Παιδεία|25.01.2024 22:45

Αιφνιδιασμός στα ΑΕΙ από την εγκύκλιο Πιερρακάκη - Ψηφιακά οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια που έχουν κατάληψη

Newsroom

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα καταθέσει, έχει φέρει τα πάνω κάτω στα ΑΕΙ. Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο παρατεταμένο κύμα καταλήψεων των τελευταίων χρόνων.  

Στην Αθήνα έχουν κλείσει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με εξαίρεση το Χαροκόπειο και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Αντίστοιχο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη όπου όλα τμήματα του ΠΑΜΑΚ είναι σε κατάληψή, ενώ στο ΑΠΘ παραδίδονται μαθήματα μόνο στο τμήμα Ιατρικής.


Και ενώ οι φοιτητές διαμηνύουν ότι δεν θα κάνουν πίσω, αν  η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί ότι θα βάλει οριστικά στο συρτάρι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, είναι ορατό πλέον είναι ενδεχόμενο να χαθεί η εξεταστική.

Να σημειωθεί ότι στα περισσότερα τμήματα θα έπρεπε ήδη τρέχει η πρώτη εβδομάδα της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου. Ορισμένα Πανεπιστήμια έχουν ήδη αποφασίσει να τη μεταθέσουν, ωστόσο τον σχεδιασμό τους ανατρέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης για διεξαγωγή ψηφιακά των εξετάσεων στα τμήματα που είναι κλειστά. 

Για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα χρησιμοποιηθούν τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο της Πανδημίας. Μάλιστα, η απόφαση είναι δεσμευτική, καθώς στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι ειδάλλως θα χαθεί το εξάμηνο. 

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Η εγκύκλιος  επικαλείται το παρόν νομικό πλαίσιο αναφέρει: «Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας ή … , υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγηση».

Στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι μπορούν αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοί να εφαρμοστούν «σε ανωτέρα βία ή έκτακτες συνθήκες, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή η χρήση των υποδομών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του,…».

 

Κυριάκος ΠιερρακάκηςκατάληψηΑΕΙπανεπιστήμιαιδιωτικά πανεπιστήμια