Παιδεία|30.01.2024 22:16

Για το μέλλον των καταλήψεων αποφασίζουν οι φοιτητές με νέες γενικές συνελεύσεις - Αντιδράσεις από την παρομοίωση Μητσοτάκη

Newsroom

Η Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε τελικά η σχολή να ανοίξει, ώστε οι εξετάσεις να γίνουν δια ζώσης, μετά την πολύωρη συνέλευση.

Μητσοτάκης: «Είναι σαν να αποφασίζουμε να πάμε να ληστέψουμε το διπλανό μπακάλικο»

Ωστόσο, τα υπό κατάληψη τμήματα είναι περισσότερα από 100 και ήδη αρκετά αποφάσισαν να συνεχίσουν για ακόμη μία εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι, «οι πρυτάνεις έχουν μία ευθύνη, να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις έτσι ώστε να μπορεί η αστυνομία να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να μπορεί να εκκενώνει τέτοιες καταλήψεις. Είναι σαν να βρισκόμαστε εδώ πέρα στο στούντιο και να λέμε είμαστε δέκα άτομα που αποφασίζουμε δημοκρατικά να πάμε να ληστέψουμε το διπλανό μπακάλικο».

Την ίδια ώρα, οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων παίρνουν αποφάσεις για τις ψηφιακές εξετάσεις μετά το «πράσινο φως» που άναψε η σύνοδος των πρυτάνεων. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, σημείωσε ότι, «αύριο το πανεπιστήμιο έχει σύγκλητο. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε, διαδικτυακή ή με όποιον άλλο τρόπο, να γίνουν οι εξετάσεις και να μη χαθεί η εξεταστική».

Πάντως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, το 57,4% λέει «ναι» ή «μάλλον ναι» στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ «όχι» ή «μάλλον όχι» λέει το 34,8%. Το ποσοστό των διαφωνούντων με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, όμως, εκτοξεύεται στο 66%, στις ηλικίες 17 – 24 ετών.

Αντιδράσεις από την παρομοίωση Μητσοτάκη

Η αναφορά του πρωθυπουργού στις καταλήψεις, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», προκάλεσε αντιδράσεις.

«Εκεί βέβαια που ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο συκοφάντησης των αγώνων, ήταν όταν παρομοίασε τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με ληστεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Από πλευράς Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε ότι, «ο κ. Μητσοτάκης παρομοιάζει σήμερα, σε συνέντευξή του, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τις γενικές τους συνελεύσεις, με ληστές! Ο αγώνας των φοιτητών και των φοιτητριών δεν είναι, ούτε παράνομος, ούτε νόμιμος. Είναι δίκαιος».


ειδήσεις τώρακαταλήψειςΑΕΙφοιτητέςληστείαπανεπιστήμιαΚυριάκος Μητσοτάκηςιδιωτικά πανεπιστήμια