Παιδεία|06.06.2023 22:58

Πανελλήνιες 2023: Οι εκτιμήσεις των καθηγητών για τα σημερινά θέματα - Σε ποιο μάθημα δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα οι υποψήφιοι

Νικολίτσα Τρίγκα

Δυο ημέρες εξετάσεων απομένουν για τη λήξη των πανελλαδικών, των μαθητών Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων και Εσπερινών), οι οποίοι την Πέμπτη θα εξετασθούν σε Λατινικά (Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Θετικών Σπουδών) και Πληροφορική (Οικονομίας και Πληροφορικής). Αύριο ακολουθούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ οι οποίοι εξετάζονται σε -- - ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II . ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ). ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ . ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ. Όσον αφορά στα σημερινά μαθήματα όπως εκτιμούν οι καθηγητές τα θέματα σε όλα τα μαθήματα ήταν βατά και χωρίς προβλήματα αλλά στο μάθημα της Βιολογίας φαίνεται ότι οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα. Αναλυτικά:

Μαθηματικά Προσανατολισμού

Όπως αναφέρει η Ελληνική Μαθηματική τα θέματα κάλυψαν, το σύνολο σχεδόν της ύλης, παρουσίασαν κλιμάκωση, ως προς τη δυσκολία και ήταν παρόμοιας δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά. Με το Θέμα Β ελέγχθηκαν οι βασικές γνώσεις Ανάλυσης. Στο Θέμα Γ, τα ερωτήματα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης με σαφή αναφορά στο σχολικό βιβλίο. Τέλος, το Θέμα Δ και ιδιαίτερα το ερώτημα Δ4 είναι αυξημένων απαιτήσεων.

Αρχαία Ελληνικά

Σύμφωνα με τους καθηγητές που διδάσκουν το μάθημα, τα θέματα του Διδαγμένου Κειμένου σε γενικές γραμμές μπορούν να χαρακτηριστούν βατά, αν και η επιλογή έγινε από μια θεματική ενότητα και συγκεκριμένα την 5η θεματική, αλλά οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούσαν να ανταποκριθούν. Το παράλληλο κείμενο της Β2 δεν παρουσίαζε δυσκολίες στην κατανόησή του και ήταν εύκολο για τους μαθητές να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά του "Υπερανθρώπου" σε καθένα από τα δυο κείμενα. Στη συνέχεια, η Β3 παρουσίαζε πιο απλή μορφή συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αφού περιορίζονταν σε ένα μόνο ερώτημα. Το αδίδακτο κείμενο ήταν από τον "Θεάγη" του Πλάτωνα και η μετάφραση του (Θέμα Γ1) κρίνεται ιδιαίτερα απαιτητική, η ερώτηση κατανόησης (Θέμα Γ2) ήταν σε περιορισμένο απόσπασμα το οποίο για πρώτη φορά δόθηκε στην εκφώνηση, γεγονός που διευκολύνει τους μαθητές στον εντοπισμό της.

Βιολογία

Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα στα σχολεία έκριναν ότι τα θέματα ήταν απαιτητικά και για καλά προετοιμασμένους μαθητές, γεγονός που όπως τονίζουν θα επιφέρει πολλές βαθμολογίες κάτω της βάσης και λιγότερα ποσοστά στις βαθμολογίες 18-20. Τα θέματα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης και οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ήταν επίσης δύσκολες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μαθητέςπανελλήνιες εξετάσειςυποψήφιοιειδήσεις τώραΠανελλήνιες 2023