Παιδεία|09.03.2022 07:50

Πόλεμος στην Ουκρανία: 350.000 παιδιά εκτός σχολείου - Πώς θα βοηθήσει η Ελλάδα μαθητές και φοιτητές

Νικολίτσα Τρίγκα

Με πρωτοβουλία της χώρας μας δημιουργείται ευρωπαϊκή Task Force για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών της Ουκρανίας ενώ ελληνικά σχολεία, είναι σε ετοιμότητα να υποδεχτούν παιδιά προσφύγων λόγω του πολέμου που μαίνεται για 14η ημέρα από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με έρευνα της UNICEF η ρωσική επίθεση έχει ήδη απομακρύνει από τις σχολικές δομές 350.000 παιδιά της Ουκρανίας, ενώ εκατομμύρια μαθητές αναμένεται να επηρεαστούν από τον πόλεμο και να στερηθούν την εκπαίδευση.

Η κατάσταση αυτή κινητοποιεί τους υπουργούς Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας προτάθηκε η  δημιουργία μίας ειδικής ομάδας δράσης - Task Force - για την υποστήριξη των μαθητών και φοιτητών της Ουκρανίας, εντός και εκτός των συνόρων.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που με όρους αποτελεσματικότητας, δικαιοσύνης και διαφάνειας, θα μπορεί: 

  • να φιλοξενεί αιτήματα της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας καταγράφοντας τις ανάγκες της για εξοπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό και τεχνική βοήθεια,
  • να συγκροτήσει παράλληλα έναν μηχανισμό κάλυψής τους, με τη συνδρομή κρατών - μελών, επιχειρηματικού τομέα, κοινωνίας πολιτών και φορέων, αλλά και διεθνών οργανισμών με ανάλογη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Ο μηχανισμός αυτός, εφόσον θεσπισθεί, θα προσφέρει βοήθεια επιπλέον των πρωτοβουλιών που κάθε κράτος-μέλος αναλαμβάνει μεμονωμένα, όπως η ενσωμάτωση προσφύγων στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Αναφερόμενη στο θέμα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης που επιδεικνύουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, οφείλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα ευάλωτα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων, όπως τα παιδιά και οι νέοι, με την ειλικρινή ελπίδα για άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκατάσταση της ειρήνης. Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, η εκπαίδευση, πέρα από θεμελιώδες δικαίωμα, αδιαμφισβήτητα  συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του αισθήματος ενότητας σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, και στη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης και υποστήριξης».

Ταυτόχρονα όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, η Ελλάδα - όπως ήδη αποφασίστηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετείται από τη χώρα μας - θα παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών, κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου.

Επιπλέον, από τις 4 Απριλίου, θα υπάρξει δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Δημιουργήθηκε, στο μεταξύ, ειδική ιστοσελίδα υποδοχής αιτημάτων ανθρωπιστικής προσφοράς προς τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, πολίτες και ΜΚΟ μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των Ουκρανών θυμάτων του πολέμου.

  • Αυτή τη στιγμή είναι άμεσα διαθέσιμες περίπου 5.000 κλίνες φιλοξενίας και μπορούν να  φτάσουν τις 30.000.
  • Το Υπουργείο Υγείας καταρτίζει ειδική δράση εμβολιασμού των ανεμβολίαστων προσφύγων,  ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει στην Ουκρανία και την αποστολή πρόσθετου υγειονομικού υλικού.
  • Το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης για το «Συμπεριληπτικό Σχολείο» έχει θέσει σε ετοιμότητα σχολικές μονάδες για να υποδεχθούν παιδιά Ουκρανών προσφύγων.
  • Τα υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Τουρισμού καταγράφουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για εποχικό ή μόνιμο προσωπικό, που δεν καλύπτονται από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό: Στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση και τις εταιρείες τεχνολογίας. Με στόχο τον εντοπισμό ευκαιριών απασχόλησης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
  • Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, ώστε να συνδράμουν στη φιλοξενία των προσφύγων.
ΡωσίασχολείαΟυκρανίαμαθητέςειδήσεις τώραπόλεμος