Παιδεία|10.03.2023 05:45

Να ενταθούν οι έλεγχοι στα λεωφορεία και τα τρένα που μεταφέρουν φοιτητές ζητεί το Πανεπιστήμιο Πατρών

Νικολίτσα Τρίγκα

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει τρομοκρατήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα η οποία ζητά να παρθούν πρόσθετα μέτρα και να ενταθούν οι έλεγχοι στα Μέσα μαζικής Μεταφορές, με τα οποία μετακινούνται καθημερινά χιλιάδες φοιτητές και το προσωπικό. Ζητούν ακόμη να γίνουν προσπάθειες, ώστε και οι δρόμοι να είναι καλά φωτισμένοι και να συντηρούνται τα πεζοδρόμια.

Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου της Πάτρας μετά από σχετική συνεδρίασή της, ανακοίνωσε ότι ζητά να «ενταθούν οι έλεγχοι για θέματα ασφάλειας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και σιδηρόδρομος) που μεταφέρουν το φοιτητικό πληθυσμό, τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους από και προς το Πανεπιστήμιο Πατρών καθημερινά. Καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να εντείνουν τις προσπάθειες, έτσι ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια στις οδούς Παπανδρέου και Ιπποκράτους, φροντίζοντας για την επίλυση των προβλημάτων του οδοστρώματος, του οδοφωτισμού, του καθαρισμού και της συντήρησης/κατασκευής πεζοδρομίων».  

Επίσης η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στους οικείους των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Εύχεται ταχεία και πλήρη ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες. Η στάση των φοιτητών που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία και με αυτοθυσία έσωσαν πλήθος συνεπιβατών τους χαίρει του σεβασμού και της εκτίμησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, καταδεικνύοντας το υψηλό φρόνημα της φοιτητιώσας νεολαίας. Η άμεση και πλήρης διαλεύκανση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα, καθώς και η αντιμετώπιση των αιτίων που το προκάλεσε, είναι επιβεβλημένη.

Αυξημένη η χρηματοδότηση των ΑΕΙ για το 2023

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αυξημένη θα είναι η τακτική επιχορήγηση (με πόρους ύψους 117,12 εκ. €)  για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για το οικονομικό έτος 2023, προκειμένου να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στις νέες τους αρμοδιότητες. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δίνεται αυξημένη τακτική επιχορήγηση, επιπλέον της έκτακτης χρηματοδότησης που επίσης βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Η απόφαση κατανομής που υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατόπιν εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘAΑΕ), λαμβάνεται βάσει α. αντικειμενικών κριτηρίων ως προς το 80% της επιχορήγησης και β. αξιολόγησης με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων για το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης. Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας «συνεχίζεται η αντικειμενική και αξιοκρατική χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας, η οποία διασφαλίζει αφ’ ενός τη διαφάνεια και το δίκαιο τρόπο κατανομής του τακτικού προϋπολογισμού, αφ’ ετέρου την κινητροδότηση της διαρκούς βελτίωσης και αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι πριν το 2020 και την ψήφιση  σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η κατανομή της τακτικής χρηματοδότησης γινόταν κατά την αυθαίρετη κρίση του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας».

ΑΕΙχρηματοδότησηλεωφορείαειδήσεις τώραΤέμπηΠανεπιστήμιο Πατρών