Παιδεία|23.10.2019 19:46

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Αρχίζει το πρώτο αγγλόφωνο πρόγραμμα για σπουδαστές εκτός Ε.Ε.

Νικολίτσα Τρίγκα

Φοιτητές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δεχτεί για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα του, με κύριο άξονα τον αρχαίο πολιτισμό, τη γλώσσα και την ιστορία της Ελλάδας.

To αγγλόφωνο προπτυχιακό «BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece», προσφέρεται από τη Φιλοσοφική και την Τετάρτη (23/10) παρουσιάστηκε επίσημα από τις αρχές του ιδρύματος. Ο  Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "το Πανεπιστήμιό μας τολμά να κάνει το αποφασιστικό βήμα για την δημιουργία και την προσφορά στη διεθνή κοινότητα ενός καινοτόμου προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως λόγω του αντικειμένου του, καθώς αναφέρεται στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, συνδυάζοντας τις επιστήμες της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας¨.

Στη παρουσίαση του προγράμματος παραβρέθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία  συνεχάρη το ΕΚΠΑ για την πρωτοβουλία αυτού του προγράμματος σπουδών και εξέφρασε τη βούληση της Πολιτείας να στηρίξει αυτές τις ενέργειες εξωστρέφειας και να απλοποιήσει το νομικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και τη λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από τα πανεπιστήμια.

Όπως δήλωσε η υπουργός, το προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, έχει ήδη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος για τη διδασκαλία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε ξένους φοιτητές. Το ΥΠΑΙΘ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με στόχο να καταστεί η χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.

To αγγλόφωνο προπτυχιακό «BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece» είναι το πρώτο που προσφέρει η χώρα μας σε φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα διδάσκεται σε οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, αποτελούμενα από 32 μαθήματα και δυο σεμινάρια. 

Νίκη ΚεραμέωςσπουδέςΠανεπιστήμιο Αθηνώνυπουργείο Παιδείας