Παιδεία|29.01.2024 13:41

Διαδικτυακά εξετάσεις και μαθήματα στο ΕΜΠ λόγω καταλήψεων - Τι αποφάσισε η Σύγκλητος

Νικολίτσα Τρίγκα

Μετά τις συνεχιζόμενες καταλήψεις στα πανεπιστήμια η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε σήμερα να διενεργηθούν εξετάσεις και μαθήματα διαδικτυακά.

Τι αποφάσισε η Σύγκλητος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Σύγκλητος αποφάσισε ότι σε όποιες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες μαθημάτων για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου να γίνουν τα μαθήματα διαδικτυακά. Επίσης να γίνουν οι εξετάσεις του εξαμήνου εξ αποστάσεως αρκεί να διασφαλίζεται το αδιάβλητο και στις 12 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει το εαρινό εξάμηνο. Το πανεπιστήμιο θεωρεί ότι οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν το κύρος του και το ίδρυμα χρειάζεται ηρεμία για να λειτουργήσει και να υλοποιήσει σκοπούς τους οποίους η κοινωνία περιμένει από το ίδρυμα.

Όπως αναφέρει η Σύγκλητος οι καταλήψεις διαχρονικά έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα σε όλα τα ΑΕΙ και συνεπώς έχουν καταπέσει στη συνείδηση της κοινωνίας. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να πάρουν και άλλα ιδρύματα. Το υπουργείο Παιδείας ασκεί πιέσεις στα ΑΕΙ να κάνουν τις εξετάσεις διαδικτυακά και να σταματήσουν τις καταλήψεις καθώς θέλει να «προχωρήσει» το θέμα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Παρέμβαση εισαγγελέα στο ΑΠΘ για τις καταλήψεις

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για τις καταλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Μετά τις καταγγελίες φοιτητών για ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς σε σχολές κατά τη διάρκεια Γενικών Συνελεύσεων για τις καταλήψεις στο ΑΠΘ, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να διεξαχθεί επείγουσα προκαταρκτική έρευνα κατά όσων συμμετέχουν στις καταλήψεις αλλά και κατά των πρυτανικών αρχών και των αρμόδιων οργάνων όσον αφορά τις ενέργειές τους για την αποτροπή των καταλήψεων στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι φοιτητές έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στις σχολές.

«Έξω από τις σχολές κύριε Εισαγγελέα, πάρτε και τα ΜΑΤ να κάνετε παρέα», ένα από τα συνθήματα των φοιτητών. Σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας αναφέρουν: «Αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει τον αγώνα μας με ψέματα, απειλές και εκβιασμούς για «χαμένες εξεταστικές», τώρα επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή! Η κυβέρνηση της ΝΔ που κάνει την αδικία νόμο, την ίδια ώρα παρουσιάζει ως παράνομες τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις.

ΕΜΠκαταλήψειςεξετάσειςπανεπιστήμιαειδήσεις τώρα