Παιδεία|07.01.2022 07:13

Πανεπιστήμια: Δυνατότητα εξ΄ αποστάσεως διδασκαλίας και δωρεάν τεστ ζητούν καθηγητές - Εμβολιασμός για όσους το επιθυμούν μέσα στα ΑΕΙ

Νικολίτσα Τρίγκα

Αποκλειστικά με τη φυσική παρουσία των φοιτητών θα ξεκινήσουν τα μαθήματα τη Δευτέρα και στα πανεπιστήμια ενώ σήμερα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρωτόκολλο λειτουργίας των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο λόγω της τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.

Η επιτροπή δεν θα συζητήσει το ενδεχόμενο εξ΄ αποστάσεως λειτουργίας των ΑΕΙ καθώς αυτό είναι μια απόφαση, που ήδη έχει ληφθεί από την κυβέρνηση η οποία έχει αποκλείσει τέτοια περίπτωση παρά το γεγονός ότι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές το ζητούν. Οι πανεπιστημιακοί θέλουν να έχουν τη δυνατότητα σε μεμονωμένες έστω περιπτώσεις ν΄ αποφασίζουν πως θα διαχειριστούν κάποια κατάσταση όπως για παράδειγμα να κάνουν εξ΄ αποστάσεως μαθήματα όταν ορισμένοι καθηγητές ασθενήσουν και πρέπει να μείνουν σε καραντίνα.

Για την ώρα όμως η υπουργός Παιδείας επιμένει ότι η λειτουργία των Πανεπιστημίων όσον αφορά στην ολοκλήρωση του εξαμήνου και στην εξεταστική περίοδο, θα συνεχίσει με δια ζώσης διαδικασία, όπως προβλέπει η ισχύουσα ΚΥΑ και ότι εάν κριθεί αναγκαίο να γίνουν κάποιες αλλαγές άμεσα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας. Όπως τόνισε μάλιστα η ίδια τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται «στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές όπως για παράδειγμα τα πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη επίσης παραμένων ως έχουν». Φοιτητές πάντως καταγγέλλουν ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που ο αριθμός των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά αυξημένος, θα προτιμήσουν να χάσουν τα μαθήματα τους παρά να βάλλουν σε κίνδυνο την υγεία τους και την υγεία ευάλωτων ατόμων της οικογένειάς τους.

Οδηγίες για τα κρούσματα

Πάντως πολλά ΑΕΙ, όπως το πανεπιστήμιο Πάτρας, ανακοίνωσαν ήδη αναθεωρημένες οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας κρουσμάτων covid-19 όπως : Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 Απομόνωση: Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. • Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο - προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας. •

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες. 2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα: 2α. Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5 η ημέρα από την έκθεση. 2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους: • Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. • Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test). • Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας 2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία 1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες. Σχετικά με την διάγνωση Άτομα με ιστορικού εμβολιασμού με αναμνηστική δόση, εάν έχουν θετικό rapid test δεν είναι απαραίτητο να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο (PCR). Εάν δεν υπάρχει ιστορικό εμβολιασμού, είναι απαραίτητος ο μοριακός έλεγχος (PCR) για την πιστοποίηση της νόσου.

Eμβολιασμοί στο Πολυτεχνείο

Όπως ανακοίνωσε η πρυτανεία του πανεπιστημίου «στις 12/01/2022, 09:00-13:00, έχει προγραμματιστεί εμβολιασμός στο ΕΜΠ από κινητή μονάδα, στον χώρο του Ιατρείου στις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με το εμβόλιο της εταιρίας PFIZER. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι την Δευτέρα 10/01/2022. Υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού μόνο για πρώτες δόσεις, δεύτερες μετά από εμβόλιο Johnson, και τρίτη μετά από εμβόλιο Pfizer, Astra Zeneka και Moderna με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχει παρέλθει δίμηνο από την πρώτη δόση Johnson, και τρίμηνο από τη δεύτερη δόση Pfizer, Astra Zeneka και

Moderna και δεν έχουν κλειστεί ήδη ραντεβού σε άλλο εμβολιαστικό κέντρο! Δεν θα ενημερωθείτε για συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης, μπορείτε να προσέρχεστε στο χώρο του εμβολιασμού από τις 09:00 -13:00. Παρακαλείσθε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα και να συμμετάσχετε στη διαδικασία με υπομονή και διάθεση συνεργασίας. Η όλη διαδικασία θα υποστηριχτεί διοικητικά και από προσωπικό του ΕΜΠ».

τεστμετάλλαξη Όμικρονπανεπιστήμιαειδήσεις τώραΚορονοϊόςεμβολιασμός