Παιδεία|10.01.2019 12:43

Αντιδράσεις για τα ΤΕΙ που γίνονται πανεπιστήµια

Νικολίτσα Τρίγκα

Τις αντιδράσεις µεγάλου µέρους της πανεπιστηµιακής κοινότητας συναντά η απόφαση της κυβέρνησης να αναβαθµίσει τα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας σε ιδρύµατα Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης, µέσω της συνένωσής τους µε πανεπιστήµια ή µε απευθείας... ανάθεση, όπως έγινε µε το ΤΕΙ της Κρήτης, το οποίο θα µετατραπεί σε πανεπιστήµιο.

Και µπορεί -όπως είναι φυσικό- τα ΤΕΙ να δηλώνουν απόλυτα σύµφωνα µε αυτές τις αποφάσεις, αλλά η πλειονότητα των ΑΕΙ δεν φαίνεται να συναινεί σε αυτές τις καταιγιστικές αλλαγές, οι οποίες σύντοµα θα οδηγήσουν στην «εξαφάνιση» των Τεχνολογικών Ιδρυµάτων από τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως το υπουργείο Παιδείας θέλει όλα τα σχετικά νοµοσχέδια να προχωρήσουν γρήγορα, καθώς όλες αυτές οι τροποποιήσεις θα πρέπει να αποτυπωθούν στο µηχανογραφικό δελτίο που θα συµπληρώσουν το καλοκαίρι οι απόφοιτοι των λυκείων µετά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Στον χορό των αντιδράσεων µπαίνει και η Α∆ΙΠ (Αρχή ∆ιασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), η οποία θεωρείται ο θεµατοφύλακας για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.

Η ΑΔΙΠ θεωρεί ακατάλληλο τον τρόπο µε τον οποίο αποφασίζεται η ένταξη υφιστάµενων προγραµµάτων σπουδών των ΤΕΙ σε πανεπιστήµια. Την αντίθεσή του στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας εκφράζει και το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστηµιακών (ΠΟΣ∆ΕΠ), καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική τής κατά συρροή συγχώνευσης πανεπιστηµίων µε ΤΕΙ, µε συνοπτικές διαδικασίες και µε µια «βιοµηχανία νοµοσχεδίων», χωρίς να έχει ακόµη τεκµηριώσει µε πειστικό τρόπο την αναγκαιότητα αυτής της τακτικής και κυρίως της διαφαινόµενης κατάργησης του τεχνολογικού τοµέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αντί της διατήρησης και αναβάθµισής του λόγω της ιδιαίτερης φυσιογνωµίας και αποστολής του.

Τέτοιες αντιδράσεις ακούστηκαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ενός ακόµη νοµοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας το οποίο προβλέπει την κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και τις συνέργειες µε τα Πανεπιστήµια Αθηνών, Γεωπονικό και Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός απάντησε σε πολλά από τα ερωτήµατα που θέτει η πανεπιστηµιακή κοινότητα ως προς το ζήτηµα της «πανεπιστηµιοποίησης» των ΤΕΙ, ενώ έκανε και ένα δώρο στους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Ο κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που θα δίνει τη δυνατότητα στους υπηρετούντες πρυτάνεις να θέτουν υποψηφιότητα για δεύτερη διαδοχική ή µη θητεία.

Κατά την οµιλία του ο υπουργός απάντησε στις αιτιάσεις για την επιλογή του χρόνου κατάθεσης του νοµοσχεδίου, σηµειώνοντας ότι εισήχθη στη Βουλή έπειτα από 14 µήνες διαβούλευσης. «Από το 1974 και µετά δεν έχει γίνει τόσο συστηµατική διαβούλευση» τόνισε.

ΤΕΙπανεπιστήμια