Pet|07.04.2022 07:50

Σκύλος: Τι πρέπει να προσέξετε για το νέο τετράποδο μέλος της οικογένειας

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Ήρθε αυτή στιγμή που τόσο καιρό περιμένατε, να αποκτήσετε τον πρώτο σας σκύλο.  Ο ερχομός του στο σπίτι μπορεί να είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά γεγονότα ωστόσο είναι μία μεγάλη δέσμευση, είναι ένα κανονικό νέο μέλος στην οικογένεια και θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε κάποιους σημαντικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε και να τηρήσετε για την ασφάλεια και την ευζωία του νέου σας φίλου. 

Η προετοιμασία θα πρέπει να ξεκινήσει πριν να έρθει το νέο μέλος στο σπίτι. Θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα κρεβατάκι, δύο μπολάκια, κατά προτίμηση μεταλλικά, ώστε να μπορούν με καυτό νερό να αποστειρώνονται. 

Σημαντικό είναι  να έχετε ήδη επιλέξει και προμηθευτεί την τροφή του. Σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο, μπορείτε βέβαια να ρωτήσετε κι εμένα, θα διαλέξετε την κατάλληλη τροφή για το μέγεθος και την ηλικία του. 

Οι πρώτες μέρες

Απαραίτητα είναι και τα  παιχνιδάκια για κουτάβια επειδή τους αρέσει πολύ να παίζουν και να δαγκώνουν, διότι είναι στην ηλικία που αλλάζουν τα δόντια τους. Ιδανικά, να πάρετε κατάλληλα παιχνίδια για κουτάβια, ώστε να είναι ανθεκτικά. 

Σημαντικό είναι και το λουρί του, μπορεί πρώτες μέρες να μην επιτρέπεται η βόλτα αλλά καλό είναι να του το φοράτε κάποιες ώρες ώστε να το συνηθίζει. 

Εφόσον έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα, σημαντικό είναι να επιλέξετε ένα μέρος που θα είναι το δικό του. Εκεί θα τοποθετήσετε το κρεβατάκι του και κάπου εκεί κοντά τα μπολάκια του και τα παιχνιδάκια του. Μην  ξεχνάτε όπως είπαμε είναι ένα νέο μέλος στην οικογένεια και έτσι δικαιούται, μια γωνιά στο σπίτι αποκλειστικά δική του. 

Ένα άλλο  κομμάτι που απασχολεί όλους τους κατοικίδιογονείς είναι η σωστή ρύθμιση της  τουαλέτας του κατοικίδιου.

Αν έχετε ένα μικρό κουτάβι το οποίο υιοθετήσατε από τη μητέρα του μετά τον απογαλακτισμό και πριν να έχει ολοκληρώσει το εμβολιακό του πρόγραμμα, θα πρέπει η εκπαίδευση της τουαλέτας να γίνει μέσα στο σπίτι, σε πάνα, δηλαδή θα τοποθετήσετε μία πάνα, σε ένα συγκεκριμένο σημείο και θα το παροτρύνετε να πηγαίνει εκεί να κάνει την τουαλέτα του, και αν τελικά τα καταφέρνει να το επιβραβεύετε. 

Θέλει αρκετή υπομονή και αρκετή ενέργεια ώστε τελικά να τα καταφέρετε αλλά αν ξεκινήσετε να το εκπαιδεύετε μόνοι σας από πολύ μικρό τότε η τουαλέτα στο μέλλον δεν θα σας ξανά απασχολήσει. 

Επόμενο και ευχάριστο κομμάτι όταν καλωσορίζουμε το νέο μας τετράποδο φίλο είναι η επιλογή του ονόματος του θα πρέπει να γίνει εξαρχής ώστε να το συνηθίσει. Έρευνες  έχουν δείξει πως τα πιο εύηχα ονόματα για τα κατοικίδια είναι τα δισύλλαβα και κυρίως λέξεις με φωνήεντα όπως Κοκό και Λούσι

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι η περιποίηση του τριχώματος του κατοικίδιου μας. Σημαντικό  λοιπόν είναι να προμηθευτούμε την κατάλληλη χτένα η βούρτσα και το χτένισμα να γίνεται με συγκεκριμένη συχνότητα, δηλαδή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. 

Το χτένισμα έχει ως επακόλουθο την ωραία εμφάνιση του τριχώματος και την καλύτερη υγεία του,  μιας και παίρνοντας  τις νεκρές τρίχες αναπνέει καλύτερα και το δέρμα και αποφεύγουμε την τριχόπτωση του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί κατοικιδιογονείς δηλαδή να γεμίζει όλο το σπίτι, τα ρούχα και το αυτοκίνητο μας με τρίχες.

Πάμε να πούμε λίγα πράγματα και για το πιο σημαντικό κομμάτι, την υγεία του κατοικίδιου σας. Θα αναφερθούμε σε 3 συμβουλές που αν τις τηρείτε τότε σίγουρα δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα και ο μικρός μας φίλος εκτός από ευτυχισμένος θα είναι και υγιής. 

1.Προσοχή στις σκάλες 

Τώρα που είναι μικρό τα οστά του είναι πιο ευαίσθητα, πιο μαλακά και μπορούν να τραυματιστούν ή να σπάσουν πιο εύκολα, θα πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί όταν ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες και να μην το παροτρύνουμε να κάνει άλματα. Πολλές φορές σε κάποιες φυλές που έχουν προδιάθεση σε ασθένειες των οστών και στην ενηλικίωση , προτείνεται, μετά από εξέταση και του κτηνιάτρου που παρακολουθεί το κατοικίδιό σας, να προμηθευτείτε κάποιο συμπλήρωμα ειδικό για τα οστά. Πιθανή επιπλοκή, αν δεν προσέξουμε είναι το ράγισμα ή κάταγμα οστού ή το εξάρθρημα επιγονατίδας.

2.Προσοχή στα μικρά αντικείμενα

Μία άλλη συμβουλή είναι πως θα πρέπει να απομακρύνετε μικρά αντικείμενα που βρίσκονται στο πάτωμα ή γενικά μέσα στο σπίτι, διότι υπάρχει κίνδυνος όχι απλά να το μασήσει το κατοικίδιο σας αλλά και να τα καταπιεί. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλες, από την απόφραξη του εντέρου ή πιο ελαφριές, κάποια δυσφορία ή ενόχληση στο  γαστρεντερικό του σύστημα.

3.Συχνό βούρτσισμα δοντιών 

Σημαντική είναι και η υγιεινή των δοντιών. Είναι μύθος, πως τρώγοντας την κροκέτα τους, τρίβονται τα δόντια και καθαρίζονται. Θα πρέπει τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα να έχετε ρυθμίσει το βούρτσισμα των δοντιών του κατοικίδιου σας. Πάντοτε με ειδική οδοντόβουρτσα και ειδική οδοντόκρεμα για κατοικίδια.  Ουδέποτε χρησιμοποιούμε την δική μας οδοντόκρεμα διότι κάποια από τα συστατικά είναι τοξικά για τα κατοικίδια.

Επιπρόσθετα υπάρχουν ειδικά υγρά που μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο νερό, συνήθως μία με δύο σταγόνες. Είναι μια επιπλέον κίνηση για  καθαριότητα του στόματος του, δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα. Η παράλειψη του βούρτσισματος μπορεί στο μέλλον να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις όσον αφορά την στοματική του υγεία αλλά και την υγεία του γενικότερα. 

Αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε αν αποκτήστε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας και πιο συγκεκριμένα έναν νέο τετράποδο φίλο.

Μπορεί αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς να σας φανούν πολλά, μπορεί στην αρχή να δυσκολευτείτε, αλλά ακόμα και αυτές τις εμπειρίες στην πορεία θα σας λείψουν, θα αναπολείτε τις στιγμές που ήταν κουτάβι. 

Η συμβίωση  με ένα κατοικίδιο, είναι γεμάτη αγάπη, χαρά, και ηρεμία. Η απόφαση λοιπόν  που πήρατε να αποκτήσετε έναν τετράποδο φίλο σίγουρα  θα σας ανταμείψει. 

κατοικίδιοσκύλοςκτηνίατροςειδήσεις τώρα