Παιδεία|01.02.2022 07:29

Πανεπιστήμια: Μόνο δια ζώσης η εξεταστική - Τι κάνουν οι φοιτητές που νοσούν με κορονοϊό

Νικολίτσα Τρίγκα

Με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες ξεκινά η εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Τόσο τα ίδια τα πανεπιστήμια όσο και το υπουργείο Παιδείας καλούν όσους φοιτητές νοσούν ή θα νοσήσουν αυτή την περίοδο να το δηλώσουν γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις αργότερα αλλά και να μη συμβάλλουν στη διασπορά του κορονοϊού.

Όπως υπογράμμισε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αγγελός Συρίγος οι εξετάσεις φέτος θα γίνουν δια ζώσης καθώς μόνο έτσι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο αλλά και γιατί ένα εξαιρετικά υψηλό ποσό φοιτητών που φτάνει στο 91% είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν νοσήσει κάτι που ισχύει και για το διδακτικό προσωπικό. Η υγειονομικά καλύτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οδήγησαν στην απόφαση να διεξαχθεί δια ζώσης η εξεταστική στα πανεπιστήμια, τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, η ύπαρξη του εμβολίου, οι αποστάσεις στις αίθουσες εξετάσεων που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και το ότι οι φοιτητές φορούν μάσκες και δεν μιλάνε μεταξύ τους αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που επιτρέπουν τη διά ζώσης εξεταστική στο χειμερινό εξάμηνο. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι το πώς θα εξεταστεί το εκάστοτε μάθημα επαφίεται στην κρίση του διδάσκοντα και ότι αυτό δεν μπορεί να απαγορευτεί με την προϋπόθεση ότι αυτό είχε δηλωθεί με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ο υφυπουργός Παιδείας, προέτρεψε τους φοιτητές που νοσούν ή θα νοσήσουν να το δηλώσουν στην εφαρμογή του «edupass», ώστε να μπορέσει σε συνεννόηση με τον καθηγητή τους να εξεταστούν αργότερα. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι η εξεταστική στα πανεπιστήμια θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας. Ο βουλευτής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι με άλλοθι τον μαζικό εμβολιασμό των φοιτητών και των διδασκόντων, η κυβέρνηση απορρίπτει ακόμα και στοιχειώδη μέτρα, με αποτέλεσμα τα ΑΕΙ να μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, αφού εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό, ασυμπτωματικοί και όχι μόνο, στενές επαφές κρουσμάτων, υπό διερεύνηση κρούσματα υποχρεούνται να προσέρχονται για τις εξετάσεις στα αμφιθέατρα μαζί με ευπαθείς ομάδες.

Οι αποφάσεις των ΑΕΙ

Τα πανεπιστήμια έχουν αποφασίσει ότι οι εξετάσεις θα γίνουν δια ζώσης ακολουθώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, διατηρώντας ευελιξία, εφόσον οι συνθήκες επιδεινωθούν. Όλοι οι φοιτητές που προσέρχονται για τη συμμετοχή τους σε γραπτές ή προφορικές εξετάσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα edupass (https://edupass.gov.gr), εάν δεν έχουν ήδη υποβάλει σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου. Επιπλέον, οφείλουν να εφαρμόζουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας:

α) η συμμετοχή στα εξεταζόμενα μαθήματα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με έλεγχο ταυτοπροσωπίας των φοιτητών και παράλληλη επίδειξη: -είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης, είτε βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου κατόπιν διεξαγωγής μοριακού τεστ (PCR) έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή γρήγορου τεστ αντιγόνου (rapid) έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος.

β) η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή. Συστήνεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή ΚΝ95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας. Φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη, δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο απομόνωσης. Η απουσία τους λόγω νόσησης τεκμαίρεται μέσω της καταγραφής τους στην πλατφόρμα edupass. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν, σε άλλη ημερομηνία που θα οριστεί με επιμέλεια του διδάσκοντος. Η αποφυγή δήλωσης νόσησης από κορωνοϊό Covid -19 προκειμένου να παραστούν οι φοιτητές στην εξέταση, είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον των προαναφερομένων, εφαρμόζονται όλα τα ισχύοντα μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στους χώρους διεξαγωγής των εξετάσεων. Για τους φοιτητές που δεν μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα edupass (π.χ. αλλοδαποί ή άλλοι φοιτητές που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α. ή κωδικούς TAXISNET ή κωδικούς για εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης και αυθεντικοποίησης στην ως άνω πλατφόρμα), διευκρινίζεται ότι:

A. Οι ανωτέρω φοιτητές έχουν πρόσβαση και συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία του τρέχοντος χειμερινού εξαμήνου με τη διαδικασία ελέγχου ταυτοπροσωπίας και παράλληλη επίδειξη:

Είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης είτε βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου κατόπιν διεξαγωγής μοριακού τεστ (PCR) έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή γρήγορου τεστ αντιγόνου (rapid) έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος.

Οι ανωτέρω φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη και δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις, μπορούν να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν κατόπιν συνεννόησης με τον διδάσκοντα, έχοντας ως τεκμήριο:

  • α) την παρουσίαση θετικού μοριακού τέστ (PCR) ή
  • β) την παρουσίαση θετικού τεστ αντιγόνου (rapid) κατά το χρόνο εξέτασης.
εξεταστικήεξετάσειςΑΕΙειδήσεις τώραπανεπιστήμια