Παιδεία|04.04.2019 12:46

Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος: Ενας Ελληνας στην προεδρία του ΕΔΔΑ

Νικολίτσα Τρίγκα

Ενας Ελληνας εξελέγη για πρώτη φορά στα χρονικά νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωµάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Είναι ο κ. Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, τον οποίο εξέλεξε πριν από µερικές ηµέρες η Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου στην υψηλότερη θέση του θεσµού και η θητεία του θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου 2019. Το Ε∆∆Α ιδρύθηκε το 1959, αλλά ποτέ µέχρι τώρα δεν είχε καταλάβει αυτήν τη θέση Ελληνας δικαστής.

Ο κ. Σισιλιάνος δεν βρέθηκε τυχαία στην καρέκλα του προέδρου, αφού είχε αναλάβει καθήκοντα δικαστή στο Ε∆∆Α από το 2011. Στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος τµήµατος τον Φεβρουάριο 2017 και αντιπρόεδρος του Ε∆∆Α τον Μάιο 2017. Αµέσως µόλις ανακοινώθηκε το όνοµα του κ. Σισιλιάνου, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε µαζί του τηλεφωνικά και τον συνεχάρη για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου.

Το υπουργείο ∆ικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «εκλογή του κ. Σισιλιάνου στο ύπατο αξίωµα αυτού του εµβληµατικού για τα ανθρώπινα δικαιώµατα θεσµού είναι η φυσική εξέλιξη της πορείας ενός ακαδηµαϊκού που αφιέρωσε το επιστηµονικό του έργο και τη ζωή του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, αποτελεί αναγνώριση της εξαιρετικής πορείας του στο Ε∆∆Α και αποτελεί µέγιστη τιµή για την Ελλάδα. Του ευχόµαστε ευδόκιµη και εµπνευσµένη προεδρία».

Ποιος είναι

Ο Λ.-Α. Σισιλιάνος είναι αντεπιστέλλον µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών. Είναι επίσης µέλος της Συγκλήτου της Ακαδηµίας ∆ιεθνούς ∆ικαίου της Χάγης, συνδεδεµένο µέλος του Ινστιτούτου ∆ιεθνούς ∆ικαίου, το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους διεθνολόγους από όλο τον κόσµο, καθώς και µέλος του ∆ιαρκούς ∆ιαιτητικού ∆ικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη. Εχει διατελέσει µέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του ∆ιεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, µέλος του εκτελεστικού συµβουλίου του Οργανισµού Θεµελιωδών ∆ικαιωµάτων της ΕΕ, εµπειρογνώµων του Συµβουλίου της Ευρώπης κ.λπ. Είναι καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών και έχει κληθεί να διδάξει σε ορισµένα από τα µεγαλύτερα πανεπιστήµια της Ευρώπης, όπως οι Νοµικές Σχολές των Πανεπιστηµίων της Σορβόννης, των Παρισίων ΙΙ, της Οξφόρδης, του Στρασβούργου, της Γενεύης, η Ακαδηµία ∆ιεθνούς ∆ικαίου της Χάγης κ.λπ.

Κοµβικός ρόλος

Το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο έχει 60 χρόνια ζωής και αποτελεί σε πανευρωπαϊκή κλίµακα τον σηµαντικότερο εγγυητή των δικαιωµάτων του ανθρώπου. Εχει εκδώσει πάνω από 47.000 αποφάσεις που αφορούν συνολικά 47 χώρες µε πληθυσµό πάνω από 830 εκατοµµύρια. Ενώπιον του ∆ικαστηρίου εκκρεµούν σήµερα περίπου 60 χιλιάδες προσφυγές, που αφορούν ευρύτατο φάσµα θεµατικών και άπτονται όλων των ατοµικών και πολιτικών δικαιωµάτων, καθώς και καίριων ζητηµάτων, όπως η οικονοµική κρίση, η τροµοκρατία, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η προσφυγική κρίση και οι ένοπλες συρράξεις στην Ευρώπη.

Μεταξύ αυτών εκκρεµούν επτά διακρατικές προσφυγές ως προς µείζονα ευρωπαϊκά ζητήµατα, όπως επικαλούµενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων στην Κριµαία, στην Ανατολική Ουκρανία, στη Γεωργία κ.λπ. Ειδικότερα για την Ελλάδα, το ∆ικαστήριο έχει εκδώσει πάνω από 1.000 αποφάσεις που αφορούν σειρά ζητηµάτων, όπως η εύρυθµη λειτουργία της ∆ικαιοσύνης, η κατάσταση στις φυλακές, η ελευθερία του Τύπου, το σύµφωνο συµβίωσης, η εφαρµογή του ισλαµικού νόµου (Σαρία) στη Θράκη, η θρησκευτική ελευθερία, τα περιουσιακά δικαιώµατα, η προσφυγική κρίση και τα ζητήµατα κράτησης αλλοδαπών και προσφύγων στα hotspots κ.λπ.

Λίνος-Αλέξανδρος ΣισιλιάνοςΕυρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου