Παιδεία|11.09.2019 11:41

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πού έδωσαν το «παρών» πολιτικοί αρχηγοί και δήμαρχοι

Νικολίτσα Τρίγκα

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Η σχολική χρονιά ξεκινά με τον καθιερωμένο αγιασμό στα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου. Αρκετοί πολιτικοί αρχηγοί αλλά και κυβερνητικά στελέχη έδωσαν το «παρών» σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας, προκειμένου να παραστούν στην πρώτη μέρα στο σχολείο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς μετέβη στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το 170Ο και το 108ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών καθώς και το 90ο και 108ο Νηπιαγωγείο στα Κάτω Πατήσια και παρακολούθησε την τελετή Αγιασμού.

Καλή σχολική χρονιά ευχήθηκε στους μαθητές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή αγιασμού στο 170ο Δημοτικό Σχολείο και 90ό Νηπιαγωγείο Αθηνών.

Ο κ. Παυλόπουλος έδωσε συμβουλές στα παιδιά ως παππούς, πατέρας και δάσκαλος, όπως ο ίδιος τόνισε. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του συμβούλεψε τους μαθητές: «Πρέπει, πριν απ΄όλα, να κλείνετε διαρκώς την Ελλάδα μέσα σας. Μέσα στην καρδιά σας και μέσα στην ψυχή σας. Αυτό σημαίνει πως γνώμονας της πορείας σας, για πάντα, πρέπει να είναι η Ιστορία μας και η προοπτική μας, μαζί με τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τη μεγαλειώδη ιστορική διαδρομή του λαού μας και του έθνους μας. Αυτό αληθεύει και για εκείνα τα παιδιά που δεν είναι Έλληνες. Δεν τους ζητάμε, κάθε άλλο, να ξεχάσουν την εθνική τους ταυτότητα. Αντιθέτως, πρέπει να την σέβονται στο ακέραιο και να την υπηρετούν, πολλώ μάλλον όταν ο ελληνικός Πολιτισμός έχει ως βασική του αρχή την συνύπαρξη και τον διάλογο των Πολιτισμών.

Όμως, τα παιδιά αυτά που ζουν μαζί μας πρέπει να βλέπουν, φυσικά με τον δικό τους τρόπο, την χώρα μας, την Ελλάδα, και σαν δική τους χώρα. Ιδίως δε να την βλέπουν ως χώρα που συμβολίζει, κατά την ιστορική της κληρονομιά και προοπτική, αρχές, αξίες και ιδανικά που υπερασπίζονται τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, και τα θεμελιώδη δικαιώματά του. Όλα αυτά προϋποθέτουν πως το Σχολείο πρέπει να είναι για εσάς εστία Γνώσης. Πρέπει, λοιπόν, να μελετάτε, να αγαπάτε αυτό που μαθαίνετε και να μην αντιμετωπίζετε το μάθημα ως συλλογή πληροφορίας για τις εξετάσεις. Το μάθημα έχει αξία όταν μετατρέπεται, διαρκώς, την πληροφορία που παίρνετε σε Γνώση. Γνώση πολύτιμη, η οποία διαμορφώνει την προσωπικότητά σας, έτσι ώστε, όποιον δρόμο και αν ακολουθήσετε ύστερα από το σχολείο, να προσφέρετε στην κοινωνία και να καταξιωθείτε ως μέλη του Κοινωνικού Συνόλου. Σε αυτό τον δρόμο της μάθησης και της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς σας πολύτιμοι οδηγοί και συμπαραστάτες είναι πρώτον, οι δάσκαλοί σας και, δεύτερον, οι οικογένειές σας. Οι Δάσκαλοί σας, γιατί αυτοί, μέσα στο πλαίσιο της αποστολής τους, πρέπει να σας καθοδηγούν για να βάλετε τις βάσεις της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς σας. Μεγάλο ρόλο παίζει όμως και η Οικογένειά σας, η οποία δεν πρέπει να τα περιμένει όλα από το Σχολείο.

Βεβαίως και γνωρίζω πόσες και ποιες δυσκολίες, ιδίως μέσα στην κρίση, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμη οι Οικογένειές σας, θέλω δε να ευχαριστήσω θερμώς όλους εκείνους που συμπαραστάθηκαν, ενεργώς, ώστε οι δυσκολίες αυτές να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες.Όμως θα επιμείνω: Έχει και κάθε Οικογένεια την δική της ευθύνη να σας προστατεύει - φυσικά δίχως, σε καμία περίπτωση, να σας καταπιέζει – προκειμένου ν’ αντιμετωπίσετε πολλούς από τους κινδύνους, οι οποίοι παραμονεύουν για να γκρεμίσουν ό,τι «χτίζει» για εσάς το Σχολείο. Με αυτές τις λίγες σκέψεις, επιπλέον δε και ως πατέρας, παππούς και δάσκαλος - πέρασα, όπως είναι γνωστό, μεγάλο μέρος της ζωής μου στην Εκπαίδευση και της οφείλω πολλά – σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά, καλή δύναμη και καλή επιτυχία».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη στον αγιασμό για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο 7ο Δημοτικό Σχολείου Γαλατσίου.

Στη Λέρο βρίσκεται από την Τρίτη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Η κυρία Κεραμέως έδωσε το «παρών» στις τελετές αγιασμού του 10ου Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου καθώς επίσης στην τελετή αγιασμού στο ΕΠΑΛ και το 2ο Γυμνάσιο Λέρου.

Μήνυμα προς τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, έστειλε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, από τη Λέρο όπου παρακολούθησε τον αγιασμό σε διάφορα σχολεία. Στο μήνυμά της η υπουργός ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους γονείς με την υπογράμμιση να μαθαίνουν στα παιδιά τους να πιστεύουν στον εαυτό τους και τα στηρίζουν σε κάθε τους βήμα για να πραγματώσουν τα όνειρά τους.

Για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τόνισε τα εξής:

Για μαθητές: «Για μερικούς από εσάς είναι η πρώτη ημέρα στο σχολείο, για ορισμένους η πρώτη φορά σε νέο σχολείο, και για κάποιους άλλους η επιστροφή σε έναν γνώριμο τόπο με καινούργιες όμως προκλήσεις. Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα, γεμάτη ελπίδα, προσδοκίες και αγωνίες. Στόχος και αυτή τη χρονιά είναι εσείς, οι μαθητές μας, να αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις, χρήσιμες δεξιότητες και πλούσιες εμπειρίες. Έχετε κι εσείς την ευθύνη απέναντι στον εαυτό σας. Να αδράξετε την ευκαιρία, να αποκομίσετε όσα περισσότερα μπορείτε, να ονειρευτείτε. Όλα μπορείτε να τα καταφέρετε!»

Για εκπαιδευτικούς: «Στόχος, επίσης, εσείς οι εκπαιδευτικοί μας, με τη στήριξη της Πολιτείας, να συνεχίσετε να επιτελείτε με γνώση και όρεξη το λειτούργημά σας. Σημαντική σας αποστολή να εμπνέετε τα παιδιά μας να αναζητούν διαρκώς τη γνώση και την αυτό-βελτίωση».

Για υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας: «Μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουμε βεβαίως και εμείς, ως πολιτική ηγεσία και υπηρεσίες του υπουργείου. Να στηρίζουμε έμπρακτα τους λειτουργούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, να βάζουμε τον πήχη ολοένα και ψηλότερα και να εργαστούμε συλλογικά για να φτιάξουμε ένα καλύτερο σχολείο».

Από την Λέρο η υπουργός αναχώρησε με σκάφος για την Κάλυμνο, προκειμένου να παραβρεθεί στον αγιασμό στο «Νικηφόρειο» ΕΕΕΚ, το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλύμνου και στο ΕΠΑΛ Καλύμνου.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, έδωσε το «παρών» στα συστεγαζόμενα σχολεία: 39ο και 141ο Δημοτικό και 97ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στα οποία θα τελέσει τον αγιασμό ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Στη συνέχεια, μετέβη στη Σιβιτανίδειο Σχολή και το μεσημέρι θα επισκεφθεί τα Ειδικά Σχολεία στη Ραφήνα, που ανακατασκευάστηκαν, μετά την πυρκαγιά του 2018.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, έδωσε το «παρών» στην τελετή αγιασμού στο 68ο Γυμνάσιο Αθηνών, στα Πατήσια.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, βρέθηκε στον σχολικό αγιασμό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου. 

Στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έδωσε το «παρών» στον αγιασμό του Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ και του 50ου Δημοτικού Σχολείου στην Άνω Πόλη.

σχολείαΚωνσταντίνος ΖέρβαςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΦώφη Γεννηματάπρώτη μέρα στο σχολείοΝίκη Κεραμέωςσχολική χρονιά