Παιδεία|05.09.2022 08:38

Δημόσια ΙΕΚ: Στεγαστικό επίδομα 1000 ευρώ θα πάρουν και οι σπουδαστών των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Νικολίτσα Τρίγκα

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ.Φύλλου 4634) η απόφαση για την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος των 1000 ευρώ το οποίο θα πάρουν φέτος και οι σπουδαστές των Δημοσιων Ινστιτουτων Επαγγελματικης Καταρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) αρμοδιοτητας του υπουργειου Παιδειας και Θρησκευματων. Το επιδομα δεν κατασχεται, χορηγειται ολοκληρο χωρις καμια κρατηση υπερ του δημοσιου η τριτου και δεν υποκειται σε φορολογια. Σύμφωνα με τα οριζόμενα δικαιούχος του επιδοματος ειναι το προσωπο που θεωρειται οτι βαρυνει ο καταρτιζομενος (γονείς) .Κατ’ εξαιρεση, δικαιουχος θα ειναι ο ιδιος ο καταρτιζομενος εφοσον:α) ειναι ορφανος απο τους δυο γονεις η β) οι γονεις του ειναι κατοικοι εξωτερικου η γ) ειναι πανω απο εικοσι πεντε (25) ετων, η δ) ειναι υποχρεος σε υποβολη φορολογικης δηλωσης και δεν θεωρειται εξαρτωμενο μελος

Όροι και προυποθεσεις

1. Το ετησιο οικογενειακο εισοδημα του προηγουμενου ετους να μην υπερβαινει τα τριαντα χιλιαδες (30.000) ευρω προσαυξανομενο κατα τρεις χιλιαδες (3.000) ευρω για καθε εξαρτωμενο τεκνο, περαν του ενος. Ως ετησιο οικογενειακο εισοδημα θεωρειται το συνολικο ετησιο φορολογουμενο πραγματικο η τεκμαρτο, καθως και το απαλλασσομενο η φορολογουμενο με ειδικο τροπο εισοδημα του φορολογουμενου, της συζυγου του και των τεκνων που τον βαρυνουν, απο καθε πηγη.

2. Ο καταρτιζομενος πρεπει να διαμενει σε μισθωμενη οικια λογω των σπουδων του σε πολη αλλη της κυριας κατοικιας του, στην οποια ο ιδιος η οι γονεις του δεν εχουν πληρη κυριοτητα η επικαρπια αλλης κατοικιας. Ως πολη φοιτησης θεωρειται ο δημος της εδρας του Δημοσιου Ι.Ε.Κ. η του τμηματος/παραρτηματος στο οποιο εχει εγγραφει και φοιτα ο καταρτιζομενος. Στην περιπτωση που ο καταρτιζομενος πραγματοποιει την Πρακτικη Ασκηση, τοτε ως πολη φοιτησης θεωρειται η πολη της εδρας του Δημοσιου Ι.Ε.Κ. οπου ειναι εγγεγραμμενος, και οχι του Δημοσιου Ι.Ε.Κ. που τυχον εποπτευει την Πρακτικη Ασκηση. Αν ο καταρτιζομενος κατα τη διαρκεια του ετους εχει φοιτησει σε διαφορετικα Δημοσια Ι.Ε.Κ., τοτε ως πολη φοιτησης θεωρειται η πολη του πιο προσφατου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. Η μισθωση θα πρεπει να ειναι σε ισχυ για τουλαχιστον εξι (6) μηνες εντος του Εκπαιδευτικου Ετους για το οποιο αιτειται το επιδομα. Ως μισθωση θεωρειται και η διαμονη σε πανσιον η ξενοδοχειο, εξαμηνης τουλαχιστον διαρκειας.

3. Οι γονεις του καταρτιζομενου η ο ιδιος να μην ειναι κυριοι η επικαρπωτες κατοικιων (ιδιοχρησιμοποιουμενων η εκμισθωμενων) που υπερβαινουν τα διακοσια (200) τ.μ. αθροιστικα, με εξαιρεση κατοικιες η διαμερισματα που βρισκονται σε δημο η δημοτικη ενοτητα η δημοτικη κοινοτητα με πληθυσμο λιγοτερο των τριων χιλιαδων (3.000) κατοικων, συμφωνα με τον ν. 3852/2010 (Α’ 87) Στο συνολο των τετραγωνικων μετρων (200 τ.μ.) δεν προσμετρωνται τα ημιτελη κτισματα.

4. Οι καταρτιζομενοι των Δημοσιων Ι.Ε.Κ. απαιτειται να εχουν ολοκληρωσει επιτυχως τη φοιτηση στα δυο (2) εξαμηνα του εκπαιδευτικου ετους για το οποιο αιτουνται το επιδομα, εκτος απο το πρωτο ετος για το οποιο απαιτειται μονο Βεβαιωση Φοιτησης για το Α και Β εξαμηνο. Για την περιοδο της Πρακτικης Ασκησης απαιτειται Βεβαιωση Ολοκληρωσης/Περατωσης Πρακτικης Ασκησης, συμφωνα με την παρ. 3, του αρθρου 2, της υπο στοιχεια Κ5/97484/5-8-22021 (Β’ 3938) κοινης υπουργικης αποφασης.

5. Το επιδομα χορηγειται σε ολους τους καταρτιζομενους μιας οικογενειας, εφοσον πληρουνται σωρευτικα οι ως ανω προυποθεσεις.

6. Δεν δικαιουνται να λαβουν το στεγαστικο επιδομα:

  • α) Οσοι καταρτιζομενοι ειναι κατοχοι Βεβαιωσης Επαγγελματικης Καταρτισης η ειναι κατοχοι πτυχιου η τιτλου εκπαιδευτικου ιδρυματος τριτοβαθμιας εκπαιδευσης της ημεδαπης η της αλλοδαπης.
  • β) Οσοι καταρτιζομενοι εχουν υπερβει τη διαρκεια φοιτησης ως προς τα εξαμηνα που απαιτουνται για τη ληψη της Βεβαιωσης Επαγγελματικης Καταρτισης τους, οπως οριζεται στο αρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α’254) και βεβαιωνεται συμφωνα με τα οριζομενα στον Κανονισμο Λειτουργιας των Ι.Ε.Κ. [αρθρο 14, της υπο στοιχεια Κ5/160259/8-12-2021 (Β’5837) αποφασης].
  • Διαδικασια χορηγησης στεγαστικου επιδοματος

Οι αιτησεις για την χορηγηση του στεγαστικου επιδοματος για καθε Εκπαιδευτικο Ετος, υποβαλλονται εντος προθεσμιας, απο 1 εως 30 Ιουνιου εκαστου ετους εκτος εαν αλλως ορισθει με εγκυκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. Προυποθεση για την υποβολη της αιτησης ειναι ο καταρτιζομενος για τον οποιο χορηγειται το επιδομα, να ειναι εγγεγραμμενος στο Πληροφοριακο Συστημα Διαχειρισης Καταρτισης των Ι.Ε.Κ. (ΠΗΓΑΣΟΣ) και κατοχος Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. Οι αιτησεις γινονται ηλεκτρονικα μεσω εφαρμογης που υλοποιει και υποστηριζει η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. ως εποπτευομενος φορεας του Υπουργειου Ψηφιακης Διακυβερνησης.

Διαδικασια

Ο συμφωνα με το αρθρο 2 δικαιουχος, υποβαλλει ηλεκτρονικα την αιτηση μεσω ηλεκτρονικης εφαρμογης, συμφωνα με το Παραρτημα Α, «Καταγραφη διαδικασιας υποβολης ηλεκτρονικης αιτησης», χρησιμοποιωντας τους προσωπικους κωδικους του - διαπιστευτηρια της  Γενικης Γραμματειας Πληροφοριακων Συστηματων Δημοσιας Διοικησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργειου Ψηφιακης Διακυβερνησης (taxisnet). Ο αιτων συμπληρωνει υποχρεωτικα στα αντιστοιχα πεδια της αιτησης τα ακολουθα στοιχεια:

  • α) τον Αριθμο Μητρωου Κοινωνικης Ασφαλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του καταρτιζομενου,
  • β) εαν δικαιουχος ειναι ο γονεας, τον Αριθμο Φορολογικου Μητρωου (Α.Φ.Μ.) του καταρτιζομενου και του/της ετερου γονεα (σε περιπτωσεις διαζευγμενων, θανοντων η αγαμων γονεων, το αντιστοιχο πεδιο παραμενει κενο) η εαν δικαιουχος ειναι ο καταρτιζομενος μονο το Α.Φ.Μ. του/της συζυγου του αν υφισταται,
  • γ) τον αριθμο του ηλεκτρονικου μισθωτηριου συμβολαιου,
  • δ) τον αριθμο του τραπεζικου του λογαριασμου (ΙΒΑΝ), το πατρωνυμο, το μητρωνυμο, τη ΔΟΥ, καθως και τα στοιχεια επικοινωνιας του (τηλεφωνο, email).

Τα δηλωθεντα στοιχεια των α, β, γ ελεγχονται ηλεκτρονικα απο τα διαθεσιμα στοιχεια της Ανεξαρτητης Αρχης Δημοσιων Εσοδων, συμφωνα με το Παραρτημα Β, «Τεχνικες Προδιαγραφες εγκεκριμενες απο την ΑΑΔΕ». Σε περιπτωση που καποια απο τα δηλωθεντα στοιχεια δεν μπορουν να ελεγχθουν ηλεκτρονικα, ο αιτων υποχρεουται να προσκομισει αποκλειστικα στη γραμματεια του Δημοσιου Ι.Ε.Κ. αρμοδιοτητας Υπουργειου Παιδειας και Θρησκευματων τα απαιτουμενα δικαιολογητικα, τα οποια και θα υποδεικνυονται στην ηλεκτρονικη εφαρμογη. Η Διοικηση του Ι.Ε.Κ., ελεγχει τα προσκομιζομενα δικαιολογητικα και βεβαιωνει την αποδοχη η μη των δηλωθεντων στοιχειων στην αιτηση.

Επεξεργασια της αιτησης

Η επεξεργασια της αιτησης και η εγκριση της καταβολης του επιδοματος, γινεται με βαση:

  • α) τα υπευθυνως δηλωθεντα απο τον αιτουντα στοιχεια,
  • β) τις ηλεκτρονικες διασταυρωσεις ως προς τα δηλωθεντα στοιχεια,
  • γ) τα προσκομιζομενα δικαιολογητικα, οπου αυτα απαιτουνται.

Εαν, μετα την επεξεργασια της αιτησης, προκυψει οτι πληρουνται τα κριτηρια χορηγησης του επιδοματος, η αιτηση γινεται δεκτη. Σε περιπτωση που δεν προκυψει η πληρωση καποιου κριτηριου χορηγησης του επιδοματος, η αιτηση απορριπτεται. Εφοσον μια αιτηση απορριφθει υπαρχει η δυνατοτητα υποβολης αιτησης επανεξετασης, συμφωνα με τα οριζομενα στο αρθρο 7. Η οριστικη υποβολη της αιτησης υπεχει θεση υπευθυνης δηλωσης του δικαιουχου οτι τα δηλωθεντα απο αυτον στοιχεια που υποκεινται σε επεξεργασια ειναι αληθη. Ο ελεγχος των δικαιολογητικων και η επαληθευση των προυποθεσεων χορηγησης του επιδοματος οπως εμφανιζονται στη ψηφιακη πλατφορμα υποβολης αιτησης του δικαιουχου, πραγματοποιειται απο το αρμοδιο Δημοσιο Ι.Ε.Κ., στο οποιο φοιτα ο καταρτιζομενος.

Μετα τον ελεγχο, η διευθυνση του Δημοσιου Ι.Ε.Κ. εκδιδει αποφαση στην οποια καθοριζονται οι δικαιουχοι του στεγαστικου επιδοματος, καθως και υπευθυνη δηλωση περι πληρωσης των κριτηριων απο τον εκαστοτε δικαουχο. Η αποφαση του Δημοσιου Ι.Ε.Κ., η υπευθυνη δηλωση και ο πινακας των δικαιουχων υποβαλλονται προς εγκριση της σχετικης δαπανης στη Διευθυνση Εφαρμογης Επαγγελματικης Καταρτισης της Γενικης Γραμματειας Επαγγελματικης Εκπαιδευσης, Καταρτισης, Δια Βιου Μαθησης και Νεολαιας του Υπουργειου Παιδειας και Θρησκευματων. Για την εκδοση της αποφασης απο την Διευθυνση Εφαρμογης Επαγγελματικης Καταρτισης, δεν χρειαζονται τα δικαιολογητικα παρα μονο η αποφαση του αρμοδιου Δημοσιου ΙΕΚ, η υπευθυνη δηλωση και ο πινακας των δικαιουχων. Ο πληρης φακελος κατατιθεται, ελεγχεται και τηρειται στο Δημοσιο ΙΕΚ. Η γραμματεια και η Διοικηση του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. δεν φερει ευθυνη για τις διασταυρωσεις των στοιχειων και τα αποτελεσματα των ηλεκτρονικων ελεγχων που εγιναν απο τα εμπλεκομενα Πληροφοριακα Συστηματα.

Ελεγχος Κριτηριων - Δικαιολογητικα

Α. Για τον χαρακτηρισμο του καταρτιζομενου ως δικαιουχου, ο ελεγχος των κριτηριων διενεργειται, αναλογα με την περιπτωση ως εξης:
α) Ο καταρτιζομενος ειναι ορφανος και απο τους δυο γονεις: υποβαλλεται πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης στη γραμματεια του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ.

β) Οι γονεις του καταρτιζομενου ειναι κατοικοι εξωτερικου: υποβαλλεται βεβαιωση μονιμης κατοικιας των γονεων του καταρτιζομενου στη γραμματεια του αρμοδιου Ι.Ε.Κ.

γ) Ο καταρτιζομενος ειναι πανω απο εικοσι πεντε (25) ετων: Ο ελεγχος διασταυρωσης χρονολογιας γεννησης γινεται απο το Μητρωο Φυσικων Προσωπων της ΑΑΔΕ.

δ) Ο καταρτιζομενος ειναι υποχρεος σε υποβολη φορολογικης δηλωσης και δεν θεωρειται εξαρτωμενο μελος συμφωνα με το αρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167): διασταυρωνεται μεσω διαλειτουργικοτητας του Πληροφοριακου Συστηματος υποβολης αιτησεων με το φορολογικο μητρωο της Ανεξαρτητης Αρχης Δημοσιων Εσοδων απο οπου αντλουνται τα σχετικα στοιχεια, συμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του αρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), οπως προστεθηκε με το αρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159).

Β. Για τη χορηγηση του επιδοματος, ο ελεγχος των κριτηριων και η υποβολη των απαιτουμενων, κατα πε- ριπτωση, δικαιολογητικων εχει ως εξης:

α) Οικογενειακο εισοδημα: ελεγχεται το οικογενειακο εισοδημα του προηγουμενου φορολογικου ετους με αυτοματη διασυνδεση-διαλειτουργικοτητα του Πληροφοριακου Συστηματος υποβολης αιτησεων με τα αρχεια της Ανεξαρτητης Αρχης Δημοσιων Εσοδων απο οπου αντλουνται τα σχετικα στοιχεια, συμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του αρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), οπως προστεθηκε με το αρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159). Σε περιπτωση που δεν επιτευχθει ο ελεγχος (μη εκκαθαριση της δηλωσης κ.λπ.) η αιτηση παραμενει σε εκκρεμοτητα και επανεξεταζεται με την ιδια διαδικασια μετα την παρελευση τριμηνου.

Σε περιπτωση που ο αιτων ειναι ο καταρτιζομενος και δεν υποχρεουται σε υποβολη φορολογικης δηλωσης,προσκομιζεται υπευθυνη δηλωση - θεωρημενη για το γνησιο της υπογραφης - στη γραμματεια του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. Ειδικα στην περιπτωση καταρτιζομενων που καθιστανται δικαιουχοι επειδη οι γονεις τους ειναι κατοικοι εξωτερικου και μονο εξαιτιας του λογου αυτου, ο αιτων καταρτιζομενος υποχρεουται να προσκομισει στη γραμματεια του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. ολα τα δικαιολογη- τικα που αφορουν στο εισοδημα και στην περιουσιακη του κατασταση, τοσο του ιδιου οσο και των γονεων του η του γονεα τον οποιο βαρυνει, αν οι γονεις του ειναι διαζευγμενοι η ειναι αγαμος-η η εχει αποβιωσει ο ενας γονεας, τοσο για την Ελλαδα οσο και για το εξωτερικο. Τα εισοδηματα της αλλοδαπης αθροιζονται με τυχον εισοδηματα τα οποια δηλωνονται στην Ελλαδα και η κατοικια της αλλοδαπης λαμβανεται υποψη.

Διευκρινιζεται οτι τα δικαιολογητικα της αλλοδαπης θα πρεπει να ειναι επισημα μεταφρασμενα με ευθυνη του δικαιουχου. Η επαληθευση των σχετικων κριτηριων χορηγησης του επιδοματος πραγματοποιειται απο τη διοικηση του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. μετα τον ελεγχο των σχετικων δικαιολογητικων η οποια, δια του νομιμου εκπροσωπου του, θα εκδιδει σχετικη υπευθυνη δηλωση περι της πληρωσης των κριτηριων απο τον εκαστοτε δικαιουχο.

β) Ο καταρτιζομενος δεν ειναι κατοχος Βεβαιωσης Επαγγελματικης Καταρτισης η τιτλου Εκπαιδευτικου Ιδρυματος Τριτοβαθμιας Εκπαιδευσης και δεν λαμβανει για την ιδια περιοδο κανενος ειδους Στεγαστικο επιδομα: δηλωνεται υπευθυνα απο τον αιτουντα κατα την υποβο- λη της ηλεκτρονικης του αιτησης.

γ) Μη υπερβαση του προβλεπομενου, απο τον Κανονισμο Λειτουργιας, χρονικου οριου εξαμηνων φοιτησης και επιτυχης ολοκληρωση συμφωνα με την παρ. 4 του αρθρου 3, ελεγχεται με αυτοματη διασυνδεση-διαλειτουργικοτητα του Πληροφοριακου Συστηματος υποβο- λης αιτησεων με το Πληροφοριακο Συστημα Διαχειρισης Καταρτισης των Ι.Ε.Κ. (ΠΗΓΑΣΟΣ).

δ) Μισθωτηριο συμβολαιο: ελεγχεται με αυτοματη διασυνδεση-διαλειτουργικοτητα του Πληροφοριακου Συστηματος υποβολης αιτησεων με τα αρχεια της Ανε- ξαρτητης Αρχης Δημοσιων Εσοδων απο οπου αντλουνται τα σχετικα στοιχεια, συμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του αρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), οπως προστεθηκε με το αρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159).

Σε περιπτωση που δεν επιτευχθει ο σχετικος ελεγχος ηλεκτρονικα, προσκομιζεται το μισθωτηριο συμβολαιο στη γραμματεια του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. για τη διενεργεια ελεγχου. Εφαρμοζονται και στην περιπτωση αυτη τα οριζομενα στην παρ. α της περ. Β της παρουσας σχετικα με την επαληθευση των σχετικων κριτηριων χορηγησης του επιδοματος απο τη διοικηση του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. μετα τον ελεγχο των σχετικων προσκο- μιζομενων δικαιολογητικων. Σε περιπτωση διαμονης σε πανσιον η ξενοδοχειο προσκομιζεται βεβαιωση παραμονης και αποδειξη παροχης υπηρεσιων εξαμηνης τουλαχιστον διαρκειας. Η μισθωση θα πρεπει να αφορα ακινητο που βρισκεται στον ιδιο Καλλικρατικο Δημο με αυτον της πολης σπουδων του καταρτιζομενου. Ειδικοτερα για την ευρυτερη περιοχη της Θεσσαλονικης το πολεοδομικο συγκροτημα Θεσσαλονικης συμπεριλαμβανομενων και περιοχων που απεχουν απο το κεντρο της Θεσσαλονικης λιγοτερο απο 20 χιλιομετρα, θεωρειται ως μια πολη. Επισης, θεωρειται ως μια πολη η Περιφερεια Αττικης, πλην της Περιφερειακης Ενοτητας Νησων, καθως και των πολεων η περιοχων που απεχουν απο το κεντρο της Αθηνας περισσοτερο απο σαραντα (40) χιλιομετρα.

Αν ως μισθωτης εμφανιζεται ο/η αδελφος/η του καταρτιζομενου η ο γονεας τον οποιο δεν βαρυνει ο καταρτιζομενος (σε περιπτωση διαζευγμενων γονεων) και δεν επιτυγχανεται η ηλεκτρονικη επαληθευση, το κριτηριο εγκρινεται απο τη γραμματεια του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. στην οποια υποβαλλεται πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης και υπευθυνη δηλωση του μισθωτη οτι συναινει στη χορηγηση του επιδοματος. Εφαρμοζονται και στην περιπτωση αυτη τα οριζομενα στην παρ. α της περ. Β της παρουσας σχετικα με την επαληθευση των σχετικων κριτηριων χορηγησης του επιδοματος απο τη διοικηση του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. μετα τον ελεγχο των σχετικων προσκομιζομενων δικαιολογητικων.

Σε περιπτωση συγκατοικησης καταρτιζομενων για να χορηγηθει το επιδομα, θα πρεπει ο καταρτιζομενος η ο δικαιουχος γονεας να εμφανιζεται στο μισθωτηριο συμβολαιο. Σε περιπτωση που ο καταρτιζομενος εχει μετεγγρα-ει στη διαρκεια του ετους, τοτε στη συνολικη εξαμηνη διαρκεια της μισθωσης, συνυπολογιζεται και η τυχον μισθωση κατοικιας στην πολη του προηγουμενου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. εφοσον πληρουνται οι λοιπες προυποθεσεις, με την προσκομιση του σχετικου μισθωτηριου στη γραμματεια του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ.

ε) Μη πληρης κυριοτητα η επικαρπια κατοικιας του καταρτιζομενου η των γονεων του στην πολη σπουδων του: ελεγχεται με αυτοματη διασυνδεση-διαλειτουργικοτητα του Πληροφοριακου Συστηματος υποβολης αιτησεων με τα αρχεια της Ανεξαρτητης Αρχης Δημοσιων Εσοδων απο οπου αντλουνται τα σχετικα στοιχεια, συμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του αρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), οπως προστεθηκε με το αρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159), οπως αυτα διαμορφωθηκαν την 1η Ιανουαριου του ετους υποβολης της αιτησης. Ειδικοτερα για την ευρυτερη περιοχη της Θεσσαλονικης το πολεοδομικο συγκροτημα Θεσσαλονικης συμπεριλαμβανομενων και περιοχων που απεχουν απο το κεντρο της Θεσσαλονικης λιγοτερο απο 20 χιλιομετρα, θεωρειται ως μια πολη. Επισης, θεωρειται ως μια πολη η Περιφερεια Αττικης, πλην της Περιφερειακης Ενοτητας Νησων, καθως και των πολεων η περιοχων που απεχουν απο το κεντρο της Αθηνας περισσοτερο απο σαραντα (40) χιλιομετρα.

στ) Οι γονεις του καταρτιζομενου η ο ιδιος να μην ειναι κυριοι η επικαρπωτες κατοικιων (ιδιοχρησιμοποιουμενων η εκμισθωμενων) που υπερβαινουν τα διακοσια (200) τ.μ. αθροιστικα, με εξαιρεση κατοικιες η διαμερισματα που βρισκονται σε δημο η δημοτικη ενοτητα η δημοτικη κοινοτητα με πληθυσμο λιγοτερο των τριων χιλιαδων (3.000) κατοικων, συμφωνα με τον ν. 3852/2010 (Α’ 87)): ελεγχεται με αυτοματη διασυνδεση- διαλειτουργικοτητα του Πληροφοριακου Συστηματος υποβολης αιτησεων με τα αρχεια της Ανεξαρτητης Αρχης Δημοσιων Εσοδων απο οπου αντλουνται τα σχετικα στοιχεια, συμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του αρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), οπως προστεθηκε με το αρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159). Στο συνολο των τετραγωνικων μετρων (200 τ.μ.) δεν προσμετρωνται κτισματα που εχουν δηλωθει στη δηλωση Ε9 ως ημιτελη, βοηθητικοι χωροι η αποθηκες. Σε περιπτωση που απο τον ηλεκτρονικο ελεγχο προκυψει οτι δεν πληρειται το περιουσιακο κριτηριο και ο αιτων εχει δηλωσει οτι διαθετει κατοικια που βρισκεται σε Δημο η δημοτικη ενοτητα με πληθυσμο λιγοτερο των τριων χιλιαδων (3.000) κατοικων, υποβαλλεται εντυπη βεβαιωση απο το Δημο που αφορα στον πληθυσμο, καθως και δηλωσεις περιουσιακης καταστασης (Ε9) τρεχοντος ετους των συμπεριλαμβανομενων ΑΦΜ της αιτησης, (δη- λαδη του δικαιουχου και των γονεων του οταν προκειται για δικαιουχο γονεα καταρτιζομενου η του δικαιουχου καταρτιζομενου και της συζυγου του οταν προκειται για δικαιουχο καταρτιζομενο), στη γραμματεια του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. για τη διενεργεια ελεγχου. Εφαρμοζονται και στην περιπτωση αυτη τα οριζομενα στην παρ. α της περ. Β της παρουσας σχετικα με την επαληθευση των σχετικων κριτηριων χορηγησης του επιδοματος απο τη διοικηση του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. μετα τον ελεγχο των σχετικων προσκομιζομενων δικαιολογητικων. Αναλυτικα στοιχεια περιουσιακης καταστασης (τοσο για την Ελλαδα, οσο και για το εξωτερικο) υποβαλλονται επισης στην περιπτωση που οι γονεις του καταρτιζομενου ειναι κατοικοι εξωτερικου. Εφαρμοζονται και στην περιπτωση αυτη τα οριζομενα στην παρ. α της περ. Β της παρουσας σχετικα με την επαληθευση των σχετικων κριτηριων χορηγησης του επιδοματος απο τη διοικηση του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. μετα τον ελεγχο των σχετικων προσκομιζομενων δικαιολογητικων.

ζ) Μονιμη κατοικια του καταρτιζομενου η των γονεων του: ελεγχεται με αυτοματη διασυνδεση-διαλειτουργικοτητα του Πληροφοριακου Συστηματος υποβολης αιτησεων με τα αρχεια της Ανεξαρτητης Αρχης Δημοσιων Εσοδων απο οπου αντλουνται τα σχετικα στοιχεια, συμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του αρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), οπως προστεθηκε με το αρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159). Σε περιπτωση που δεν επι- τευχθει ο σχετικος ελεγχος ηλεκτρονικα, προσκομιζεται εντυπη βεβαιωση μονιμης κατοικιας απο τον αντιστοιχο Δημο, το τελευταιο εκκαθαριστικο η αλλο καταλληλο δικαιολογητικο, στο οποιο να αποτυπωνεται σαφως η μονιμη κατοικια του δικαιουχου, στη γραμματεια του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. Εφαρμοζονται και στην περιπτωση αυτη τα οριζομενα στην παρ. α της περ. Β της παρουσας σχετικα με την επαληθευση των σχετικων κριτηριων χορηγησης του επιδοματος απο τη διοικηση του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. μετα τον ελεγχο των σχετικων προσκομιζομενων δικαιολογητικων. Ο αιτων υποχρεουται να προσκομισει οποιοδηποτε αλλο δικαιολογητικο η στοιχειο ζητηθει απο τη γραμματεια του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. Ο αιτων υποχρεουται κατα την υποβολη της αιτησης του, και σε περιπτωση που υπαρχουν λαθη, η μη αληθη στοιχεια καταχωρημενα στο Πληροφοριακο Συστημα Διαχειρισης Καταρτισης των Ι.Ε.Κ. (ΠΗΓΑΣΟΣ) η της Ανεξαρτητης Αρχης Δημοσιων Εσοδων, να προβει σε ενεργειες για την διορθωση τους πριν την επεξεργασια τους απο τα εν λογω συστηματα.

Διαδικασια Καταβολης Στεγαστικου Επιδοματος

Η διαδικασια καταβολης του επιδοματος εχει ως εξης:

α) Η Διευθυνση Εφαρμογης Επαγγελματικης Καταρτισης της Γενικης Γραμματειας Επαγγελματικης Εκπαιδευσης, Καταρτισης, Δια Βιου Μαθησης και Νεολαιας του Υπουργειου Παιδειας και Θρησκευματων αποστελλει την εγκριση της δαπανης, την αποφαση του Δημοσιου Ι.Ε.Κ., την υπευθυνη δηλωση και τους πινακες των δικαιουχων στο Ιδρυμα Νεολαιας και Δια Βιου Μαθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).

β) Η καταβολη του στεγαστικου επιδοματος θα πραγματοποιηθει απο το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., δυναμει των διαταξεων της υπο στοιχεια Κ1/177337/30-12-2020 υπουργικης αποφασης (ΑΔΑ: ΩΓΘΓ46ΜΤΛΗ-ΗΝΖ) «Αναθεση εκτελεσης υποεργων διαχειρισης των Δημοσιων Ινστιτουτων Επαγγελματικης Καταρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.), στο Ιδρυμα Νεολαιας και Δια Βιου Μαθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και συμφωνα με την παρ. Α, εδαφιο 3 της παραπανω υπουργικης αποφασης με την πιστωση του ποσου στον αναγραφομενο λογαριασμο (ΙΒΑΝ) του καθε δικαιουχου, καθως αφορα εκπαιδευτικη δαπανη των Δημοσιων Ι.Ε.Κ. και των Ι.Ε.Κ. Ειδικης Αγωγης αρμοδιοτητας Υ.ΠΑΙ.Θ., οπως εκαστοτε ισχυει.

Η αξιωση του καταρτιζομενου υποκειται στον εκαστοτε οριζομενο χρονο παραγραφης απαιτησεων κατα του Δημοσιου. Το επιδομα δεν κατασχεται, χορηγειται ολοκληρο χωρις καμια κρατηση υπερ του δημοσιου η τριτου και δεν υποκειται σε φορολογια.

Αιτησεις επανεξετασης

Αιτηση επανεξετασης μπορει να υποβαλλει οποιοσδηποτε αιτειται του στεγαστικου επιδοματος, εντος προθεσμιας ενος (1) μηνος απο τη γνωστοποιηση του απορριπτικου αποτελεσματος, το οποιο προεκυψε ειτε απο τον ηλεκτρονικο ελεγχο, ειτε απο τον ελεγχο που διεξαγεται στη γραμματεια του Δημοσιου Ι.Ε.Κ. Η αιτηση επανεξετασης υποβαλλεται εντυπα προς τη γραμματεια του Δημοσιου Ι.Ε.Κ. και προσκομιζονται ολα τα απαραιτητα δικαιολογητικα για την αποδειξη των ισχυρισμων του αιτουντος. Η γραμματεια του αρμοδιου Δημοσιου Ι.Ε.Κ. μπορει να ζητησει οποιοδηποτε προσθετο δικαιολογητικο κρινει απαραιτητο για την εξεταση της αιτησης επανεξετασης, η οποια και εξεταζεται απο την διοικηση του Δημοσιου Ι.Ε.Κ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σπουδαστέςστεγαστικό επίδομαΙΕΚειδήσεις τώραδημόσια ΙΕΚ