Παιδεία|14.10.2022 07:32

ΑΕΙ: Eλλάδα και Κύπρος «πανηγυρίζουν» για τις διακρίσεις των πανεπιστημίων τους - Ποια κερδίζουν συνεχώς πρωτιές

Νικολίτσα Τρίγκα

Τη μια επιτυχία μετά την άλλη κατακτούν τα Ελληνικά και Κυπριακά πανεπιστήμια ανεβαίνοντας κάθε χρόνο σταθερά τα «σκαλοπάτια» στις διεθνείς κατατάξεις. Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δικαίως περηφανεύονται, καθώς όπως τονίζουν, αυτές οι διακρίσεις αποτελούν σημαντικό επίτευγμα για την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και κίνητρο για την βελτίωση και την εξέλιξή τους.

Το πανεπιστήμιο της Αθήνας, της Κρήτης, το Αριστοτέλειο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, έχουν κατακτήσει τις περισσότερες και σημαντικότερες διακρίσεις χωρίς όμως να υστερούν (σε διάφορες κατηγορίες) και τα πανεπιστήμια Πάτρας, Ιωαννίνων κ.α . Και στην Κύπρο όμως, τρία πανεπιστήμια της χώρας, εδραιώνονται στα καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με την κύρια κατάταξη του Times Higher Education: το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τα ΑΕΙ δηλώνουν τον ενθουσιασμό τους για τις συγκεκριμένες διακρίσεις και μάλιστα στα τελευταία δύσκολα χρόνια της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης που έπληξαν σοβαρά τα ιδρύματα και μάλιστα σε μια περίοδο που επιθυμούν να κάνουν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο διεθνές περιβάλλον. Σύμφωνα με την κατάταξη 2023 Times Higher Education (THE) World University Rankings, τα πανεπιστήμια Αθήνας (ΕΚΠΑ) και της Κρήτης βρίσκονται για άλλη μια χρονιά ανάμεσα στα 500 κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο Κρήτης «τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2022, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην πρώτη θέση μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Καταλαμβάνει τις θέσεις 401-500 διεθνώς, παρά τον αυξημένο αριθμό των πανεπιστημίων στην αξιολόγηση για το έτος 2023 (1799 φέτος σε σχέση με τα 1662 πέρυσι), μαζί με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ακολουθούν τα υπόλοιπα 14 Ελληνικά Πανεπιστήμια».

Όπως υπογραμμίζει το πανεπιστήμιο της Κρήτης η «The World University Rankings» για 19η χρονιά, εστιάζει σε ένα επιλεγμένο σύνολο πανεπιστημίων που είναι προσανατολισμένα στην έρευνα και όχι στο σύνολο των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ξεπερνούν τα 20.000 παγκοσμίως. 13 δείκτες χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της απόδοσης κάθε πανεπιστημίου στην διδασκαλία, την έρευνα και την απήχησή της, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τον διεθνή προσανατολισμό. Για τον αντίκτυπο και την επιρροή της έρευνας και με δείκτη τον αριθμό των αναφορών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει να υπερέχει κατά πολύ της γενικής κατάταξης και βρίσκεται στην 279η θέση παγκοσμίως ενώ καταλαμβάνει την 388η θέση διεθνώς για εισοδήματα από την βιομηχανία, ενδεικτικός δείκτης για την μεταφορά τεχνογνωσίας.

Τα πανεπιστήμια της Κύπρου

Τα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023 κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο τοποθετείται 157ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2ο στην Κύπρο και 4ο σε Κύπρο και Ελλάδα. Όπως υπογραμμίζει το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας «η κατάταξη αυτή αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, αξιολογώντας την επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας. Η διευρυμένη έκδοση του 2023 περιλαμβάνει 1,799 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25,000 και πλέον πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης. 

«Τέτοια επιτεύγματα στις διεθνείς κατατάξεις είναι ενδεικτικά της αλματώδους ανάπτυξης του πανεπιστημιακού τομέα στην Κύπρο, αφού πλέον τρία πανεπιστήμια της χώρας εδραιώνονται στα καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με την κύρια κατάταξη του Times Higher Education: το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν λάβει κανείς υπόψη τη σχετικά σύντομη ιστορία 30+ χρόνων της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο νησί», υπογράμμισε ο Πρύτανης Φίλιππος Πουγιούτας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΑΕΙΚύπροςπανεπιστήμια