Παιδεία|05.03.2024 22:17

Πιερρακάκης για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Να μη μείνει στάσιμη η χώρα - Πρόσθετα κριτήρια εισαγωγής»

Newsroom

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι ήρθε η ώρα να γίνει το βήμα για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιων στη χώρα μας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα καταπέσει ο νόμος, αν γίνει προσφυγή στο ΣΤΕ. 

«Θεωρούμε ότι είναι ένα απολύτως στέρεο βήμα. Και έχουμε εδώ επικαλεσθεί τις απόψεις κορυφαίων συνταγματολόγων, ο κύριος Βενιζέλος είναι ένας από αυτούς, ο κύριος Νίκος Αλιβιζάτος, ο κύριος Αντώνης Μανιτάκης, ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, αναφέρω κάποια από τα ονόματα των κορυφαίων στο θέμα. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να μένει στάσιμη. Είμαστε η τελευταία χώρα που έχει τέτοια απαγόρευση. Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αυτό το στέρεο βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ANT1. 

Ερωτηθείς αν θα μπορεί κανείς να μπαίνει στις κορυφαίες σχολές με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, είπε ότι θα μπουν πρόσθετα κριτήριά για από τα μητρικά πανεπιστήμια.  

«Πρόσθετα κριτήρια για την εισαγωγή στις σχολές»

«Λέμε ότι ουσιαστικά ισχύει το ίδιο για το δημόσιο και για το μη κρατικό σύστημα, το οποίο θα εισαχθεί για να το πούμε απλά κάποιος που δεν μπορεί να μπει σε οποιαδήποτε σχολή στο δημόσιο πανεπιστήμιο να μην έχει πρόσβαση και στο μη κρατικό σύστημα. Από εκεί και πέρα θα είναι αυτό το κριτήριο θα είναι αυτός ο πήχης για όλες τις σχολές; Όχι. Τα κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με τα κριτήρια των σχολών του μητρικού πανεπιστημίου».

«Με έχει εντυπωσιάσει η στάση του ΠΑΣΟΚ»

Ο υπουργός Παιδείας άφησε αιχμές για το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «με έχει εντυπωσιάσει η στάση του ΠΑΣΟΚ. Την πρώτη εβδομάδα ακούγαμε περί συνταγματικότητας. Έχουν γνωμοδοτήσει όπως είπα πριν ο κ.Βενιζέλος και ο κ. Αλιβιζάτος. Ας το λάβουν υπ' όψη τους οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με τα κολέγια υποστήριξε ότι «δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους. Το θέμα είναι λυμένο. Ο νόμος μας αφορά τα ακαδημαϊκά δικαιώματα. Θα βάλουμε τάξη και θα πούμε τι είναι πανεπιστήμιο για εμάς και τι όχι».

Τέλος, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση της Εκκλησίας να μεταφέρει τη λειτουργία για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μονή Πετράκη.  «Οι ρόλοι είναι διακριτοί, αλλά υπάρχει μια πάρα πολύ ωραία ορολογία που χρησιμοποιούμε και στο Υπουργείο Παιδείας με την αρμοδιότητα των θρησκευμάτων που την έχω υιοθετήσει, είναι ο όρος συναλληλία που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας. Επειδή ξέρω την κουλτούρα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου ξέρω ότι θα επικρατήσει το ότι η ‘’εκκλησία μας αγκαλιάζει όλους’’».

Κυριάκος ΠιερρακάκηςΚυριακή της Ορθοδοξίαςιδιωτικά πανεπιστήμιαΕκκλησίακολέγιαΠΑΣΟΚ