Παιδεία|05.09.2023 05:49

Οργισμένοι χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι: Τα παράπονα στον Πιερρακάκη - Τι ζητούν για Πανελλαδικές και τεχνολογικό εξοπλισμό

Νικολίτσα Τρίγκα

Οργισμένοι εμφανίζονται οι περίπου 4.000 διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας για τις περικοπές αποζημιώσεων, που ελάμβαναν επί σειρά ετών και τον αποκλεισμό τους από κάθε πρωτοβουλία, που αφορά στην αναβάθμιση του προσωπικού τεχνολογικού τους εξοπλισμού. Όπως λένε οι ίδιοι «αποτελεί μοναδικό παράδοξο, το υπουργείο Παιδείας να είναι το πέμπτο (5ο) στην τάξη Υπουργείο, αλλά οι υπάλληλοι του να βρίσκονται στην τελευταία θέση όλων των Υπουργείων σε αμοιβές, σε συνθήκες εργασίας, σε δυνατότητα εξέλιξης τους, σε αναγνώριση του έργου τους».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι ζητούν:

  1. Tην επαναφορά της εφάπαξ αποζημίωσης εξετάσεων στο διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, η οποία χορηγούνταν επί σειρά ετών, για την συμμετοχή του στην οργάνωση και στην υποστήριξη των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και των πάσης φύσεως εξετάσεων ή διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
  2. Την άμεση ένταξη τους σε πρόγραμμα επιχορήγησης αγοράς τεχνολογικού εξοπλισμού.

Τόσο τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), όσο και η Ένωση Εργαζομένων του Υπουργείου Παιδείας (ΕΝ.ΕΡ.Υ.Π)  έστειλαν επιστολές στο υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη με τα παραπάνω αιτήματα ζητώντας του να δώσει άμεσα λύσεις.

Η επιστολή της Ένωσης Εργαζομένων του υπουργείου Παιδείας

Κύριε Υπουργέ.

Στην πρώτη επικοινωνία μαζί σας, μετά την ίδρυση του Σωματείου μας  Ένωση Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας επιλέξαμε να σας θέσουμε, σημειολογικά, ως αίτημά μας,  την επαναφορά της εφάπαξ αποζημίωσης εξετάσεων στο διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, η οποία χορηγούνταν επί σειρά ετών,  για την συμμετοχή του στην οργάνωση και στην υποστήριξη των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και των πάσης φύσεως εξετάσεων ή διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Η εφάπαξ αυτή αποζημίωση χορηγούνταν στο διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας (Κεντρική Υπηρεσία & Περιφερειακές Υπηρεσίες) με εξουσιοδοτική διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία εκδίδονταν κάθε έτος η σχετική  ΚΥΑ, η οποία καθόριζε τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα ποσά της αποζημίωσης ανάλογα με την κατηγορία των υπαλλήλων, και η οποία εξουσιοδοτική διάταξη καταργήθηκε με τον ν. 4024/11, σύμφωνα με τις επιταγές των μνημονίων. Σας υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε Υπουργείο ή φορέα προβλέπεται συναφής αποζημίωση, σε σχέση  με το ειδικό αντικείμενο ή τον ειδικό σκοπό που έχει να επιτελέσει ο κάθε φορέας, η οποία χορηγείται στους υπαλλήλους του, όπως στο Υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης,  Εσωτερικών, κ.ά.. Μοναδική πάλι εξαίρεση αποτελεί  το Υπουργείο Παιδείας και οι Υπουργοί του, οι οποίοι με ευκολία συναίνεσαν στην κατάργηση της ανωτέρω αποζημίωσης, για μια κορυφαία κοινωνική, διοικητική και εκπαιδευτική διαδικασία, αυτή των πανελλαδικών εξετάσεων και των πάσης φύσεως εξετάσεων, όπως του ΑΣΕΠ, της Ιθαγένειας, κ.ά., όπως και με χαρακτηριστική πάλι ευκολία αποδέχονται την μεταφορά κάθε είδους αρμοδιότητας από άλλα Υπουργεία ή φορείς στις διοικητικές υπηρεσίες  του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς κανένα μάλιστα αντιστάθμισμα. Επίσης, αποτελεί μοναδικό παράδοξο, το Υπουργείο Παιδείας να είναι το πέμπτο (5ο) στην τάξη Υπουργείο, αλλά οι υπάλληλοι του να βρίσκονται στην τελευταία θέση όλων των Υπουργείων σε αμοιβές, σε συνθήκες εργασίας, σε δυνατότητα εξέλιξης τους, σε αναγνώριση του έργου τους! Σας ζητάμε να στηρίξετε το δίκαιο και εύλογο αυτό αίτημά μας, το οποίο εδράζεται στην καθοριστική, επαγγελματική και επιστημονική συμβολή των διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου μας, στην οργάνωση, υλοποίηση και υποστήριξη των πάσης είδους εξετάσεων και ειδικά των πανελλαδικών εξετάσεων, που χρόνια τώρα αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο θεσμό διαφάνειας, εγκυρότητας και αξιοκρατίας για όλη την ελληνική κοινωνία.    

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ)

Κ. Υπουργέ, όπως σας ενημερώσαμε στην συνάντηση μας, θεωρούμε απολύτως προκλητική, την αγνόηση μίας ολόκληρης κατηγορίας υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας, αυτής των διοικητικών του υπαλλήλων, από κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην αναβάθμιση του προσωπικού τεχνολογικού τους εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop), τον οποίον πολλάκις έχουν κάνει και κάνουν χρήση, χωρίς καμία αποζημίωση, για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών του ΥΠΑΙΘΑ, όχι μόνον στην περίοδο της πανδημίας, μέσω της τηλεργασίας, αλλά και σε περιόδους έντασης της εργασίας, οι  οποίες  αποτελούν πλέον την εργασιακή μας καθημερινότητα στο Υπουργείο Παιδείας, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Επίσης θεωρούμε απολύτως προκλητική, την αγνόηση των μόλις 4.000 χιλιάδων διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας (Κεντρική Υπηρεσία & Περιφερειακές Υπηρεσίες), διότι η ένταξη τους στο Πρόγραμμα επιχορήγησης αγοράς τεχνολογικού εξοπλισμού, με επιταγές, των 200 ευρώ,  θα κόστιζε μόλις 800.000 ευρώ, όταν έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΙΙ», 170.000 εκπαιδευτικοί, των οποίων οι αδιάθετες μόνον επιταγές (περίπου 4.500 αδιάθετες επιταγές), θα επαρκούσαν  για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των διοικητικών υπαλλήλων. Άλλωστε η δράση αυτή που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μεγάλα περιθώρια για την συμπερίληψη μας στους δικαιούχους της. Με την βεβαιότητα ότι, είστε ο πλέον κατάλληλος, για να ικανοποιήσετε το δίκαιο και εύλογο αυτό αίτημά μας, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας!

Κυριάκος Πιερρακάκηςυπάλληλοιειδήσεις τώραυπουργείο Παιδείαςπανελλαδικές εξετάσεις