Παιδεία|21.10.2018 00:41

Επιθέσεις από εξαρτημένους σε φοιτητές μες στα Πανεπιστήμια

Νικολίτσα Τρίγκα

Αποφεύγουν να πάνε στα µαθήµατά τους οι φοιτητές του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου της Αθήνας, καθώς φοβούνται τους τοξικοµανείς που βρίσκονται έξω από το ίδρυµα αλλά και µέσα στις αίθουσες κάνοντας χρήση ναρκωτικών, ενώ αρκετοί έχουν επιθετική συµπεριφορά απέναντι σε φοιτητές και εργαζοµένους. Προκειµένου να αποφύγουν αυτές τις σοκαριστικές εικόνες αλλά και γιατί φοβούνται κυρίως όταν έχει σκοτεινιάσει, οι φοιτητές προτιµούν να χάσουν τα µαθήµατά τους παρά να πλησιάσουν στο πανεπιστήµιο.

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τη Σύγκλητο να εξετάσει ακόµη και την περίπτωση να κλείσει τις πόρτες του ιδρύµατος εάν δεν εξασφαλιστούν οι όροι προστασίας φοιτητών και εργαζοµένων. Οι φοιτητές έχουν κοινοποιήσει βίντεο και φωτογραφίες εξαρτηµένων ατόµων που περιφέρονται στις αίθουσες και στους διαδρόµους του πανεπιστηµίου σε άθλια κατάσταση ή κάνουν χρήση ουσιών µπροστά στα µάτια όλων. Οι ίδιοι έχουν επίσης καταγγείλει ότι δέχονται απειλές και φοβούνται για τη ζωή και την υγεία τους. Το πανεπιστήµιο αντιµετωπίζει αυτή την κατάσταση χρόνια τώρα και έχει επανειληµµένα ζητήσει βοήθεια από τις αρµόδιες Αρχές, αλλά χωρίς αποτέλεσµα. Πέρυσι οι πρυτανικές Αρχές είχαν στείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό, στον δήµαρχο της Αθήνας, στην Αστυνοµία και στην Εισαγγελία, αλλά δεν υπήρξε καµία παρέµβαση, όπως υπογραµµίζει η διοίκηση του πανεπιστηµίου. Από την πλευρά της πάντως, η Αστυνοµία ισχυρίζεται ότι κάνει περιπολίες καθηµερινά πέριξ του πανεπιστηµίου και επεµβαίνει όπου χρειάζεται.

Χθες η Σύγκλητος, όπως ανακοίνωσε, εξέτασε διεξοδικά την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πανεπιστηµίου, η οποία έχει διαµορφωθεί από την εµπορία-διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις θλιβερές εικόνες µε παραληρηµατικούς ή ηµιθανείς χρήστες, διάσπαρτους στους γύρω δρόµους, τις δυσάρεστες οσµές και την έλλειψη καθαριότητας. Για αυτόν τον λόγο ζητά από όλους τους αρµόδιους φορείς την άµεση και µόνιµη αποµάκρυνση τους από τους χώρους του Ιδρύµατος, καθώς και από την ευρύτερη περιοχή.

Το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών αντιµετωπίζει δύσκολα και πολύπλοκα προβλήµατα, εξαιτίας, µεταξύ άλλων, της υποβάθµισης που έχει συντελεστεί στην ευρύτερη περιοχή. Οµως, όπως τονίζει η Σύγκλητος, «το πρόβληµα παραµένει, µεταλλάσσεται, αλλά δεν επιλύεται και πιθανόν η µη επίλυσή του να οφείλεται στη µονόπλευρη αντιµετώπισή του ως πρόβληµα ανεπαρκούς αστυνόµευσης, ενώ αφορά και σε άλλους τοµείς πολιτικής, όπως εκείνων της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών δοµών υποστήριξης, της υγιεινής και της αισθητικής της πόλης».

Ερευνα για «Ρουβίκωνα»

Παραγγελία για προκαταρκτική έρευνα µε σκοπό να διαπιστωθεί η ενδεχόµενη διάπραξη αδικηµάτων από την οµάδα του «Ρουβίκωνα» εντός της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη ∆ηµητρίου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η παραγγελία δόθηκε µε αφορµή δηµοσιεύµατα του Τύπου, καθώς µέχρι τώρα καµία έγγραφη ή προφορική αναφορά δεν έχει γίνει σε εισαγγελέα από τις πρυτανικές Αρχές, οι οποίες είναι και οι µόνες αρµόδιες να καταγγείλουν την ενδεχόµενη διάπραξη αδικηµάτων. 

πανεπιστήμιοΕΚΠΑτοξικομανείςφοιτητές