Παιδεία|24.10.2019 16:14

Καταγγελία: Βιαιοπραγίες και ελλείψεις καθηγητών στο 10ο Λύκειο Περιστερίου

Νικολίτσα Τρίγκα

Μαθήματα σε αποθήκες και λυόμενα , ελλείψεις καθηγητών και βιαιοπραγίες, καταγγέλλουν μαθητές και γονείς του 10ου λυκείου Περιστερίου, οι οποίοι αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν σήμερα Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας.

Μαθητής, του σχολείου, με επιστολή, που έστειλε στο ethnos.gr, αναφέρεται στις τεράστιες ελλείψεις, που έχει το σχολείο αλλά και στις εφόδους, που κάνουν στον σχολικό χώρο μεγαλύτεροι μαθητές από διπλανό σχολείο, γεγονός που όπως λέει μας «προκαλεί καθημερινά το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου, ακόμα και για την σωματική μας ακεραιότητα, την ώρα, που βρισκόμαστε στον προαύλιο χώρο».

Όπως αναφέρει ο μαθητής «είμαι 17 ετών και φοιτώ στο 10ο γενικό λύκειο Περιστερίου, στην τρίτη λυκείου. Το σχολείο μας μαστίζεται από πολλά προβλήματα για τα οποία δεν έχει βρεθεί λύση εδώ και χρόνια. Φέτος, όμως, για πρώτη φορά μέχρι και σήμερα, τέλη Οκτωβρίου, υπάρχουν σημαντικότατες ελλείψεις καθηγητών. Συγκεκριμένα, στη θετική κατεύθυνση της γ ́ λυκείου, παρουσιάζεται έλλειψη χημικού το οποίο αποτελεί πρόβλημα για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες με σκοπό την ένταξη τους στα ΑΕΙ. Τόσο εμείς, ως μαθητικά συμβούλια, όσο και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, έχουμε επικοινωνήσει με το γραφείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Γ ́ Αθήνας και δεν μας έχει δοθεί απάντηση. Γι' αυτό, προχωράμε σε μια κινητοποιήση στο Υπουργείο Παιδείας».

Όπως τονίζει ο μαθητής «επιπλέον, εκτός από το παραπάνω πρόβλημα, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την έλλειψη υποδομών  δηλαδή αναγκαζόμαστε να κάνουμε μάθημα σε λυόμενα (τα οποία δεν προορίζονται για αίθουσες διδασκαλίας), σε αποθήκες και σε τάξης που δεν έχουν ούτε καν παράθυρα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και κανένας δεν αναλαμβάνει να την επιλύσει.

Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, οι συνθήκες που σας περιγράφω δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με αυτές που θα έπρεπε να επικρατούν σε ένα σχολείο. Αυτό που σας ζητώ είναι αρχικά η κοινοποίηση των προβλημάτων μας με σκοπό να προβληματίσουν την κοινή γνώμη και κατ' επέκταση την επίλυσή τους».

Όπως καταγγέλλει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 10ου ΓΕΛ Περιστερίου σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε, με θέμα τα εκπαιδευτικά κενά στο σχολείο, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πάνω από 150 κενές ώρες εκπαιδευτικών, βασικών ειδικοτήτων. Αποτέλεσμα 2 μήνες τώρα οι μαθητές του 10ου ΓΕΛ να μην έχουν διδαχτεί ούτε μία (1) ώρα Χημείας (ούτε βεβαία και οι μαθητές του τμήματος κατεύθυνσης θετικών σπουδών και υγείας της Γ΄ τάξης).

Κενά επίσης διαπιστώθηκαν στη Βιολογία, Κοινωνιολογία, Φυσική. Τα κενά αυτά καταγράφηκαν από την αρχή του σχολικού έτους. Παρόλα αυτά δεν επανήρθε η κανονικότητα, δεν καλύφθηκαν τα κενά.Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς χωρίς αποτέλεσμα αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Ο σύλλογος καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς ,τους μαθητές και τους μαζικούς φορείς της πόλης, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Παιδείας την Πέμπτη 24/10/2019 στις 14:00 με αίτημα άμεσες προσλήψεις για κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών.

Σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα των κενών να παρατηρήσουμε τα εξής:

Η εκπαιδευτική κοινότητα σε όλη την Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά αν τα κενά είναι λιγότερα ή περισσότερα από πέρσι! Το πρόβλημα δυστυχώς δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι οι μαθητές/τριες μας 50 ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων έχουν χάσει χιλιάδες διδακτικές ώρες λόγω των σοβαρών εκπαιδευτικών κενών! Μεταξύ αυτών και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για τα οποία οι μαθητές/τριες μας θα εξεταστούν τον Ιούνιο! Οι λύσεις στα σοβαρά αυτά προβλήματα επιβάλλεται να είναι άμεσες!

σχολείομαθητήςΠεριστέρι