Παιδεία|20.09.2023 06:15

Κλιμακώνεται ο αγώνας των εκπαιδευτικών για την ατομική αξιολόγηση - Πώς απαντά ο Πιερρακάκης στο «όχι» και τις κινητοποιήσεις τους

Νικολίτσα Τρίγκα

Απλούστευση των διαδικασιών, για την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και σχετική πλατφόρμα, η οποία σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμη, υπόσχεται ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν και πάλι αποφασισμένοι να πουν «όχι» και να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της ατομικής αξιολόγησης.

Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε χτες ότι η απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση είναι σε ισχύ και καλεί τους εκπαιδευτικούς να «συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην απεργία αποτρέποντας την υλοποίηση της αντιδραστικής αξιολόγησης». Όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ, η δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή, γίνεται σε ειδικό έντυπο που θα καταθέτουν συλλογικά οι εκπαιδευτικοί και η οποία θωρακίζει τους εκπαιδευτικούς με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη και νόμιμη ενέργεια και αρκεί να καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Η απεργία – αποχή της ΟΛΜΕ καλύπτει σε όλες τις φάσεις τους εκπαιδευτικούς από όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που σχετίζονται με την ατομική αξιολόγηση όπως από τη συνάντηση με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης, την ενημέρωσης της Ψηφιακής Πλατφόρμας, την κατάθεση έκθεσης ατομικής αυτοαξιολόγησης κλπ. Προκειμένου να καλυφθούν όλοι κατά τη φάση της παρατήρησης της διδασκαλίας (καταρχάς οι δύο δειγματικές από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης), το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει ήδη προκηρύξει στάσεις εργασίας από την Τρίτη 12/9/23 έως και την Παρασκευή 29/9 και θα συνεχίζει να προκηρύσσει στάσεις εργασίας για όσο διάστημα διαρκούν αυτές οι διαδικασίες.

Η θέση του υπουργείου Παιδείας

Από την πλευρά πάντως, του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται για τη φετινή σχολική χρονιά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, καθώς σύμφωνα με το νόμο μόνο έτσι θα μπορέσουν να περάσουν στο στάδιο της μονιμοποίησης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, που έχουν τα λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας και τελευταίοι οι δάσκαλοι και καθηγητές με τα περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι αποφασισμένος -παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις- να προχωρήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης οι οποίες ξεκίνησαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και μάλιστα όπως έχει υποστηρίξει από τα δεδομένα, που υπάρχουν φαίνεται ότι «η κουλτούρα της αξιολόγησης αρχίζει και εμπεδώνεται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Σε δηλώσεις του, υπογράμμισε επίσης, ότι «ξεκινήσαμε ήδη τις απλουστεύσεις των διαδικασιών με στόχο την άμεση ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και στη διαδικασία της αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης σε όλα τα πεδία του συνόλου των μονίμων εκπαιδευτικών, θα αξιοποιηθεί σχετική πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Κυριάκος ΠιερρακάκηςαξιολόγησηΟΛΜΕεκπαιδευτικοίειδήσεις τώρα