεντ και το μάρκετινγκ του αθλητισμού, τα οικονομικά του αθλητισμού, η συμπεριφορά των αθλητικών καταναλωτών, η διακυβέρνηση των αθλητικών οργανισμών, η διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων και η διεκδίκηση και η διοργάνωση αθλητικών γεγονότων. Στα μαθήματα του θα διδάξουν διακεκριμένοι καθηγητές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

 H Διοίκηση Αθλητισμού είναι μια σύγχρονη διεπιστημονική περιοχή που εστιάζει στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των αθλητικών οργανισμών και στις απαραίτητες δεξιότητες των στελεχών τους. Παράλληλα όμως είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον ερευνητικός χώρος. Πως διοικούμε αποτελεσματικά μια αθλητική ομάδα ή έναν οργανισμό; Πως μπορούμε να οργανώσουμε επιτυχημένες αθλητικές διοργανώσεις; Πως φέρνουμε τον αθλητισμό στο επίκεντρο της κοινωνικής και ακαδημαϊκής ζωής, υπενθυμίζοντας τα ιδεώδη και τους συμβολισμούς του; Με τα προγράμματα σπουδών  στη διοίκηση αθλητικών οργανισμών ανά τον κόσμο να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας ακαδημαϊκής «πίτας» και τις επιστημονικές περιοχές που αφορούν τον αθλητισμό να πολλαπλασιάζονται διαρκώς σε όλο τον πλανήτη, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ξεκινάει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά την λειτουργία ενός νέου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που κινείται ακριβώς σ αυτή την κατεύθυνση: την Διοίκηση του αθλητισμού.

Η αγορά εργασίας άλλωστε για στελέχη που θα  έχουν την σωστή κατάρτιση στο χώρο του αθλητισμού είναι πλέον τεράστια: ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση,  κλασσικός αθλητισμός, αθλητικές εταιρείες κολοσσοί, διοργάνωση αθλητικών γεγονότων, εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, γυμναστήρια, και δημοτικοί αθλητικοί οργανισμοί. Μία παγκόσμια αγορά με έσοδα δισεκατομμυρίων σε παγκόσμιο επίπεδο και σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας μας. 

«Το ΕΑΠ αξίζει συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που πήρε να δημιουργήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Διοίκηση του Αθλητισμού» δηλώνει o Ολυμπιονίκης κ. Δημοσθένης Ταμπάκος και τονίζει ότι «αθλητισμός είναι μία σημαντική δραστηριότητα του ανθρώπου με πολλαπλά οφέλη (υγείας, οικονομικά, κοινωνικά, κλπ.). Η εμπειρία που απέκτησα αγωνιζόμενος από την παιδική ηλικία έως την κατάκτηση των Ολυμπιακών μεταλλίων με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την αρτιότερη ανάπτυξη του αθλητισμού είναι απαραίτητες εκπαιδευτικές δομές που θα δίνουν την δυνατότητα στα διοικητικά στελέχη των αθλητικών φορέων να αποκτήσουν ένα κοινό επίπεδο (σχετικών με την οργάνωση / διοίκηση του αθλητισμού) γνώσεων και κοινούς κώδικες τόσο για την μεταξύ τους επικοινωνία, όσο και για την επικοινωνία με τους βασικούς συντελεστές του αθλητισμού (αθλητές, προπονητές, γονείς, διαιτητές / κριτές, επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, χορηγούς, δημοσιογράφους, φιλάθλους, κλπ.). Χωρίς τέτοιες γνώσεις, η οργάνωση του αθλητισμού θα έπεται πάντα των δυνατοτήτων των αθλητών, στερώντας τους ουσιαστική υποστήριξη για να αναδείξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους».

«Μία από τις βασικές υποχρεώσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι η φροντίδα για την εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών φορέων της χώρας» δηλώνει σχετικά ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Γεώργιος Μαυρωτάς και συμπληρώνει:«Σε ένα σύστημα, όταν δεν είναι καλά οργανωμένο και δεν είναι καλά διοικούμενο, οι αθλητές από μόνοι τους δεν αρκούν. Γι αυτό η ΓΓΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αθλητικής διακυβέρνησης .Ως εκ τούτου, χάρηκα ιδιαίτερα που το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο προχώρησε στην ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διοίκηση του Αθλητισμού>.

ΕΑΠΕλληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο