Παιδεία|09.05.2023 16:35

Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών: Κανονικά οι εξετάσεις για την «ελληνική Pisa»

Νικολίτσα Τρίγκα

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εκπαιδευτικών, η οποία είχε προκηρυχθεί για αύριο 10 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.\

Σε ανάρτησή της, στο τουίτερ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρει ότι η «προκηρυχθείσα απεργία ΔΟΕ-ΟΛΜΕ κρίθηκε και πάλι παράνομη. Κανονικά θα διεξαχθούν αύριο (10 του μήνα) οι εξετάσεις "ελληνική Pisa" για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα που δίνει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας».

Η αγωγή του υπουργείου Παιδείας ,στρεφόταν κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας να αναγνωριστεί και πάλι ως παράνομη και καταχρηστική η εκ νέου κηρυχθείσα απεργία - αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης δημοτικών σχολείων και της Γ’ Τάξης των γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων, γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών - «Ελληνικής PISA».

«Κατέθεσα μόλις αγωγή κατά ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την απεργία που προκήρυξαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της ''Ελληνικής PISA''. Πέρυσι είχε γίνει ακριβώς το ίδιο, προσφύγαμε και η αντίστοιχη απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες επιμένουν να αντιστέκονται στη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και στην εφαρμογή ψηφισμένου νόμου – εμείς επιμένουμε να αξιοποιούμε σύγχρονα εργαλεία για στοχευμένο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής μας πολιτικής και για συνεχή αναβάθμισή της. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών μας για μία καλύτερη Παιδεία μέχρι τέλους!» ανέφερε η κ. Κεραμέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αύριο οι εξετάσεις

Οι εξετάσεις είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, σε 600 σχολεία, τα οποία επελέγησαν ως αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι με την υπ’ αριθ. 537/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όμοια αγωγή του Υπουργείου Παιδείας κατά των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, που αφορούσε στις αντίστοιχες εξετάσεις της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, έγινε δεκτή ως προς όλα τα αιτήματά της και η αντίστοιχη απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η «Ελληνική PISA» αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών. Κατόπιν μελέτης και αποτίμησης των συμπερασμάτων αυτών, η εκπαιδευτική πολιτική μπορεί να σχεδιάζεται στοχευμένα, βελτιώνοντας εν συνόλω τη μαθησιακή διαδικασία».

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

απεργίαPISAμαθητέςεκπαιδευτικοίυπουργείο Παιδείαςειδήσεις τώραΝίκη Κεραμέωςεξετάσεις