Παιδεία|21.10.2023 06:00

ΕΚΠΑ: Κατάληψη φοιτητών στη λέσχη σίτισης - Καταγγέλλουν λιγοστό και χαμηλής ποιότητας φαγητό - «Τρώμε μπαγιάτικο ψωμί»

Νικολίτσα Τρίγκα

Για την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του φαγητού που τρώνε στα εστιατόρια των πανεπιστημίων διαμαρτύρονται χρόνια τώρα οι φοιτητές σε διάφορα ΑΕΙ, κατηγορώντας συνήθως τις εταιρίες, που έχουν αναλάβει τη σίτιση τους, αλλά και το γεγονός της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ. Χτες ο Φοιτητικός Σύλλογος Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, καθώς και Φοιτητικών Συλλόγων της Σχολής Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, προχώρησαν σε κατάληψη στο χώρο σίτισής τους διαμαρτυρόμενοι για τη χαμηλή ποιότητα, την ποσότητα που δεν επαρκεί και τις τεράστιες ουρές αναμονής για ένα πιάτο φαγητό.

Η ανακοίνωση των φοιτητών

Η σίτιση που προσφέρεται σε φοιτητές, ερευνητές και εργαζόμενους της Πανεπιστημιούπολης είναι υποβαθμισμένη. Η ποιότητα του φαγητού είναι συνήθως πολύ χαμηλή, η ποσότητα δεν αρκεί ειδικά όσο φτάνουμε προς το τέλος του ωραρίου, κόβονται πιάτα και η αναμονή για έναν πιάτο φαγητό είναι τεράστια. Την ίδια στιγμή, η εργολαβική εταιρεία κερδίζει εκατομμύρια από τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ΕΚΠΑ. Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας μας μιλάει για ένα ψηφιακό σύγχρονο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές τρώμε μπαγιάτικο ψωμί. Την ώρα που μας μιλά για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των σπουδών μας, εμείς βλέπουμε πιάτα με αποφάγια στοιβαγμένο, γιατί δεν προλαβαίνουν οι λιγοστοί υπάλληλοι να τα μαζεύουν. Τέτοιες εικόνες μας έβρισκαν και θα μας βρίσκουν απέναντι. Έξω οι εργολάβοι από τα ιδρύματα μας. Αλήθεια, που πάνε όλα αυτό τα εκατομμύρια που παίρνει από το ΕΚΠΑ ο εργολάβος; Σίγουρα όχι στους εργαζόμενους που είναι λίγοι και χωρίς δικαιώματα. Ποιος φέρει την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η σίτιση στην Πανεπιστημιούπολη; Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδάτησης που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Οι εργολάβοι-παράσιτα που λυμαίνονται τη φοιτητική μέριμνα (εστίες, σίτιση) και τις υποδομές του ΕΚΠΑ, με τη συναίνεση της διοίκησης, είναι μία μόνο πλευρά της επιχειρηματικής λειτουργίας του ιδρύματος. Φυσικά, όλοι αυτοί έχουν έναν Θεό, το κέρδος και δε δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες μας!

Τα αιτήματα των φοιτητών

  1. Αύξηση του προσωπικού της λέσχης με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  2. Να βελτιωθεί η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού
  3. Εστιατόριο στην ευθύνη του ΕΚΠΑ χωρίς εργολάβους με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, επαρκές για υψηλού επιπέδου σίτιση.
  4. Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών
  5. Δωρεάν σίτιση για όλους εδώ και τώρα!
  6. Να μην υπάρχει κανένα θέμα με τους μετεγγραφέντες φοιτητές που δεν έχουν ακόμη πάσο.
  7. Αποφασίζουμε την κατάληψη των ταμείων της σίτισης την Παρασκευή 20/11/2023 την ώρα του μεσημεριανού.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην ιστοσελίδα του, μεριμνώντας για τη σίτιση των φοιτητών του, λειτουργεί αυτή τη στιγμή τέσσερα εστιατόρια: Το εστιατόριο στη Φιλοσοφική Σχολή, το οποίο εξυπηρετεί τους φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα στην Πανεπιστημιούπολη, το εστιατόριο στο Γουδή, που εξυπηρετεί τους φοιτητές των Επιστημών Υγείας, το εστιατόριο στη Δάφνη που εξυπηρετεί τους φοιτητές που φοιτούν στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και το εστιατόριο στην οδό Λυκαβηττού 14, που εξυπηρετεί τους φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα στο Κέντρο της Αθήνας. Για τους φοιτητές που φοιτούν στα Τμήματα του Συγκροτήματος Ευρίπου, στα Ψαχνά Ευβοίας, λειτουργεί φοιτητικό εστιατόριο εντός των εγκαταστάσεων του. Το ωράριο λειτουργίας των φοιτητικών εστιατορίων είναι: καθημερινά από 12:00 έως 16:00 και από 18:00 έως 21:00. Το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων κατά τα Σαββατοκύριακα θα είναι από 13:00 έως 20:00. Το μενού περιλαμβάνει το πρώτο και δυο επιλογές από το κυρίως πιάτο. Το πρόγραμμα σίτισης (γεύμα-δείπνο) αναρτάται στα εστιατόρια στην αρχή κάθε εβδομάδας. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο υπεύθυνος για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών εστιατορίων είναι ο συμβεβλημένος εστιάτορας, ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία τους μετά από Διεθνή Ανοικτό Διαγωνισμό. Η επιχείρηση που αναλαμβάνει τη λειτουργία των εστιατορίων τηρεί τόσο τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές όσο και τους όρους λειτουργίας που έχουν τεθεί από το Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο για τη σωστή τήρηση των όρων της σύμβασης, ορίζει επιτροπές τακτικού ή εκτάκτου ελέγχου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διαπιστώνει την καθαριότητα, την ποσότητα και την ποιότητα των μερίδων, κ.λπ. Οι έλεγχοι που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο είναι ανεξάρτητοι των ελέγχων που πραγματοποιούν οι καθ’ ύλην αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Αγορανομία, Υγειονομική Υπηρεσία κ.λπ.).Για την περαιτέρω διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, στη σύνθεση του προσωπικού των εστιατορίων υπάρχει και εξειδικευμένο προσωπικό που πραγματοποιεί ανάλογους ελέγχους σε καθημερινή βάση.

ΕΚΠΑσίτισηειδήσεις τώρακατάληψηφοιτητές