Παιδεία|25.03.2022 18:33

Σχολεία: Μαύρες σημαίες, «σποτάκια» ενάντια στο Υπουργείο Παιδείας και απεργίες καθηγητών - Τι ζητούν

Νικολίτσα Τρίγκα

Επίθεση με κάθε τρόπο ενάντια στην πολιτική, που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας στην εκπαίδευση, προετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων αφού όπως λένε «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ακολουθεί συνειδητά μία πολιτική απαξίωσης του Δημοσίου σχολείου και του εκπαιδευτικού».

Η οριστική απόφαση για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παρθεί στις 2/4/2022 στις 11.00 π.μ. στο 6Ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, αφού θα έχουν προηγηθεί οι Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ (τοπικών συλλόγων καθηγητών) από τη Δευτέρα 28/3/2022 έως και την Παρασκευή 1/4/2022.Η πρόταση της ΟΛΜΕ προς του συλλόγους είναι να υψωθούν μαύρες σημαίες στα σχολεία ως διαμαρτυρία για τις δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Οι καθηγητές κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι αδιαφορεί για τις μαθησιακές και ψυχοπαιδαγωγικές συνέπειες της πανδημίας και όχι μόνο δεν στηρίζει παιδαγωγικά την πιο πολύπαθη γενιά μαθητών αλλά με μία άκρως ιδεοληπτική εμμονή επιβάλλει την τράπεζα θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση εισαγωγής την ελληνική «PISA» και την αύξηση της ύλης και μετατρέπει το σχολείο σε εξεταστική αρένα διαλύοντας τον παιδαγωγικό του ρόλο.

Οι καθηγητές στρέφονται κατά της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως λέγοντας ότι «απαξιώνει τα συνδικάτα της εκπαίδευσης και αρνείται τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, νομοθετεί αιφνιδιαστικά, και καταφεύγει στη δικαιοσύνη, για να ακυρώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα δεκτική στις προτάσεις των σχολαρχών και των ιδιωτών, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης». Οι εκπαιδευτικοί αναφέρονται και στην «καθυστέρηση στην απόδοση των συντάξεων η οποία δυσχεραίνει τη ζωή των συνταξιούχων εκπαιδευτικών που περιμένουν ακόμη και πάνω από δύο χρόνια με πενιχρή προσωρινή σύνταξη. Συνοδεύεται μάλιστα από την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν δικαιούνται να αποχωρήσουν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, όσοι συμπληρώνουν την ηλικία των 56 ή 58 ετών μετά την 1/1/2022».

Oι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ της ΟΛΜΕ προτείνει στους τοπικούς συλλόγους των καθηγητών δράσεις όπως : 24ωρη  πανεκπαιδευτική  απεργία.  Aπογευματινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα κάθε βδομάδα. Η ΟΛΜΕ να δημιουργήσει σποτάκι για την συνολική πολιτική ενάντια στο δημόσιο σχολείο. Να υψωθούν μαύρες σημαίες στα σχολεία ως διαμαρτυρία για τις δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Να συνταχτούν  από τις ΕΛΜΕ επιστολές ενημέρωσης προς γονείς και μαθητές. Οι ΕΛΜΕ να καλέσουν άμεσα σε ενημερωτικές συσκέψεις τους συλλόγους γονέων για όλα τα προβλήματα των σχολείων, όπου θα μοιραστούν και οι παραπάνω επιστολές. Οι ΕΛΜΕ να μοιράσουν σε κεντρικά σημεία της πόλης τους ανακοινώσεις για τα προβλήματα των σχολείων τους (κενά, συμπτύξεις τμημάτων, κτιριακά, έλλειψη εξοπλισμού, ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων  κλπ) προς ενημέρωση των πολιτών. Να αναρτηθούν πανό σε όλα τα σχολεία ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αυταρχική  πολιτική της κυβέρνησης.

ειδήσεις τώραεκπαιδευτικοίπανεκπαιδευτικό συλλαλητήριουπουργείο ΠαιδείαςΕΛΜΕΟΛΜΕεκπαίδευσηΝίκη Κεραμέωςκινητοποιήσειςσχολεία