Παιδεία|16.03.2023 06:45

Τέμπη: Κλειστά σήμερα τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα - Tι ζητούν οι φοιτητές - «Η οδύνη δεν θα γίνει σιωπή»

Νικολίτσα Τρίγκα

Η οργή για το δυστύχημα στα Τέμπη ξεχειλίζει στα πανεπιστήμια καθώς όπως λένε οι πρώτες κινήσεις των ιθυνόντων δεν δείχνουν ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί σε βάθος και ότι θα καταλογιστούν ευθύνες όπου αναλογούν.

Φοιτητές και καθηγητές υπογραμμίζουν ότι η οδύνη για την άδικη απώλεια δεκάδων ανθρώπων στην τραγωδία των Τεμπών δεν θα γίνει σιωπή και για τους λόγους αυτούς συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) έχει καλέσει την Πανεπιστημιακή κοινότητα σε συμμετοχή στις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται από μαζικούς φορείς και σε διεκδίκησή τους με τη μορφή (αποχή από καθήκοντα, στάση εργασίας, απεργία) που αποφασίζουν οι σύλλογοι ΔΕΠ. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν να μη συγκαλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες και παραλείψεις της πολιτείας και των άμεσα υπευθύνων για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν, με νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα και διαφάνεια, χωρίς καμία έκπτωση.

Ζητά επιπλέον α) την αύξηση της χρηματοδότησης και την επαρκή στελέχωση στην εκπαίδευση, αλλά και στους λοιπούς κρίσιμους τομείς του δημοσίου που υποβαθμίζονται, β) την λήψη και τήρηση επαρκών μέτρων ασφάλειας στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας, και γ) την εξασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών δημόσιων συγκοινωνιών για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και το σύνολο του επιβατικού κοινού. Ανακοινώσεις για τις σημερινές κινητοποιήσεις έχουν εκδώσει σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια καθώς και την απόφασή τους να μην γίνουν μαθήματα.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το κεντρικό συμβούλιο του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη συμμετοχή του στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 16ης Μαρτίου: «Για το έγκλημα στα Τέμπη! Απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου! Εκφράζουμε για ακόμη μια φορά την βαθιά οδύνη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, μεταξύ αυτών φοιτητές και φοιτήτριες. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στους συναδέλφους μας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που έχασαν τα παιδιά τους. Τα γιατί της της τραγωδίας, μας τα δείχνανε, καιρό τώρα, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα των συγκοινωνιών. Οι προειδοποιήσεις τους πως τα μέτρα ασφαλείας γίνονται λάστιχο για να αυξηθεί η κερδοφορία των εταιριών. Οι εκκλήσεις τους και οι κινητοποιήσεις τους για μέτρα ασφαλείας, που αντιμετωπίσθηκαν όμως, με χλεύη απαξία και τρομοκρατία. Τα γιατί της τραγωδίας τα αναζητάμε και στις δικαστικές αποφάσεις, αυτές που βγάζαν όλες τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες και καταχρηστικές. Μας συγκλονίζει η δραματική προειδοποίηση των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές: Έγραφαν λίγες ημέρες πριν το πολύνεκρο δυστύχημα: «Πραγματικά αναρωτιέται κανείς τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, η κυβέρνηση, η εργοδοσία. Πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε νεκρούς και μετά να παρθούν μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής; Πόσο κοστολογείται για τους παραπάνω η ανθρώπινη ζωή;». Δεν πρόκειται για προφητεία. Πρόκειται για το χρονικό ενός εγκλήματος που οι εργαζόμενοι «έβλεπαν» να συμβαίνει. Το τρένο ένα λαϊκό μέσο μεταφοράς έγινε πλέον το σύμβολο της διάλυσης των δημόσιων δομών προς όφελος του κεφαλαίου. Η βαθιά μας οδύνη για την άδικη απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας στην τραγωδία των Τεμπών δεν θα γίνει σιωπή. Το οφείλουμε στα αθώα θύματα, στους δικούς τους ανθρώπους, στους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, στη νεολαία της χώρας μας. Σ’ αυτήν την περίοδο που η ελληνική κοινωνία πενθεί και θρηνεί, η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ψήφιση νομοσχεδίων για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων, συνιστά μέγιστη πρόκληση για όλους και όλες μας. Μας εξοργίζει. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε για ασφαλείς μεταφορές, δημόσιες μεταφορές, τεχνολογικά σύγχρονες, που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στο δημόσιο αυτό αγαθό με ασφάλεια.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 16ης Μαρτίου. «Η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, την αδυναμία να εξασφαλιστούν έστω και οι ελάχιστες προϋποθέσεις ασφάλειας στις μεταφορές όταν στο ευρύτερο πλαίσιο συνυπάρχουν οι κάθε λογής περικοπές με στόχο το ιδιωτικό κέρδος, ο αποκλεισμός και η απαξίωση από τη δημόσια σφαίρα όσων συνδικαλιστών δεν ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή και οι μικροπολιτικές πελατειακής φύσης. Το αίτημα να διαλευκανθεί η υπόθεση σε βάθος και να καταλογιστούν ευθύνες όπου αναλογούν είναι παλλαϊκό, όπως παλλαϊκό είναι και το αίτημα για γρήγορα, φθηνά και το κυριότερο ασφαλή μέσα μεταφοράς. Δυστυχώς οι πρώτες κινήσεις των ιθυνόντων δεν προοιωνίζουν τίποτα από τα παραπάνω. Αντιθέτως, γινόμαστε μάρτυρες μιας επικοινωνιακής καμπάνιας που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει και να θολώσει το τοπίο. Ταυτόχρονα, έρχονται στη δημοσιότητα ανησυχητικά νέα και από άλλους χώρους μεταφορών, όπως από την πολιτική αεροπλοΐα και τα αστικά λεωφορεία. Η πίεση της κοινωνίας προς την οργανωμένη Πολιτεία, με στόχο τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών και την αποκατάσταση της λειτουργίας και ασφάλειας στο σύνολο των μεταφορών, θα πρέπει να διατηρηθεί αμείωτη ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχες τραγωδίες.

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο προς τους φοιτητές για τα μαθήματα: «Αναβάλλονται τα μαθήματα την Πέμπτη 16 Μαρτίου λόγω της γενικής απεργίας».

Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ: «Με απόφαση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, η Σχολή θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, λόγω των εξαγγελθεισών απεργιακών κινητοποιήσεων και των συνεπεία αυτών δυσχερειών μετακίνησης».

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Σ. Δ.Ε.Π. Π.Ι.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε τη συμμετοχή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 16ης Μαρτίου προκηρύσσοντας στάση εργασίας. «Μισό μήνα από το έγκλημα των Τεμπών που στοίχισε την ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας και βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα, τα ερωτήματα για τις ευθύνες μένουν αναπάντητα. Η απώλεια φοιτητριών και φοιτητών την νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου έχει βυθίσει στο πένθος σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Απαιτούμε την απόδοση των ευθυνών στους πραγματικούς ενόχους του εγκλήματος. Στεκόμαστε δίπλα στις χιλιάδες νέες και νέους που γεμίζουν καθημερινά τις πλατείες και τους δρόμους της χώρας και ζητούν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Αγωνιζόμαστε κατά του ξεπουλήματος των δημόσιων δομών της χώρας και των κοινωνικών αγαθών που θέτει τις ανθρώπινες ζωές σε δεύτερη μοίρα προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους. Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ στηρίζει την πανυπαλληλική-πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 16/3/2023. Προκηρύσσουμε στάση εργασίας την ίδια ημέρα (11.00-14.00) και καλούμε τα μέλη μας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων στις 11 π.μ.»

Πανεπιστήμιο Πειραιά

Γίνεται γνωστό στους φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Πειραιά ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τα προπτυχιακά μαθήματα την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023.

Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης

Ψήφισμα ΔΣ ΕΣΔΕΠ Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης: 15 ημέρες περίπου από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και η ελληνική κοινωνία πλέον έχει καταστίσει σαφές ότι απαιτεί απαντήσεις και υπαίτιους, απαιτεί καταλογισμό ευθυνών, υποκειμενικών αλλά και αντικειμενικών, στιγμιαίων αλλά και διαχρονικών. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιστορική και ενδεχομένως να σημαδέψει την πορεία του τόπου. Ίσως επιτέλους οι διάχυτες ευθύνες συγκεκριμενοποιηθούν, εντοπιστούν και καταλογιστούν προς πάσα κατεύθυνση, εκκινώντας ταυτόχρονα από την κορυφή αλλά και από τη βάση, αναζητώντας τόσο τις υπαρκτές διαχρονικές πολιτικές ευθύνες και τις προνομιακές συνδιαλλαγές αλλά και το έλλειμα ευσυνειδησίας και χρηστής διοίκησης σε κάθε επίπεδο. Η επιστημονική κοινότητα αλλά και η κοινωνία για ακόμη μια φορά βλέπει τον ανθρώπινο πόνο και την αδόκητη απώλεια να εξελίσσεται σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, στείρας, ατέρμονης, άχρηστης και προπάντων προσβλητικής για τη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας. Κι όμως, όσα ο κοινός νους αποδέχεται και θεωρεί αυτονόητα, ο πολιτικός νους αγκομαχά να τα αλλοιώσει, επιμερίζοντας ευθύνες για τους 103 νεκρούς στο Μάτι το 2018 ή τους 24 νεκρούς στη Μάνδρα το 2017 ή τους 57 νεκρούς στα Τέμπη το 2023 σε πολιτικές τετραετίες, πρωθυπουργικές ή υπουργικές θητείες. Αν η ακόμη μία εθνική τραγωδία δεν γίνει αφορμή και αιτία για να αλλάξουν τα πάντα σε όλα τα επίπεδα, τo κίβδηλο μη παραγωγικό μοντέλο που έρχεται αντάμα με το πελατειακό κράτος, τις εισαγωγές και τη ξένη εξάρτηση σε κομβικά θέματα, η κοινωνία δυστυχώς θα εναντιωθεί επί δικαίων και αδίκων.

πανεπιστήμιαειδήσεις τώραΤέμπη